Karcinogén és antikarcinogén növények

Utolsó módosítás: 2016.09.16 10:20
KurzusKarcinogén és antikarcinogén növények
NyelvMagyar
Jellegfakultatív C
Értékelésvizsga (kollokvium)
Év/félév1/1
Kredit2
Előadás13 óra/félév
Gyakorlat0 óra/félév
Szakállatorvos (magyar) biológia BSc biológia MSc
TanszékNövénytani Tanszék

A kurzus leírása

Tantárgyfelelős oktató (e-mail): Dr. Vetter János (vetter.janos@univet.hu)

Előadások helyszínei: 1077. Bp. Rottenbiller u. 50. 1/6.

Előtanulmányi követelmények: nincsenek

Bemutatni, hogy a növényvilág milyen módon és mértékben képes befolyásolni a rák keletkezését, illetve hogyan járulhat hozzá a rákos megbetegedések kezelésének nehéz feladatához. A tárgy keretében ismertetjük a legfontosabb rákkeltő növényeket és hatóanyagaikat, illetve tárgyaljuk a legfontosabb antikarcinogén (tehát a rák kezelésére felhasználható) növényeinket, hatóanyagaikat és valószínű hatásmechanizmusukat.

 

Ajánlott irodalom: 

Dobuwska, W.-Bartoszak. A.-Giganti D. (Ed.): Carcinogenic and Anticarcinogenic Food Components. Taylor at Francis, Boca Raton, London, New York, 2005