Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Strucc

A strucc (Struthio camelus) haszonállatként az elmúlt egy-másfél évtizedben terjedt el Európában. A madár húsa és tojása széleskörűen felhasználható, valamint a bőre és a tollazata is értékes nyersanyag. A szakirodalomban sok forrás foglalkozik a strucc részletes anatómiájával, de az oktatáshoz és a megértéshez feltétlenül szükséges képanyag hiányos és többnyire rossz minőségű, magyar nyelven pedig szinte egyáltalán nem elérhető. Jelen munka célja egy olyan, magyar nyelvű atlasz létrehozása volt, amely a laikus állattartók, a struccal foglalkozó állatorvosok és a madáranatómiát tanuló állatorvostan hallgatók számára egyaránt hasznos segédanyag.

A munkánk során egy idős és egy fél éves kakas friss hulláját dolgoztuk fel. Mindkettő olyan klinikai okokból került végleges elaltatásra, amelyek az anatómiájukat nem befolyásolták. A felnőtt állatot friss állapotban felboncoltuk, elsősorban a húsipar számára fontos területekre koncentrálva. A preparálást végig fényképeztük, a lényeges részeket levideóztuk, és az anyagot jelen honlapon tesszük közzé.

Reméljük, hogy hasznosnak találja a munkánkat, a képek és a videók a pontos forrásmegjelölés mellett szabadon felhasználhatóak.

Kondor Milán & Reinitz László Zoltán