Kórbonctan III. - Emlős patológia (36-100. tétel) és kórszövettan

Utolsó módosítás: 2016.01.30 10:44
KurzusKórbonctan III. - Emlős patológia (36-100. tétel) és kórszövettan
NyelvMagyar
Jellegkötelező
Értékelésszigorlat
Év/félév4/2
Kredit6
Előadás30 óra/félév
Gyakorlat60 óra/félév
Szakállatorvos (magyar)
TanszékPatológiai Tanszék

A kurzus leírása

A részletes kórbonctan elsősorban az egyes meghatározott kóroktanú betegségek során jellemzően kialakuló kórbonctani elváltozásokat tárgyalja.

A boncolási gyakorlat a képzés igen lényeges részét alkotja, amely a hallgatók aktív részvételére alapoz. Csak a saját érzékszervek alkalmazásával, sok gyakorlással lehet elsajátítani azt a képességet, hogy valaki a kórbonctani megfigyeléseit helyesen rögzíteni tudja.

A plenáris gyakorlatokon válogatott, különleges vagy éppen gyakran látható elváltozásokat mutatunk be az évfolyam számára.

A kórszövettani gyakorlatok egyrészt a szövettani metszetek elbírálásában való tapasztalatszerzést, másrészt az elméleti anyag jobb megértését és elsajátítását szolgálják.

A kórszövettani gyakorlatokon kívül a tanszék - a rendelkezésre álló hullaanyag függvényében - önálló boncolásra is lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók az üllői gazdasági haszonállat boncolási gyakorlatok mellett társállatok, illetve baromfi boncolását is gyakorolhassák a záróvizsga félévében.