Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek A mi erőnk a kollektív bölcsességben rejlik – Interjú Dr. Sótonyi Péterrel, a Professzorok Batthyány Körének új elnökével

A mi erőnk a kollektív bölcsességben rejlik – Interjú Dr. Sótonyi Péterrel, a Professzorok Batthyány Körének új elnökével

Magyar Hírlap interjút készített az Állatorvostudományi Egyetem rektorával, a Professzorok Batthyány Körének új elnökével a jövőbeli céljairól, az MTA átalakításáról és az oktatásban szükséges reformokról.

Nem a professzorok feladata a politika. Az akadémiai kutatóintézetek tekintélyes része kiváló munkát végez, de az nem helyes, hogy a kormány által biztosított forrást úgy osztják szét, ahogyan ők látják jónak.” – Dr. Sótonyi Péter, Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Fotó: Bodnár Patrícia

Ki kell mondanunk, hogy a Professzorok Batthyány Köre (PBK) elöregedett, éppen ezért alapvető feladat, hogy a negyven-ötvenéves, a miénkhez hasonló értékrendet valló professzori gárdát behozzuk az egyesületbe – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Sótonyi Péter, a PBK új elnöke.

Magyar Hírlap: A Professzorok Batthyány Köre (PBK) új vezetőjeként tervez-e változtatni az egyesület eddigi működésén, céljain?

Dr. Sótonyi Péter: A főbb célokon semmiképpen nem kívánok változtatni. A PBK egy olyan tudós testület, professzori kör, amelynek gondolkodását a keresztény, konzervatív értékrend határozza meg, a haza és a nemzet érdekében cselekszik. Elődömet, Náray-Szabó Gábort egy rendkívül kiváló, józan embernek tartom, és bízom benne, hogy támaszkodva az ő tudására is, hasonló szellemiségben tudom vezetni a kört, talán egyéniségemből fakadóan szenvedélyesebben. Szeretném elérni, hogy gyakrabban jöjjünk össze közösen gondolkodni, és egy adott problémafelvetés kapcsán hívjuk meg a kormány érintett képviselőit eszmecserére. Célom, hogy az eddigi gyakorlattal ellentételben ne feltétlenül csak az adott politikus tartson nekünk előadást, beszámolót, hanem fordítsunk a helyzeten, és a politikusok is ismerjék meg a mi gondolatainkat. Amit szintén fontosnak tartok, hogy ne a sajtón keresztül üzengessünk a jövőben se egymásnak, se a kormánynak. Ki kell mondanunk, hogy a PBK elöregedett, éppen ezért alapvető feladat, hogy a negyven-ötvenéves, hasonló értékrendet valló professzori gárdát behozzuk az egyesületbe. Szükség van a frissítésre, hiszen a világ is folyamatosan változik – elég csak a digitalizációra gondolnunk, – amire nekünk is reflektálni kell.

A teljes interjú elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190413-nem-a-professzorok-feladata-a-politika