magyar
fakultatív B
vizsga (kollokvium)
3
2
3
18
12
Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszék
- Állatorvos magyar
- Biológia BSc
- Biológus MSc
A kurzus leírása
A tantárgy felelőse/oktatója: Dr. Marosán Miklós
Meghirdetés féléve, ajánlott időbeli helye a mintatanterv szerint:
- Állatorvosi szak 6.,
- biológia BSc szak 4.,
- biológus MSc szak 2. félévtől
Előtanulmányi feltétel: Vadászati állattan
A tantárgy a vad elejtésétől a fogyasztó asztalára kerülő vadhús élelmiszerhigiéniai kérdéseivel foglalkozik. A tantárgy keretében a hallgatók megtanulhatják a vadhús, mint élelmiszer és alapanyag kezelésének, előállításának szabályait. Kiemelt szerepet kapnak a vadhús minőségét esetlegesen károsító tényezők kivédésének lehetőségei.
Előadások tematikája
1. A vad elejtésének szabályai, terítékkészítés. A vadhús kezelése a hűtőbe szállításig. (3 óra)
2. A vadhús hűtésének szabályai. A vadhús minőségének biztosítása a vadfeldolgozóba juttatásig. (3 óra)
3. Az apróvad feldolgozásának szabályai, higiéniai követelményei. (4 óra)
4. A nagyvad feldolgozásának szabályai, higiéniai követelményei. (4 óra)
5. A vadhús alapú élelmiszerek higiéniai feltételeinek biztosítása a kis- és nagykereskedelemben. (3 óra)
6. A vadhúshoz, mint élelmiszerhez köthető visszaélések feltárásának lehetőségei. (1 óra)
Gyakorlatok tematikája
1. Apróvad feldolgozó üzem megtekintése (6 óra)
2. Nagyvad feldolgozó üzem megtekintése (6 óra)
Vizsgainformáció
írásbeli kollokvium