Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Pályázati projektek A Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése (VEKOP-2.3.2-16-2016-00012)  

A Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése (VEKOP-2.3.2-16-2016-00012)  

 

A felhívás célja a stratégiai jelentőségű, nemzetközi mértékkel is kiemelkedő kutatási műhelyek (kiválósági központok) önállóan vagy együttműködésben végzett kutatási programjainak és a kutatási programhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseinek támogatása volt.

Egyetemünk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Szent István Egyetem mellett konzorciumi partnerként vesz részt a projekt megvalósításában, melynek vezetője a Haszonállat-génmegőrzési Központ.

A 659.101.086,- Ft összegű támogatásból egyetemünk 100.156.500,- Ft-ot fordíthat a szakmai munkára, amelyben az Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszék, illetve a Szülészeti Tanszék és Haszonállat-Gyógyászati Klinika munkatársai vesznek részt.

A projekt megvalósításának kezdete: 2017. 07. 03.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021. 06. 30.

A megvalósítani tervezett eredmények:

  • Virtuális génbankok és 3D modellek több állatfajban,
  • Haszonállat-nukleusz állományok génbanki fejlesztése új módszerekkel (fejlesztés és megőrzés egyedi fenotípusos és genotípusos vizsgálatok alapján)
  • A mikroplazma fertőzés ondómentesítési lehetőségének kidolgozása lúdban
  • Ondókezelési módszer felhasználása az ondóminták kórokozóktól való mentesítésére, kutya kriobank kialakítása
  • In vivo haszonállat-állományok fejlesztése; genetikai minták gyűjtése (kutya és más fajok ondómélyhűtési adatbázisa, génbanki minták)