Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Élelmiszer-higiénia I.

Élelmiszer-higiénia I.

Nyelv
Hungarian
Jelleg
kötelező
Értékelés
gyakorlati jegy
Év a tantervben
5
Szemeszter a tantervben
1
Kredit
4
Előadás óraszám / félév
60
Gyakorlat óraszám / félév
30
Documents
Documents
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

Előadások

Az előadások keretében a biztonságos, aggálytalanul fogyasztható élelmiszerek termelésének, előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeit és jogszabályi előírásait magába foglaló komplex ismeretanyag elméleti alapjait mutatjuk be.

A 9. félévben az általános élelmiszer-higiéniai, valamint a speciális tejhigiéniai ismeretek tárgyalására kerül sor. Az általános részben az alapfogalmak és élelmiszer eredetű veszélyek és egészségkárosodások áttekintése után a mikrobiológiai és a kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság fontosabb alapelemeit vesszük sorra, majd az élelmiszerek romlásával és tartósításával kapcsolatos alapismereteket, az élelmiszer-higiéniai szabályozás alapjait, az élelmiszer-termelés, -előállítás és forgalmazás higiéniájának általános szabályait, végezetül pedig a zoonózisok élelmiszer-higiéniai jelentőségét tárgyaljuk. Ezt követően általános higiéniai ismeretekre épülve a tejhigiénia, és azon belül a tejtermelés és a tejfeldolgozás higiéniájának oktatására kerül sor.

Gyakorlatok

Az élelmiszer-higiéniai gyakorlatok célja az előadások keretében tárgyalt elméleti ismeretanyag gyakorlati vonatkozásainak bemutatása, egyes technológiai folyamatok és vizsgálati eljárások manuális elvégzése, valamint a higiéniai gondolkodási mód kialakításához szükséges készségek fejlesztése.

 

 Útmutató a gyakorlatok végzéséhez, illetve az azokra való felkészüléshez

A gyakorlati csoportok beosztásának alapja a tanulmányi osztály által kiadott lista. Egy csoport létszáma nem haladhatja meg a 16 főt.

A gyakorlatokon pontosan, felkészülten, köpenyben kell megjelenni.

Az ismeretek ellenőrzése és értékelése a gyakorlati foglalkozásokon

Az ismeretek ellenőrzése történhet szóban és írásban. Az ellenőrzés elsődlegesen az adott héten esedékes gyakorlat tárgykörét foglalja magába. Ismétlő jelleggel azonban a megelőző gyakorlatok témái is folyamatosan számonkérésre kerülhetnek.

 

 A gyakorlatok pótlásának rendje

A gyakorlat(ok)ról való hiányzás pótlására a szorgalmi időszak utolsó hetében tartott pótgyakorlatokon kerül sor. A kötelező klinikai betegellátási gyakorlat (két alkalom) miatti hiányzást nem kell pótolni, az azon való részvételt az adott klinikai tanszék közvetlenül igazolja a tanszék felé. A gyakorlatokról legfeljebb négy alkalommal lehet hiányozni (beleértve a két igazolt klinikai gyakorlatot is), ennél több alkalommal való hiányzás esetén a félév végi aláírás megtagadásra kerül.
 

 

 

 

 

Előadások tematikája

ÉLELMISZER-HIGIÉNIA ELŐADÁSOK

2018/2019. tanév, 1. félév

Előadások helye: Hetzel Henrik terem

Előadások időpontja: hétfő 10.15 – 11:45; csütörtök 10.15 – 11:45

 

Oktatási hét Dátum Tematika Előadó
1. 09.10. Bevezetés, alapfogalmak, történeti vonatkozások Laczay Péter
09.13. Élelmiszer eredetű veszélyek, egészségkárosodások, az élelmiszer-mikrobiológia alapjai. Laczay Péter
2. 09.17.

 

Élelmiszer-mikrobiológia: általános szempontok 1. Szakmár Katalin
09.20. Élelmiszer-mikrobiológia: általános szempontok 2. Szakmár Katalin
3. 09.24.

 

Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Salmonella, Campylobacter, E. coli. Laczay Péter
09.27. Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Shigella, Enterobacter, Vibrio. Laczay Péter
4. 10.01.

 

Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus. Laczay Péter
10.04. Kórokozó mikroorganizmusok az élelmiszerekben: vírusok, prionok, paraziták, a mikrobiológiai élelmiszer-biztonság szabályozása. Laczay Péter
5. 10.08.

 

Az élelmiszerek romlása, tartósítása és egyéb kezelése: mikrobiológiai, kémiai és biokémiai eredetű romlások. Laczay Péter
10.11. Fizikai, kémiai és kombinált tartósítási eljárások. Laczay Péter
10.13. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság 1: a szabályozás alapjai, állatgyógyászati készítmények, tiltott hatóanyagok. Laczay Péter
6. 10.15.

 

Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság 2: peszticid maradékok, környezeti eredetű szennyezők. Lányi Katalin
10.18. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság 3: biológiai eredetű szennyezők, technológiai eredetű szennyező anyagok. Laczay Péter
7. 10.22. Pihenőnap (helyette 10.13.)
10.25. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság 4: természetes eredetű toxikus anyagok, az élelmiszerek vegyi szennyezettségének ellenőrzése. Lehel József
8. 10.29. Az élelmiszer-higiéniai szabályozás alapjai. Laczay Péter
11.01. Nemzeti ünnep
9. 11.05. Az élelmiszer-termelés, -előállítás és feldolgozás higiéniájának általános szabályai. Lehel József

 

11.08. Az általános higiéniai szabályozás élelmiszer-biztonsági ellenőrző rendszere (HACCP). Lehel József
10. 11.12. Zoonózisok élelmiszer-higiéniai jelentősége: a zoonózisok elleni védekezés jogi szabályozása. Laczay Péter
11.15. Tejtermelési higiénia: a tej összetétele és tulajdonságai. Lányi Katalin
11. 11.19. A fejés és a nyers tej termelőhelyi kezelésének higiéniája. A nyers tej mikrobiológiája. Pleva Dániel
11.22. A tőgygyulladások tejhigiéniai vonatkozásai. Laczay Péter
12. 11.26. Zoonózisok tejhigiéniai vonatkozásai. Pleva Dániel
11.29. A tej szennyeződése kémiai anyagokkal. Lányi Katalin
13. 12.03. A tejfeldolgozás higiéniája: általános műveletek. Darnay Lívia
12.06. Tejtermékek gyártási higiéniája: hőkezelt fogyasztói tejek, savanyú tejkészítmények. Darnay Lívia
14. 12.10. Tejtermékek gyártási higiéniája: vajfélék és édestejszín-készítmények, sűrített és porított tejtermékek. Darnay Lívia
12.13. Tejtermékek gyártási higiéniája: sajtok és sajtkészítmények. Darnay Lívia

Gyakorlatok tematikája

ÉLELMISZER-HIGIÉNIA GYAKORLAT

2018/2019. tanév I. félév

Gyakorlatok helye: “N” épület 2. emelet

Zárthelyi dolgozatok időpontja: 1. ZH: 7. héten, 2. ZH: 12. héten

Oktatási hét Dátum Témakör Gyakorlatvezető
1.

 

09.11-14. A gyakorlatok célja, előírások, alapfogalmak. Munkavédelmi oktatás. Lehel József

Lányi Katalin

2.

 

09.18-21. Mikrobiológiai vizsgálati módszerek, az élősejtszám meghatározása: lemezöntés, szélesztés, határhígítás, membránszűrés, MPN, penész- és élesztőszám meghatározása. Szakmár Katalin
3.

 

09.25-28. Mikrobiológiai vizsgálatok eredményeinek értékelése. Mikrobiológiai gyorsmódszerek: direkt sejtszámlálás, anyagcseretermék vizsgálata, műszeres mérések Szakmár Katalin
4.

 

10.02-05. Élelmiszer-biztonsági kritériumok gyakorlati vonatkozásai: Listeria monocytogenes, Salmonella spp. Szakmár Katalin
5.

 

10.09-12. Technológiai higiéniai kritériumok gyakorlati vonatkozásai: aerob mikrobaszám, Enterobacteriaceae, E. coli, egyéb mikrobák Szakmár Katalin
6.

 

10. 16-19. Romlás, tartósítás gyakorlati vonatkozásai: hőkezelés, tartósítószerek alkalmazása, vízelvonásos tartósítás Szakmár Katalin
7.!!!!!

 

10. 24-26.

Plenáris gyakorlat

Mintavételezés hatósági célra

 

Lehel József

Tőzsér Dóra

8.!!!!!!

 

10.30

Plenáris gyakorlat

Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: monitoring vizsgálati rendszerek Lehel József

 

9.

 

11.06-09. Kémiai-toxikológiai élelmiszer-biztonság: szűrővizsgálatok, megerősítő, nagyműszeres vizsgálatok Pleva Dániel

Lányi Katalin

10.

 

11.13-16. Tej fizikai és kémiai tulajdonságai, a hőkezelési eljárások végrehajtásának gyakorlati szempontjai Szakmár Katalin

Darnay Lívia

11.

 

11.20-23. Savanyú tej és tejkészítmények gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai Szakmár Katalin

Darnay Lívia

12.

 

11.27-11.30. Vaj és tejszín gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai Szakmár Katalin

Darnay Lívia

13.

 

12.04-07. Sajt gyártástechnológiája és higiéniai vonatkozásai Szakmár Katalin

Darnay Lívia

14.

 

12.11-14.  Pótgyakorlat

 

 

 

 

Értékelés leírása

 

Félévközi beszámolók, zárthelyi dolgozatok, azok értékelése, esetleges pótlása

A 9. félév folyamán a hallgatók 2 alkalommal írásban, zárthelyi dolgozat formájában adnak számot a tudásukról. A dolgozatok témája az írást megelőző hétig tartott gyakorlatok anyagából kerül összeállításra. A dolgozatokat százalékosan értékeljük az elért pontszámok alapján. Az a hallgató, aki <60% értékelésű dolgozatot írt, vagy az írásbeli számonkérésen bármely ok miatt nem vett részt, a félév végéig előre egyeztetett időpontban köteles pótdolgozatot írni. Ha ennek eredménye is elégtelen, a szorgalmi időszak utolsó hetében még egy javítási lehetősége van a hallgatónak.

A félév végi gyakorlati jegy meghatározásához a két dolgozat százalékos eredményének átlagát vesszük figyelembe a következők szerint: <60% elégtelen, 60-69% elégséges, 70-79% közepes, 80-89% jó, 90-100% jeles.

 

 A félévvégi aláírás, illetve a gyakorlati jegy megszerzésének feltételei

9. és 10. félév: Az előadásokon való részvétel kötelező. A hallgatók részvételét az előadásokon az előadók alkalmanként ellenőrzik. Háromnál több igazolatlan hiányzás a félév végi aláírás megtagadását vonja maga után!

9. félév: Az összes gyakorlat teljesítése és a kötelező 2 dolgozat eredményes megírása. A hallgatók a félév során írt dolgozatok eredménye, valamint a félév gyakorlatain való szereplésük alapján ötfokozatú gyakorlati jegyet kapnak. A gyakorlati jegy javítására a vizsgaidőszakban van lehetőség. A 4 kreditpont megszerzésének feltétele a félévvégi aláírás és az elégséges, vagy annál jobb gyakorlati jegy megszerzése.

10. félév: a félév végi aláírás feltétele az előadásokon és gyakorlatokon való részvétel.

Vizsgainformáció

Tan- és segédanyagok

Laczay P.: Élelmiszer-higiénia, élelmiszerlánc-biztonság. Mezőgazda kiadó, 2. kiadás, Budapest, 2015.

Előadások és gyakorlatok anyagai.