Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Vadhúselőállítás ökológiája

Vadhúselőállítás ökológiája

Nyelv
magyar
Jelleg
optional B
Értékelés
semi-final examination
Év a tantervben
3
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
3
Előadás óraszám / félév
18
Gyakorlat óraszám / félév
12
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar
  • Biológia BSc
  • Biológus MSc

A kurzus leírása

A tantárgy felelőse/oktatója: Dr. Marosán Miklós

Meghirdetés féléve, ajánlott időbeli helye a mintatanterv szerint:

  • Állatorvosi szak 6.,
  • biológia BSc szak 4.,
  • biológus MSc szak 2. félévtől

Előtanulmányi feltétel: Vadászati állattan

A tantárgy a vad elejtésétől a fogyasztó asztalára kerülő vadhús élelmiszerhigiéniai kérdéseivel foglalkozik. A tantárgy keretében a hallgatók megtanulhatják a vadhús, mint élelmiszer és alapanyag kezelésének, előállításának szabályait. Kiemelt szerepet kapnak a vadhús minőségét esetlegesen károsító tényezők kivédésének lehetőségei.

Előadások tematikája

1. A vad elejtésének szabályai, terítékkészítés. A vadhús kezelése a hűtőbe szállításig. (3 óra)

2. A vadhús hűtésének szabályai. A vadhús minőségének biztosítása a vadfeldolgozóba juttatásig. (3 óra)

3. Az apróvad feldolgozásának szabályai, higiéniai követelményei. (4 óra)

4. A nagyvad feldolgozásának szabályai, higiéniai követelményei. (4 óra)

5. A vadhús alapú élelmiszerek higiéniai feltételeinek biztosítása a kis- és nagykereskedelemben. (3 óra)

6. A vadhúshoz, mint élelmiszerhez köthető visszaélések feltárásának lehetőségei. (1 óra)

Gyakorlatok tematikája

1. Apróvad feldolgozó üzem megtekintése (6 óra)

2. Nagyvad feldolgozó üzem megtekintése (6 óra)

Vizsgainformáció

írásbeli kollokvium