magyar
fakultatív B
vizsga (kollokvium)
4
1
2
15
Takarmányozástani és Klinikai Dietetikai Tanszék
- Állatorvos magyar
- Biológia BSc
A kurzus leírása
A tantárgy célja a hazai legfontosabb halfajok tenyésztésének és takarmányozásának megismertetése.
Tematika:
– A halastavi termelés biológiai alapjai
– A halak biológiája
– Emésztés-élettani, anyagforgalmi sajátosságok
– A halak szaporodásbiológiája
– Halgenetika, tenyésztési eljárások
– Tógazdasági haltenyésztés
– Pontytenyésztés
– A növényevő halak (amur, busa) tenyésztése
– A ragadozó halak (csuka, harcsa) tenyésztése
– A legfontosabb haltakarmányok
– A haltakarmányozás alapelvei
– Hiánybetegségek
Felelős tanár (előadó): dr. Bersényi András
Szükséges előtanulmányok: Állatorvostan hallgatóknak Takarmányozástan I. és II., illetve biológus hallgatóknak élettan és biokémia vizsga teljesítése.
A fakultáció kezdését a hallgatókkal dr. Bersényi András beszéli meg. Az érintettek visszajelzését várja, hogy az időpontban meg tudjanak egyezni.
Előadások tematikája
1. hét
A halastavi termelés biológiai alapjai.
A halak biológiája.
A halak szaporodásbiológiája.
2. hét
Halgenetika, tenyésztési eljárások.
Tógazdasági haltenyésztés.
Pontytenyésztés.
3. hét
A növényevő halak (amur, busa) tenyésztése.
4. hét
A ragadozó halak (süllő, csuka, harcsa) tenyésztése.
5. hét
Emésztés-élettani, anyagforgalmi sajátosságok.
A legfontosabb haltakarmányok.
A haltakarmányozás alapelvei.
6. hét
Hiánybetegségek.
7. hét
Írásbeli vizsga.
Vizsgainformáció
A számonkérés formája: írásbeli vizsga (teszt)