Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Állásbörze 2022 Kiállítók Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A termőföldtől az asztalig 

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. 

 A magyarországi állatorvosok mintegy 130 éve, a hazai állategészségügyi szolgálat létrehozása óta foglalkoznak intézményesen az élelmiszerlánc védelmével. A korábbi generációk szaktudására, eredményeire és hagyományaira építve jött létre 2012-ben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely több más szakterület mellett integrálta a járványos állatbetegségek megelőzése és visszaszorítása érdekében végzett munkát, illetve az állati termékek előállításának és forgalmazásának felügyeletét. 

 Az állategészségüggyel, az állatvédelemmel és az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat jelenleg mintegy 200 állatorvos látja el a Nébihben. Munkánk rendkívül szerteágazó, és olyan szakterületeket is magába foglal, mint például az állategészségügyi diagnosztika, az állatgyógyászati termékek hatósági felügyelete, az élelmiszer-előállító vállalkozások hatósági felügyelete, az állatgenetika vagy az élelmiszer-vizsgaló laboratóriumi munka. 

 Ezeken kívül a hivatal egyre több erőforrást és figyelmet fordít a feketegazdaság, az élelmiszerhamisítás és a csalás elleni küzdelemre, illetve a szervezetben felhalmozódott tudás megosztására, a vásárlói tájékoztatásra és szemléletformálásra. Az állatorvos kollégák e tevékenységekben is növekvő szerepet vállalnak. 

 A Nébihben valamennyi felsorolt szakterületen kiváló lehetőség kínálkozik a kutatómunkára, a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásra és a szakmai továbbfejlődésre. 

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ma egy korszerű, nemzetközi összehasonlításban is példaértékű, hatékonyan működő szervezet, ahol folyamatosan fejlesztjük az informatikai hátteret és a kockázatelemző rendszereinket. Célunk, hogy minél kevésbé zavarjuk meg a jól működő, tisztességes vállalkozások napi működését, ám minden eddiginél hatékonyabban kiszűrhessük a visszaéléseket, hogy növeljük a vásárlók biztonságát. Felelősségteljes, számos szakmai kihívást és jó fejlődési lehetőséget kínáló hatóságként működünk. 

 

Ismerj meg minket: https://portal.nebih.gov.hu/ 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2012. március 15-én alakult meg. A hivatal az Agrárminisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását, küzd az élelmiszerhamisítások és a feketegazdaság ellen. 

A hivatal küldetése a 2014-ben kidolgozott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása, a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása a termőföldtől az asztalig, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a vásárló minőségi élelmiszerrel találkozzon. Ennek érdekében a hagyományosnak mondott hatósági intézkedések hatékonyságának javítása mellett a Nébih nagy figyelmet fordít az ellenőrzésekből, vizsgálatokból eredő információk gyűjtésére, feldolgozására és közérthető módon való megosztására, kommunikálására.  

A hivatal, mely idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját, kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a szakmai érdekeken túl mindenkor eleget tegyen a magyar lakosság elvárásainak. Teszi ezt a folyamatosan fejlesztett laborhálózatával és a szerteágazó szakértelemmel rendelkező szakemberei által alkotott tudásbázissal.