Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

A kétoldalú tudományos és technológiai (TÉT) együttműködés támogatása a magyar-marokkói relációban

(Kódszám: 2018-2.1.10-TÉT-MC)

A kétoldalú tudományos és technológiai (TÉT) együttműködés támogatása a magyar-marokkói relációban

A pályázat részletei:

Projekt azonosító: 2018-2.1.10-TÉT-MC-2018-00011
Projekt cím: „A helyi klimatikus viszonyok és a hőstressz hatása a kiskérődzők szaporodásbiológia teljesítményére”

Támogatás összege: 1.359.000, – Ft
Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2019.05.01.

Projekt várható befejezése: 2021.04.30.

Projekt szakmai vezetője: Dr. Horváth András, PhD, egyetemi adjunktus

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (a továbbiakban: NKFI Alap) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) által meghirdetett pályázati felhívás célja volt, hogy a nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai együttműködési projektek elindítását, vagy létező együttműködések elmélyítését segítse a projektekhez kapcsolódó kutatói mobilitási tevékenységek és szakembercsere támogatásával.

A Magyar – Marokkói Kétoldalú Tudományos és Technológiai együttműködés keretein belül fontos célkitűzés volt a fiatal kutatók bevonásának elősegítése az aktuális kutatási folyamatokba.

A projekt tartalma:

A globális felmelegedés következményeként a hőstressz kiemelkedő jelentőségű a haszonállatok szaporodásbiológiájában. A hőstressznek a tejelő szarvasmarhák termékenyülésére kifejtett negatív hatása számos formában ismert.  Ez a juhok esetében is fontos, hiszen nagyban függenek a száraz, félszáraz területek legeltetési feltételeitől és a nyári magas hőmérséklettől.

A kutatók a projektben azt kívánják megvizsgálni, hogy a hőstressz milyen hatással van az INRA180 típusú kosok szaporodásbiológiai paramétereire.

A projekt a maga nemében egyedülállóan közelíti meg a kosoknak a szélsőséges marokkói időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodó képességét.