Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Magyarország legjobb agrár-felsőoktatási intézménye vagyunk

Magyarország legjobb agrár-felsőoktatási intézménye vagyunk

A FIGYELŐ Felsőoktatási Rangsor 2019 című különszámában megjelent intézményi abszolút rangsor alapján Magyarország második legjobb egyeteme az Állatorvostudományi Egyetem.

A ranglista szerint az agrár képzést nyújtó intézmények között az első, míg a természettudományi képzés területén a második helyet foglaljuk el.

A kiadvány intézményi abszolút rangsorában (60,3 ponttal) előkelő dobogós helyet foglal el az Állatorvostudományi Egyetem, amely esetében a felvettek pontátlaga a legmagasabb az országban.

„A felvételi pontszám nagyon magas: idén 455 pont volt az átlag. Csak államilag finanszírozott képzést indítunk (magyar szakon – Szerk.), évente 110 hallgatót veszünk fel és német, illetve angol nyelven is oktatunk. Az 1500 diákunkból mintegy 1000, azaz a hallgatók kétharmada idegen nyelvű képzésben vesz részt. Harminckilenc országból érkeznek fiatalok, ami amellett, hogy komoly bevételi forrás az – ezáltal csaknem önfenntartó – intézménynek, azt is jelenti, hogy pezsgő nemzetközi élet van a campuson. Az is igaz, hogy az egyik legnehezebben elvégezhető egyetemről van szó. Intézményünk mindig is elkötelezett volt a minőség iránt, itt keményen meg kell dolgozni a diplomáért. Szorgalomra és odaadásra van szükség, hiszen itt életek múlnak azon, hogy ki mit tud.”

Az Oktatási Hivatal adatai alapján az Állatorvostudományi Egyetem az agrárképzés területén az első, a természettudomány képzési területén pedig a második a listán (60,8 ponttal): az első helyes jelentkezők alig 28%-át veszik fel, akiknek legalább egy tárgyból jeles értékelésű emelt szintű érettségi is szükséges volt a bejutáshoz.

„A diákok főképp azért jelentkeznek hozzánk, mert szeretik az állatokat, ugyanakkor oktatásunkban a járványvédelmen és az élelmiszer-biztonságon van a hangsúly: az állatorvosok munkája valójában a vasvillától az ezüstvilláig, az állattartástól az élelmiszer asztalra kerüléséig tart. Az orvos az embert, az állatorvos pedig a emberiséget gyógyítja, mert a biztonságos élelmiszerrel való ellátásában játszik kulcsszerepet.

Az összetartás elengedhetetlen, mivel a képzés, ahogy maga a hivatás is, alázatot és elkötelezettséget követel. A világ élvonalába tartozó intézményben olyan szakembereket képezünk, akinek az élelmiszerlánc-biztonság területén is kulcsszerepünk van. – hangsúlyozta Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Európában 98 állatorvosképző intézmény között a rangsorban ötödikek vagyunk, minket akkreditáltak hetedikként a kétlépcsős minőségbiztosítással egybekötött eljárás során. A diplománkat Európa minden országban honosítás nélkül elfogadják. További célunk az amerikai akkreditáció.”

Forrás: FIGYELŐ Felsőoktatási Rangsor 2019