Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Sikerrel zárult a XII. Praxismenedzsment Konferencia az Állatorvostudományi Egyetemen

Sikerrel zárult a XII. Praxismenedzsment Konferencia az Állatorvostudományi Egyetemen

Az állatorvosi pályán, egy sikeres praxis működtetéséhez egyre nagyobb szükség van a szaktudás mellett a menedzsment ismeretekre is. Ezt felismerve tartották immár a 12. alkalommal a Praxismenedzsment Konferenciát az Állatorvostudományi Egyetemen.

Hatalmas érdeklődéssel zárult az év egyik legnagyobb kongresszusa, amelyre alkalmazott állatorvosokat, praxis vezetőket, asszisztenseket és állatorvostan-hallgatókat vártak. Közel 700 szakmabeli kolléga és hallgató vett részt az eseményen, akiket neves előadók, szakértők és elismert állatorvosok kalauzoltak végig a praxismenedzsmenttől kezdve a szervezetfejlesztésen át egészen a generációk közötti különbségekig.

Az eseményt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a 230 éves állatorvos képzés nemcsak olyan szakembereket biztosított a történelem folyamán, akik lehetővé tették az élelmiszer ellátás biztosítást, hanem olyan értelmiségeket is, akik a polgári értékrend képviseletével biztos támaszai a vidéki Magyarországnak.

Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, megnyitóbeszédében elmondta, hogy a praxismenedzsmentet a rangidős kollégák még nem tanulták az egyetemen és furcsa volt számukra, hogy a munkájukért pénzt is kell kérni, ezért is külön köszöntötte ezt a konferenciát és szervezőit, hogy felkarolták ezt a témát és hiánypótló előadásokkal törekednek fejleszteni a jövő állatorvos generációit.

Dr. Sótonyi Péter után Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke vette át a szót, aki bizakodását fejezte az állatorvosi szakma helyzetéről és a praxismenedzsment fontosságáról is beszélt.

Az esemény főszervezője, Dr. Móré Attila elmondta, hogy a menedzsment egy külön szakma, amit az állatorvosok nem tanulnak, és a praxisokat külföldön, például Angliában nem állatorvosok vezetik, hanem gazdasági szakemberek. Minden állatorvost arra buzdított, hogy alkalmazzon szakembereket, akik segíthetnek a praxis hatékonyabb működésében.

A konferencia további szakmai részében Dr. Pelbát József osztotta meg saját tapasztalatait a sikeres praxisok és állatorvosrendelők működtetéséről, és büszkén mesélt saját módszereiről, melynek köszönhetően rendelőiben nincs fluktuáció. Szerinte a külföldön szerzett tapasztalat mindenképp hasznos egy fiatal állatorvosnak, ahol további sokrétű tapasztalatok miatt mind az állatvédők, mind az egzotikus kisállattartók nagyobb bizalommal fordulnak irányukba egy-egy nehezebb eset kapcsán. Továbbá a folyamatos fejlődésre való törekvést tartotta a legfontosabbnak: a modern műtéti technikákat csak naprakész felszereléssel és megfelelő szaktudással lehet alkalmazni.

Ezt követően a leggyorsabb állatorvosunk, Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó mesélt a kudarc és siker kapcsolatáról és mesélt saját pályafutása során tapasztalt nehézségekről és eredményekről.

Steigervald Krisztián generációs szakértő előadásában röviden bemutatta a ma Magyarországon élő 6 generációt, akik meglehetősen különböznek egymástól, így a pályája előtt álló állatorvosnak fontos megértenie hogyan működnek, élik mindennapjaikat, mit kedvelnek és hogyan gondolkodnak, mert ezzel a tudással könnyebben boldogulhatnak a munka világában.

Dr. Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem docense a VetHelp! kezdeményezésről mesélt, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a különböző nehézségekkel küszködő állatorvosokat támogassa, legyen szó kiégésről, depresszióról vagy egyéb magánéleti megpróbáltatásokról. Hangsúlyozta, hogy a VetHelp!-hez csatlakozó segítők nem pszichológusok és szakemberek, csupán hasonló problémákat sikeresen leküzdő állatorvosok, akik saját tapasztalataikat megosztva segíthetnek a résztvevőkön.