Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Élvonal – Kutatói Kiválósági Program Pályázat

Házinyúl tenyészetek termelőképességének javítása genomikai módszerekkel (Projekt kódja: 2017-1.3.1-VKE-2017-00026)

Élvonal – Kutatói Kiválósági Program Pályázat

A pályázat részletei

Támogatás összege: 299.640.000,- Ft
Támogatás intenzitása: 100%

Projekt megvalósításának kezdete: 2018.01.01.

Projekt várható befejezése: 2022.12.31.

Projekt szakmai vezetője: Dr. Horváth Tamás, kutató professzor

Az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program (KKP_17) egy olyan, az élvonalbeli felfedező kutatásokat támogató pályázati modell, amely – jellegében és összegében – eddig hiányzott a hazai kutatói kiválóságot megcélzó pályázati konstrukciók egymásra épülő rendszeréből. Az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program ugyanis a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő kiváló, a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó, kutatásaikat magyarországi kutatóhelyen megvalósítani kívánó kutatók számára került kiírásra.

A program célja olyan 5 kutatói kezdeményezésű, ígéretes kutatási projektek megvalósulásának ösztönzése, amelyektől általában különböző természeti és társadalmi jelenségek megismerése, az emberiség ismeretanyagának bővülése várható. Így különösen olyan eredmények, amelyek nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltják ki, megalapozzák és meghatározzák a kutatás és fejlesztés nemzetközi kiválóságon és versenyképességen alapuló jövőjét, mivel azokból új módszerek és eljárások kidolgozása is várható.

A projekt tartalma:

A modern orvostudományban és a higiéniában elért óriási fejlődés a múlt században elősegítette az emberi halálozás akkori okainak drasztikus csökkentését. Ezek a fejlemények azonban rengeteg új problémát hoztak a felszínre, mint például az öregedéssel kapcsolatos krónikus betegségek megjelenése. Az életkor az egyetlen legnagyobb kockázati tényező a krónikus betegségek kialakításában. Ettől függetlenül, világszerte évente több milliárd eurót költenek egyes krónikus betegségek izolált kezelésére. Ez az egyes betegségre összpontosító megközelítés vitathatatlanul új kezeléseket eredményezett, azonban a hosszú élettartam magával hozta azt, hogy egy korral összefüggő krónikus betegség sikeres kezelése egy másik megjelenését váltotta ki. Csökkentett kalória bevitel elősegíti az egészség fenntartását és hosszabb élettartamot eredményez minden eddig analizált fajban.

A projekt célja, hogy megértsük a kalória csökkentés hatásmehanizmusát a szervezetre, amin keresztül új módjait tudnánk kifejleszteni hosszabb egészségben eltöltött élethossz támogatására mellékhatások nélkül.