Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Munkatársak Cenkvári Éva

Cenkvári Éva

Név

Dr. Cenkvári Éva

Végzettség
mezőgazdasági tudományok kandidátusa, habilitált
Szervezeti egység
Takarmányozástani és Klinikai Dietetikai Tanszék
Beosztás: tudományos főmunkatárs
Telefon
(1) 478 4100
Mellék
8608
Helyszín
Rottenbiller utca 50. földszint 1.
h

Bemutatkozás

FELSŐFOKÚ TANULMÁNYOK:

– Agrártudományi Egyetem Keszthely, Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi Kara (1981-1986)
– Reading-i Egyetem (Egyesült Királyság) Mezőgazdasági Management és Marketing Szaka (1991)

TUDOMÁNYOS FOKOZAT, HABILITÁCIÓ:

– a mezőgazdasági tudományok kandidátusa (1991); a kandidátusi disszertáció címe: Védett metionin felhasználása a nagy tejtermelésű tehenek takarmányozásában
– egyetemi tanári habilitáció (2005); a tézis címe: Kérődző háziállatok fehérje- és energiaellátásának javítási lehetőségei

IDEGEN NYELVISMERET: angol (felsőfok), német, orosz (középfok), olasz (alapfok).

TANULMÁNYI ÉS KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJAK, TANULMÁNYUTAK:

– Rostock-i Egyetem Dummerstorf-i Állattenyésztési és Takarmányozási Intézete, 1988  (3 hónap),
– British Government és a British Council ösztöndíja, Reading-i Egyetem (Egyesült Királyság), 1991-92 (10 hónap)
– Alpok-Adria Bizottság ösztöndíja, Padova-i Tudományegyetem Állattenyésztési Kara, 1993 (6 hónap),
– Magyar Országos Ösztöndíj Bizottság ösztöndíja, Dán Királyi Állattenyésztési Kutatóintézet, Foulum, 1994 (3 hónap),
– Fulbright Bizottság ösztöndíja, Ohio-i Mezőgazdasági Kutatóintézet, Wooster, USA, 1995 (9 hónap),
– Széchenyi István ösztöndíj, 2003 (3 év)

OKTATÁSI SZAKTERÜLETEK:

– háziállatok és állatkerti állatok takarmányozása és dietetikája

OKTATOTT TANTÁRGYAK:

Oktatott tantárgyak magyar és angol nyelven:
– állatorvosi takarmányozástan és dietetika.

Oktatott tantárgy német nyelven:
– takarmányismeret.

Graduális képzésben magyar nyelven:
– állatkerti állatok takarmányozása (fakultatív tantárgy)

Képzettség: okleveles agrármérnök

Tudományos fokozat: mezőgazdasági tudományok kandidátusa

Főbb kutatási területek

  • takarmányfehérjék és aminosav-készítmények hasznosítása kérődző háziállatok takarmányozásában
  • védett fehérjék és aminosavak hatása a tejelő tehenek tejtermelésére
  • zsírok- és olajok hatása a tejelő tehenek energiaforgalmára
  • tejelő tehenek és kecskék energiaellátásának javítása védett zsírkészítményekkel
  • kérődző háziállatok takarmányainak fehérje-értékelése.

Előrehaladás:

Munkahelyek Intézmény neve beosztás
2000- Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán az Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet Takarmányozástani Osztálya tudományos főmunkatárs
1995-2000 PATE MK TT tudományos főmunkatárs
1989-95 Pannon Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Karának Takarmányozástani Tanszéke (PATE MK TT) tudományos főmunkatárs
1986-89 Magyar Tudományos Akadémia tudományos ösztöndíjas

 

 

Szakmai szervezeti tagság

Bizottság neve Idő Tisztség
Európai Állattenyésztés Szövetsége (EAAP) 1991-  tag
EAAP Takarmányozási Szekciója 2001-2008 titkár
British Society of Animal Production 1992 tag
American Dairy Science Association 1995- tag
Magyar Laborállat-tudományi Társaság 2002- tag

Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma:

· Szakdolgozat: 8

· TDK dolgozat: 2

PhD hallgatók száma: –

 

Publikációs lista (Top10)mtmt link

1. Korsós, G., Cenkvári, É., Gáspárdy, A., Fekete, S. Gy.: Különleges laborállatok, kísérleti modellek (Peculiar laboratory animals, experimental models)   Magyar Állatorvosok Lapja 139: 6 pp. 347-357., 11 p. (2017)
2. Cenkvári, É., Berényi, A., Andrásofszky, E., Malya, P.: Application of guinea pigs (Cavia porcellus) for the study of digestive physiology and feeding of patagonian cavies (Dolichotis patagonum)   In: Fekete, Sándor György (szerk.), Budapest: Pro Scientia Veterinaria Hungarica, (2012) pp. 71-72., 2 p.
3. Tóth, T., Beke, K., Cenkvári, É.:  Effect of treatment with sodium hydroxide on the in situ degradability of maize and some parameters of rumen fermentation = A nátrium-hidroxiddal végzett kezelés hatása a kukorica in situ lebomlására és a bendőfermentáció néhány paraméterére   Állattenyésztés és Takarmányozás 60: 4 pp. 397-409, 13 p. (2011)
4. Tóth, T., Beke, K., Cenkvári, É.  Hazai termesztésű kukoricahibridek keményítőtartalmának bendőbeli lebonthatóság vizsgálata in situ eljárással    Állattenyésztés és Takarmányozás58: 4pp. 379-389., 11 p.(2009)
5. Cenkvári, É., Fekete, S.: Protein evaluation methods and systems for monogastric and ruminant animals  In: Fekete, Sándor György (szerk.) Veterinary Nutrition and Dietetics Budapest: Pro Scientia Veterinaria Hungarica, (2008) pp. 179-24., 64 p.
6. Cenkvári, É.:  Feeding of goats  In: Fekete, Sándor György (szerk.) Veterinary Nutrition and Dietetics  Budapest: Pro Scientia Veterinaria Hungarica, (2008) pp. 981-1009., 29 p.
7. Cenkvári, É., Fekete, S. Fébel, H., Veresegyházy, T., Andrásofszky, E.:  Investigations on the effects of Ca-soap of linseed oil on rumen fermentation in sheep and on milk composition of goats.  Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition89: 3-6pp. 172-178., 7 p. (2005)
8. Csapó, J., Schmidt, J., Csapó-Kiss, Zs., Holló, G., Holló, I., Wágner, L., Varga-Visi, É., Pohn, G., Cenkvári, É., Andrássy-Baka, G.:  A new method for the quantitative determination of protein of bacterial origin on the basis of D-aspartic acid and D-glutamic acid content    Acta Alimentaria: An International Journal of Food Science30: 1pp. 37-52., 16 p. (2001)
9. Schmidt, J., Szakács, Gy., Cenkvári, É., Sipőcz, J., Urbánszky, K., Tengerdy, R. P.: Enzyme assisted ensiling of alfalfa with enzymes by solid substrate fermentation   Bioresource Technology76pp. 207-212., 6 p. (2001)
10. Schmidt J., Várhegyi J-né, Várhegyi J., Cenkvári É.:  A kérődzők takarmányainak energia- és fehérjeértékelése  Budapest, Mezőgazda Kiadó, 2000. Szakkönyv, pp. 52-56., 70-72., 103-109.,17 p.

 

Fogadóóra: hétfő, 14:00-16:00