I. ÁTE Fogathajtó- és Főzőverseny

Utolsó módosítás: 2018.08.20 06:47

2018-06-07

Célunk egy Közép-Európában egyedülálló lovasközpont kialakítása

A világszínvonalú fogathajtó sport és a védett, történelmi lófajtáink népszerűsítésére rendeztük meg Üllőn az „I. ÁTE Fogathajtó- és Főzőversenyt”, az Állatorvostudományi Egyetem tangazdaságában.  A rendezvény keretében ünnepélyesen átadtuk a felújított Kólikás és izolációs istállót, amely fontos szerepet tölt be a megbetegedések és járványok megelőzésében. A fejlesztések célja egy Európában is kimagasló színvonalú oktatási- és klinikai központ kialakítása.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora ünnepi nyitóbeszédében elmondta: „Üllői Tangazdaságunk rengeteget veszített korábbi fényéből, de hatalmas fejlesztésekbe fogtunk, hogy visszanyerje régi pompáját. Ezért is vagyok nagyon boldog, hogy egy ilyen rendezvényt tarthattunk itt Üllőn. Fantasztikus, hogy a tangazdaság rendelkezésünkre áll, mert e nélkül nincs állatorvos- és agrároktatás. Célunk az, hogy az egyetemen minden hallgatónk a lehető leghamarabb, testközelből ismerje meg a gazdasági haszonállatokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon az állatorvosképzésnek mélyen gyökerező hagyományai vannak. Egy gazdásznak az egyik legfontosabb segítőtársa és szakmai partnere az állatorvos, hiszen csak egészséges állatokkal lehet eredményes gazdasági tevékenységet folytatni.” – tette hozzá köszöntőbeszédében Dr. Nagy István agrárminiszter.

Közép-Kelet-Európában is egyedülálló Kólikás és Izolációs Lóklinika

Az Állatorvostudományi Egyetem Nagyállat Klinikáját zöldberuházásként kezdték el építeni a ’90-es években, amelyet 2001 szeptemberében adtak át. Már akkor megfogalmazódott az igény egy olyan izolációs szárny kialakítására, amely több állatot is képes befogadni. Az idei beruházástól a beérkező ló-betegek biztonságának nagymértékű javulását és az ellátás színvonalának további növekedését várjuk, továbbá célunk, hogy a környező országok (Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Románia) lovasainak és lótartóinak egyre növekvő igényeit is professzionális szinten kiszolgáljuk.

​​

A 200 M Ft-os felújítás által a Lóklinika új gyakorló helyiségekkel, parkolóhelyekkel, karámokkal, fedett tárolókkal is kiegészült, illetve négy izolációs boxot alakítottunk ki, amelyből kettő  Közép-Európában egyedülálló módon HEPA szűrővel lett ellátva. Ezek a boxok alkalmasak a levegő útján terjedő különböző fertőzések megakadályozására.

Kívánom, hogy a klinika a jó hírét – amit az elmúlt évek kihívásai és fertőző kevésvérűség megjelenése megcsorbított – ne csak helyreállítsa, hanem a munkáját sokkal magasabb szinten végezze, és ezáltal egy Közép-Európában is egyedülálló lovas központ jöjjön létre.” – mondta Dr. Sótonyi Péter rektor a kólikás és izolációs istálló ünnepélyes átadásán.

Világbajnokok és amatőrök versenyeztek

A fogathajtó verseny győztese Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász, sportvezető, állatorvos, a Magyar Torna Szövetség elnöke lett, aki most először vett részt ilyen versenyen. A második helyezést Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó klinikus állatorvos, míg a harmadik helyezést Kováts Adrien főmunkatárs, a negyedik helyezést pedig Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora szerezte meg.

Versenyünk rangját a „segédhajtók” emelték: Lázár Vilmos egyetemi lovastanár, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, Lázár Zoltán egyetemi lovastanár, kilencszeres fogathajtó világbajnok, és a szintén világbajnok Szegedi Gábor, valamint a magyar fogathajtó bajnoki cím védője, Papp János.

Kollégáink és barátaink 22 bográcsban főzték és kínálták szívesen a finom, sokszor egyedi ételkülönlegességeiket, amelyeket zsűri értékelt.

Rendezvényünk a szakmai és baráti kötelékeket erősítette, az Állatorvostudományi Egyetem jó hírét tovább öregbítette, amelyet a pozitív visszajelzések is igazoltak. A csodálatos környezetben, remek hangulatban eltöltött délután megerősíti azon szándékunkat, hogy az ÁTE Fogathajtó- és Főzőversenyt jövőre is megrendezzük, hiszen az ilyen jellegű „csapatépítő” programok Alma Materünk szellemiségét is szolgálják.

Az eseményen készült további képeket megtekinthetőek az alábbi linkeken: