Biztonságos élelmiszerek a termőföldtől az asztalig

Utolsó módosítás: 2017.07.21 08:16

Biztonságos élelmiszerek a termőföldtől az asztalig


A pályázat részletei:

Projekt kódja: EFOP-3.6.2-16-2017-00012
Projekt címe: „Funkcionális, egészséges és biztonságos élelmiszer termékpálya modell kidolgozása a szántóföldtől az asztalig elv alapján, tematikus kutatási hálózatban”

Konzorciumvezető:
     ÁTE

Konzorcium tagjai:
    Pallasz Athéné Egyetem
    Széchenyi István Egyetem

Megvalósítás időszaka: 2017.07.01 – 2020.06.30.
Támogatási összeg: 1.349.790.450,- Ft    

 

Fejlesztés:

Az Állatorvostudományi Egyetem, a Pallasz Athéné Egyetem és a Széchenyi István Egyetem közös EFOP-3.6.2-es projektjének alapvető célja a funkcionális, egészséges és biztonságos élelmiszerek termelésével és feldolgozásával összefüggő alapkutatások nemzetközi beágyazottságának növelése a Horizont 2020 projektekben és az európai kutatási hálózatokban, a kapcsolódó programokban való magas arányú részvétel elérésével, a hazai és európai kutatóhelyek közötti kapcsolatok erősítésével.

Az Európai Uniós támogatással indult pályázat megvalósítása során a Pallasz Athéné Egyetem által megtermelt bio zöldségeket és gyümölcsöket olyan eljárásokkal dolgozzák fel, melyek növelik a beltartalmi értékeiket. Az Állatorvostudományi Egyetem az állattartás körülményeit vizsgálja (takarmányozás, antibiotikumok csökkentése) annak érdekében, hogy olyan alapanyagot, tejet biztosítson, amelyből a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara egészséges élelmiszert tud előállítani


Cél:

Az Állatorvostudományi Egyetem által termelt bio tejből készült sajtból és a Pallasz Athéné Egyetem által megtermelt bio zöldségekből olyan élelmiszer előállítása, melyhez a gyártás során tartósítószert és mesterséges élelmiszer-adalékanyagokat nem használnak.