Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Campus Mundi

Campus Mundi Facebook

CAMPUS MUNDI ösztöndíjak

A világ szinte bármely országába

 

JÓL AKARSZ KERESNI? TANULJ KÜLFÖLDÖN ÖSZTÖNDÍJJAL!

Akár a magyar átlagbér kétszereséből is gazdálkodhatsz, ha kipróbálnád magad egy külföldi egyetemen. A Campus Mundi ösztöndíj a legtöbb költségedet fedezi, bárhol is tanulnál a világban egy-két szemeszter erejéig. Így még a szüleidtől sem kell pénzt kérned az utazás finanszírozásához.

Több mint amennyit itthon kapsz

Kevés egyetemista mondhatja el, hogy kijön az ösztöndíjából, és még kevesebben gondolnák, hogy ez külföldi tanulás esetén is lehetséges. Pedig a Campus Mundi programban a legalacsonyabb ösztöndíj is havi 200.000 Ft, Európán kívüli tanulmányok esetén pedig 350.000 Ft-tal számolhatsz havonta. Emellett továbbra is megkapod az itthoni tanulmányi ösztöndíjat, szociális támogatást és egyéb juttatásokat, sőt, bizonyos esetekben igényelhető útiköltség hozzájárulás, és rászoruló hallgatók havi 35.000 Ft kiegészítő támogatást is kaphatnak.

Több mint egy havi fizetés

Ez duplája a havi nettó 200.000 forintos átlagfizetésnek. A támogatás lehetővé teszi, hogy olyan országban se kelljen nélkülöznöd, ahol a magasabb életszínvonal miatt a hétköznapi kiadásokra jóval többet kell költeni, mint itthon. Ugyanúgy élvezheted az egyetemista létet, mint eddig, csak bonsai-ok, pálmafák, hófödte hegycsúcsok vesznek majd körül, vagy épp az óceán partján írhatod a beadandódat. Számolj és pályázz most.

Több mint egy külföldi szemeszter

Néhány hónap alatt belekóstolhatsz egy másik ország életébe, kultúrájába és mindennapjaiba. A kinti egyetem teljes jogú hallgatójaként a különböző diákkedvezmények téged is megilletnek. Ha az átlagosnál magasabbak az igényeid, vagy nem tudod ügyesen beosztani a pénzedet, helyi diákokra vonatkozó szabályok szerint munkát is vállalhatsz, illetve a Diákhitel is rendelkezésedre áll.

Ha kíváncsi vagy, milyen élményekkel tértek haza mások, vagy hogyan spórolhatsz a külföldi ösztöndíjad alatt, látogass el az ösztöndíjkereső.hu oldalra.

Több mint gondolnád

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy könnyebben találnak állást, és jobban is keresnek azok a fiatalok, akik részt vettek valamilyen nemzetközi ösztöndíjprogramban. A munkáltatók nagyra értékelik a külföldön megszerzett tudást és azokat a készségeket, amelyekre az idegen környezetben való helytálláshoz szükség van: az önállóságot, a nyitottságot, a kreativitást és a jó problémamegoldó készséget. Mindezt honorálják is: a Diplomás Pályakövetési Rendszer legutóbbi adatai szerint 15 százalékkal keresnek többet azok a fiatalok, akik az egyetemi éveik alatt külföldön is tanultak.

 

Miért jó a Campus Mundi ösztöndíj?

Mert támogatásával hallgatóink bekapcsolódhatnak a nemzetközi tudományos életbe, új országokat fedezhetnek fel, külföldi szakemberekkel ismerkedhetnek meg! A Campus Mundi ösztöndíjprogram kiemelkedő összegű támogatást nyújt a felsőoktatási hallgatók szakmai céljainak megvalósításához. A 2016 és 2021 közötti időszakban tanévente várhatóan 1 500 hallgató számára biztosítja az ösztöndíjat a program.

 

Campus Mundi ösztöndíjjal a hallgatók a világ szinte bármely országában tanulhatnak egy félévet, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, illetve kapcsolati tőkére tehetnek szert, amellyel előnyt szereznek majd a munkaerőpiacon. Interkulturális környezetben tehetnek szert nem mindennapi élményekre, miközben nyelvtudásuk fejlődik és magabiztosabbá válnak. Amennyiben külföldi partneregyetemeink egyikén szeretne tanulni egy szemesztert – akár egy teljes tanévet az államközi egyezményeknek köszönhetően – vagy szakmai gyakorlatot szeretne külföldön teljesíteni, esetleg egy szakmai konferencián tartana előadást vagy kutatna, akkor ez az ösztöndíj Önnek szól!

 

Mik a pályázati feltételek?

Legalább középszintű nyelvtudás szükséges a tanulmányok vagy a munka nyelvéből.

 • Külföldi részképzésre egy lezárt félév után benyújtható a pályázat (alap- és osztatlan képzésen a külföldi félév megkezdése előtt 2 lezárt félév szükséges), valamint aktív hallgatói jogviszony szükséges a külföldön töltött időszak alatt. A Campus Mundi programon belül a hallgatók már freemover mobilitásra is pályázhatnak, tehát külföldi részképzésre a küldő intézmény kapcsolatrendszerén kívül, saját maguk is kereshetnek fogadó egyetemet.
 • Külföldi szakmai gyakorlatra 1 lezárt félév után lehet már pályázni, de frissdiplomás hallgatóként is teljesíthető a külföldi szakmai gyakorlat! Várjuk szakirányú továbbképzési szakokról is a jelentkezéseket. Külföldi szakmai gyakorlat passzív félévben is megvalósítható, frissdiplomásként pedig az abszolutórium megszerzése után 12 hónapon belül is teljesíthető a tervezett gyakornoki tevékenység.
 • Mester- és PhD-képzés alatt külföldi rövid tanulmányút keretében konferencia-előadás vagy poszter-prezentáció megtartására, továbbá kutatási vagy művészeti tevékenység megvalósítására lehet pályázni.

Hogyan pályázhatok?

A mundi.scholarship.hu pályázati felületre való regisztrációval és a szükséges pályázati dokumentumok feltöltésével lehetséges minden páylázattípusra pályázni.

Mekkora támogatást kaphatok?

Kiemelkedően magas támogatások várnak a nyertes pályázókra:

 • részképzés és szakmai gyakorlat esetén az ösztöndíj mértéke a célországtól függően havi 200 000 – 350 000 Ft – ehhez a szociálisan rászoruló hallgatók havi 35 000 Ft kiegészítő támogatást is pályázhatnak, illetve tartós betegséggel vagy fogyatékossággal élők a betegségükkel kapcsolatban felmerülő többletköltségek finanszírozásához is nyújthatnak be kiegészítő támogatási igényt;
 • rövid tanulmányút megvalósításához célországtól és az időtartamtól függően 7 440 és 24 800 Ft/nap között lehet a támogatás összege. Az 1000 km-nél távolabbi utazásokhoz útiköltség-támogatás is igényelhető.

 

Meddig jelentkezhetek?

Külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén folyamatosan lehet jelentkezni, de javasolt a tervezett tevékenység kezdő napja előtt 3 hónappal benyújtani a pályázatot. A pályázatírás megkezdése előtt kérjük, egyeztessenek a Nemzetközi Irodában az egyetemi határidőkkel kapcsolatban!

Rövid tanulmányútra évente két pályázati fordulót hirdet a Tempus Közalapítvány, a pályázati határidő minden évben április 30-a 23.00 óra és október 10-e 23.00 óra. További részletek a Tempus Közalapítvány honlapján!

Az erre az ösztöndíjtípusra pályázóktól kérjük, hogy az alábbi linken elérhető online felületen rögzítsék a pályázáshoz szükséges adataikat: https://limesurvey.tpf.hu/index.php/686278?lang=hu valamint e-mailen továbbítsák a benyújtani szükséges pályázati dokumentumokat az adott célországért felelős kollégáknak. A további részleteket az alábbi tájékoztatónkban érik el az érdeklődők: https://tka.hu/docs/palyazatok/cmak_tajekoztato_honlapra.pdf A pályázati felhívás szövegét változatlanul a Tempus közalapítvány honlapjáról tudják elérni itt, illetve itt.

 

Kitől kérdezhetek?

A megpályázható partneregyetemekről, a külföldi szakmai gyakorlati lehetőségekről és a pályázati folyamatról az Egyetem Campus Mundi intézményi kapcsolattartója ad felvilágosítást:

Fodor Emese
[E-mail megjelenítése]
C épület, 1. emelet

 

A Campus Mundi részképzés, szakmai gyakorlat és rövid tanulmányút lehetőségeiről a Tempus Közalapítvány honlapján található általános információ.

Segítség az induláshoz:

 

TOVÁBBI HASZNOS CAMPUS MUNDI LINKEK:

 

 

Letölthető INFOGRAFIKÁK:

 

Stipendium Hungaricum kimenő ösztöndíj  részképzéshez magyar hallgatók részére

A Tempus Közalapítvány ösztöndíjpályázatot hirdet a 2020/2021-as tanévben Stipendium Hungaricum megállapodások keretében megvalósuló külföldi részképzésre, felsőoktatási hallgatók számára. A pályázók itthoni tanulmányaikhoz szorosan kötődő, alap-, mester- vagy doktori képzésre vonatkozó részképzéseken vehetnek részt az ösztöndíjjal, továbbá doktori képzésben részt vevő pályázók esetén kifejezetten a disszertáció megírásához szükséges kutatómunkára is igényelhető támogatás. Ez az ösztöndíjlehetőség korábban államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzéshez kötődő Campus Mundi kiegészítő ösztöndíjtámogatás formájában volt elérhető a pályázók számára.

A pályázati határidő: 2020. február 19. (de Egyiptom, Irán, Kína, Oroszország és Türkmenisztán esetén előrehozott határidő van érvényben – az előrehozott határidőkről bővebben a  Tempus közalapítvány honlapján tudnak tájékozódni. A pályázóknak online rendszerbe (a https://apply.stipendiumhungaricum.hu/ oldalon keresztül) kell feltölteniük a pályázati anyagaikat.

A pályázati felhívást, valamint két mellékletét a Tempus közalapítvány honlapjáról tudják elérni.

Mivel ez az ösztöndíjtípus államközi egyezményeken alapul, pályázni kizárólag az 1. sz. mellékletben megjelölt tevékenységekre és célországokba lehet, melyek jelen pályázati felhívás megjelenésekor a következőek: Albán Köztársaság, Algériai Népi Demokratikus Köztársaság, Belarusz Köztársaság, Egyiptomi Arab Köztársaság, Indiai Köztársaság, Iráni Iszlám Köztársaság, Jordán Hásimita Királyság, Kenyai Köztársaság, Kínai Népköztársaság, Kuvaiti Állam, Libanoni Köztársaság, Macedón Köztársaság, Marokkói Királyság, Mongólia, Oroszországi Föderáció, Pakisztáni Iszlám Köztársaság, Palesztina, Thaiföldi Királyság, Tunéziai Köztársaság, Türkmén Köztársaság, Ukrajna, Üzbég Köztársaság és Vietnami Szocialista Köztársaság. Ugyanezen okból kifolyólag az ösztöndíj csak magyar állampolgárok számára elérhető.

Stipendium Hungaricum Kimenő felhívás

Stipendium Hungaricum Kimenő felhívás 1. számú melléklet


Korábbi hírek

Kedves Érdeklődők!

A Campus Mundi ösztöndíjprogram célja, hogy a lehető legtöbb hallgató megismerhesse, milyen egyedülálló tapasztalatokat ad egy külföldi részképzés vagy szakmai gyakorlat. Annak érdekében, hogy ez a lehetőség minél szélesebb hallgatói réteget elérjen, a következő időszakban jelentősen bővül azok köre, akik Campus Mundi ösztöndíjra jelentkezhetnek a világ szinte bármelyik országába. Változott a pontozási rendszer, átalakítottuk a pályázati időszakokat, továbbá útiköltség-támogatási lehetőséget biztosítunk a hallgatók egy csoportjának. A pályázati felhívások módosításáról az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket.

Részképzés:

Külföldi részképzés esetén már elegendő 1 lezárt aktív félév a Campus Mundi programba való jelentkezéshez, és csak a mobilitás megvalósításkor szükséges 2 lezárt aktív félév, így már az elsőéves hallgatók számára is nyitott a jelentkezés.

Szakmai gyakorlat:

Ebben az ösztöndíjtípusban már több változást vezettünk be:

 • a hallgatók szintén 1 lezárt aktív félév után pályázhatnak, és a kiutazáshoz is elegendő ez az 1 teljesített félév;
 • az alap-, mester-, osztatlan vagy PhD képzésen kívül a szakirányú továbbképzési szakok hallgatói számára is nyitott a Campus Mundi szakmai gyakorlat lehetősége;
 • a Campus Mundi szakmai gyakorlat teljesítésekor nem szükséges az aktív hallgatói státusz;
 • az Erasmus+ programhoz igazodva a diploma megszerzése után 12 hónapon belül is teljesíthető a Campus Mundi külföldi szakmai gyakorlat – a pályázatot még az abszolválás előtt szükséges benyújtani;
 • tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság felé indikátorként csak a 3 hónap, vagy azt meghaladó időtartamú mobilitások számolhatók el, ezért a szakmai gyakorlat időtartamának hosszát minimum 3 hónapra, azaz minimum 90 napra kell módosítanunk. Amennyiben a hallgató ennél rövidebb időtartamot teljesít külföldön, de a külföldi teljesítményére a küldő intézmény legalább 15 kreditet ad (és számít be) az itthoni képzésbe, akkor az is támogatható. Ez azt jelenti, hogy a 3 hónapnál rövidebb időtartamú szakmai gyakorlat csak akkor támogatható, ha a küldő intézmény legalább 15 kredittel ismeri el a hallgató tevékenységét (viszont akár 2 hónapnál rövidebb időtartamú szakmai gyakorlat is támogatható, ha ezért a hallgató kap legalább 15 kreditet). Emlékeztetném az intézményi koordinátorokat arra, hogy az intézmény saját hatáskörben bármennyi kreditet adhat a hallgatóknak anélkül, hogy kredit-túlfutás miatt a hallgatóknak fizetési kötelezettsége keletkezne – ez intézményi hatáskörben egyszerűen szabályozható.

Pontozási rendszer:

A korábban használt 110 pontos modell helyett 100 pontossá alakul a bírálati rendszer, így a plusz pontként értékelhető teljesítmények az alábbiak szerint módosulnak:

 • nagyobb hangsúlyt kap a hallgató tanulmányi eredménye (max. 50 pont)
 • a kiemelkedő szakmai, közéleti tevékenység pontszáma 5 és 10 pontról 2 és 5 pontra csökken az értékelési kategóriák megtartása mellett;
 • a korábbi mobilitás hiányára vonatkozó pontszám is csökken: 10 pont helyett 5 pont jár ebben a kategóriában.
  • ha a szakátlag 4,00 és a hallgató összesített korrigált kreditindexe 3,8, akkor az eddigi 20 pont helyett 30 pontot kap majd; illetve
  • ha a szakátlag 4,00 és a hallgató ÖKKI értéke 4,2, akkor az eddigi 50 pont helyett 40 pontot kap;

Az ösztöndíj a fenti pontozási módosítások után könnyebben elérhető a kiemelkedő tudományos tevékenységgel nem rendelkező és a korábban már mobilitási programban részt vett hallgatók számára is.

Campus Mundi pályázati fordulók és pályázati határidők módosítása:

A folyamatos pályázási lehetőséget megtartva, áttekintettük a pályázati fordulók ütemezését és a megvalósítási időszakokat, ennek eredményeként az alábbi változásokat vezetjük be:

Részképzés:

 • a 2019/2020. tanévi kiutazásokra (megvalósítási időszak: 2019. június 1-től 2020. szeptember 30-ig) 2020. március 30-ig lehet majd pályázatot benyújtani.

Szakmai gyakorlat:

 • a 2019/2020. tanévi kiutazásokra (megvalósítási időszak: 2019. június 1-től 2020. szeptember 30-ig) 2020. június 30-ig lehet majd pályázatot benyújtani.

A pályázati felhívások folyamatosan érvényben lesznek, a hallgatóknak csak arra kell majd figyelniük, hogy melyik tanévben fogják megvalósítani a mobilitást. Igyekszünk ezt majd egyértelműen jelezni a pályázati felületen. Az intézmények részére a bírálati feladatok is folyamatosan, a beérkező pályázatok ütemében jelentkeznek majd, TKA döntés havonta várható.

 

A módosított felhívások és a további részletek hamarosan elérhetők lesznek a www.campusmundi.hu oldalon.
A fenti változtatások az októberi kuratóriumi döntésnél már érvénybe lépnek.

 

Kérdés esetén kollégáink a [E-mail megjelenítése] e-mail-címen vagy közvetlen információs telefonszámunkon (+36 1 237 1310) elérhetők.

 

További hasznos információk:

Hallgatóknak:                  http://www.tka.hu/celcsoport/5087/campus-mundi

Gyakori kérdések:           http://tka.hu/palyazatok/4829/gyakori-kerdesek

“Túlélő Kézikönyv”:         https://www.facebook.com/campusmundi/” data-replaced=”true?fref=ts

Facebook oldal:              https://www.facebook.com/campusmundi/” data-replaced=”true?fref=ts

Általános információk:      http://tka.hu/palyazatok/4811/campus-mundi

 

Korábbi hírek:

A Tempus Közalapítvány 2017. május 3-i kuratóriumi ülésén az a döntés született, hogy a Campus Mundi részképzés és szakmai gyakorlat pályázati felhívásokat módosítják. A hallgatók számára pozitív hatású változtatások a 2017. tavaszi pályázati fordulóban a már pályázatot benyújtott hallgatókra visszamenőlegesen is vonatkoznak.

A módosított felhívásokat innen tölthetitek le:
Külföldi részképzésMódosított pályázati felhívás felsőoktatási hallgatók számára (SMS)
Külföldi szakmai gyakorlatMódosított pályázati felhívás felsőoktatási hallgatók számára (SMP)

 

Fontos változás:

Campus Mundi részképzés és szakmai gyakorlat esetében differenciáltan emelkedtek az ösztöndíj összegek és a szociális kiegészítő támogatás összege:

Erasmus+ programországok:

 • Alacsonyabb megélhetési költségű európai országok:
  Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Málta, Románia, Szlovákia

200 000 Ft/hó

 • Közepes megélhetési költségű európai országok:
  Belgium, Ciprus, Csehország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Törökország

210 000 Ft/hó

 • Magas megélhetési költségű európai országok:
  Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Írország, Liechtenstein, Norvégia, Olaszország, Svédország

220 000 Ft/hó

Egyéb országokban:

350 000 Ft/hó

Szociális kiegészítő támogatás összege (egységesen):

35 000 Ft/hó