{"id":61016,"date":"2020-12-17T14:46:53","date_gmt":"2020-12-17T13:46:53","guid":{"rendered":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/name-2\/"},"modified":"2021-04-06T19:13:58","modified_gmt":"2021-04-06T17:13:58","slug":"elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/","title":{"rendered":"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel"},"content":{"rendered":"

 <\/p>

Az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9nek \u00faj m\u00f3dj\u00e1t fejlesztett\u00e9k ki<\/a> tud\u00f3sok: g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba egyedi DNS-szekvencia kombin\u00e1ci\u00f3ikat fecskendeznek be, amelyeket ut\u00e1na az \u00e9lelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis<\/em> bakt\u00e9riumot \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae<\/em> \u00e9leszt\u0151gomb\u00e1t haszn\u00e1lj\u00e1k fel. A technol\u00f3gia elnevez\u00e9se: barcoded microbial spores (BMS) system.<\/p>

\"\"<\/p>

Forr\u00e1s: Qian et al, 2020.<\/a><\/p>

K\u00f6rnyezet\u00fcnkben mindenhol tal\u00e1lkozhatunk mikrob\u00e1kkal, b\u00e1r a k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 f\u00f6ldrajzi helysz\u00edneken elt\u00e9r\u0151 mikrobi\u00e1lis popul\u00e1ci\u00f3k alakulhatnak ki. Ezek a k\u00f6rnyezetben megtal\u00e1lhat\u00f3 mikrob\u00e1k azonban k\u00f6nnyen keverednek egym\u00e1ssal, illetve id\u0151nk\u00e9nt m\u00f3dosulhatnak is, ez\u00e9rt nem alkalmasak nyomk\u00f6vet\u0151k\u00e9nt val\u00f3 alkalmaz\u00e1sra.<\/p>

A g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1k azonban ellen\u00e1llnak a k\u00f6rnyezeti behat\u00e1soknak \u00e9s hossz\u00fa ideig k\u00e9pesek \u00e9letben maradni. A jobb ellen\u00e1ll\u00f3k\u00e9pess\u00e9g\u00fck titka annak k\u00f6sz\u00f6nhet\u0151, hogy a mikrob\u00e1k sp\u00f3ra form\u00e1ban vannak, \u00edgy neh\u00e9z k\u00f6rnyezeti k\u00f6r\u00fclm\u00e9nyek k\u00f6z\u00f6tt is fennmaradhatnak n\u00f6veked\u00e9s n\u00e9lk\u00fcl.<\/p>

A mikrob\u00e1k egyedi nyomonk\u00f6vethet\u0151s\u00e9g\u00e9t \u00fagy biztos\u00edtott\u00e1k a kutat\u00f3k, hogy tucatnyi egyedi DNS szekvenci\u00e1t terveztek, amelyeket a Bacillus subtilis<\/em> bakt\u00e9rium \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae<\/em> \u00e9leszt\u0151 genomj\u00e1ba injekt\u00e1ltak. Ezek az egyed\u00fcl\u00e1ll\u00f3 DNS-szekvenci\u00e1k lettek a mikrob\u00e1k „vonalk\u00f3djai”. A k\u00f3dok k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 kombin\u00e1ci\u00f3kban injekt\u00e1lhat\u00f3k be, \u00edgy a kutat\u00f3k szinte v\u00e9gtelen sz\u00e1m\u00fa egyedi vonalk\u00f3dot tudtak megtervezni. A vonalk\u00f3dok azonos\u00edt\u00e1s\u00e1hoz az objektum fel\u00fclet\u00e9r\u0151l mint\u00e1t gy\u0171jtenek, amelyet el\u0151k\u00e9sz\u00edt\u00e9s ut\u00e1n k\u00fcl\u00f6nf\u00e9le dek\u00f3dol\u00f3 eszk\u00f6z\u00f6kkel tudnak elemezni, pl. DNS-szekven\u00e1l\u00f3val vagy kvantitat\u00edv PCR k\u00e9sz\u00fcl\u00e9kkel.<\/p>

\"\"<\/p>

Forr\u00e1s: Nivala, 2020<\/a>., Graphic: V. Altounian\/Science<\/em><\/p>

A kutat\u00f3k szimul\u00e1ci\u00f3k sor\u00e1n sz\u00e1mos term\u00e9szetes k\u00f6rnyezetben \u00e9s fel\u00fcleten (pl. homok, f\u00f6ld, fa, sz\u0151nyeg, f\u0171) vizsg\u00e1lt\u00e1k, hogy mennyi ideig maradnak a m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1k nyomon k\u00f6vethet\u0151k. Meg\u00e1llap\u00edtott\u00e1k, hogy m\u00e9g dinamikus k\u00f6rnyezetben is (val\u00f3s vagy szimul\u00e1lt id\u0151j\u00e1r\u00e1si viszonyok, illetve fizikai zavarok, p\u00e9ld\u00e1ul porsz\u00edv\u00f3z\u00e1s, sepreget\u00e9s, forral\u00e1s \u00e9s mikrohull\u00e1m\u00fa s\u00fct\u0151ben val\u00f3 hev\u00edt\u00e9s) azonos\u00edthat\u00f3k maradtak a mikrob\u00e1k, \u00e9s egy \u00f3r\u00e1n bel\u00fcl dek\u00f3dolhat\u00f3k voltak, m\u00e9g \u00f6t h\u00f3nap eltelt\u00e9vel is.<\/p>

A technol\u00f3gia el\u0151seg\u00edtheti az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9t a term\u0151f\u00f6ldt\u0151l az asztalig, illetve az \u00e9lelmiszer eredet\u0171 megbeteged\u00e9sek felt\u00e9rk\u00e9pez\u00e9s\u00e9ben is hasznos lehet.\u00a0 Emellett a b\u0171n\u00fcld\u00f6z\u00e9s ter\u00fclet\u00e9n is bevethet\u0151 (egy\u00e9nek mozg\u00e1s\u00e1nak nyomon k\u00f6vet\u00e9se, pl. hat\u00e1r\u00e1tkel\u00e9sn\u00e9l, a vizsg\u00e1latok alapj\u00e1n ugyanis cip\u0151talpon 4 \u00f3ra eltelt\u00e9vel is azonos\u00edthat\u00f3), ugyanakkor a technol\u00f3gia enged\u00e9ly n\u00e9lk\u00fcli vagy kontroll\u00e1latlan felhaszn\u00e1l\u00e1sa vissza\u00e9l\u00e9sekhez vezethet \u00e9s aggodalomra ad okot.<\/p>

A g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott organizmusok kontroll\u00e1latlan k\u00f6rnyezetbe t\u00f6rt\u00e9n\u0151 kibocs\u00e1t\u00e1sa kock\u00e1zatokkal j\u00e1rhat. A kutat\u00f3k \u00e1ltal kiv\u00e1lasztott Bacillus subtilis<\/em> bakt\u00e9rium \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae<\/em> \u00e9leszt\u0151gomba egyar\u00e1nt megtal\u00e1lhat\u00f3 a k\u00f6rnyezetben, illetve gyakran \u00e9lelmiszerekben is. A bel\u0151l\u00fck k\u00e9sz\u00fclt term\u00e9kek az USA \u00c9lelmiszer- \u00e9s Gy\u00f3gyszer\u00fcgyi Hivatal\u00e1t\u00f3l (FDA) \u201e\u00e1ltal\u00e1ban biztons\u00e1gosnak min\u0151s\u00edtett\u201d (generally recognized as safe – GRAS) besorol\u00e1st kaptak. Ahhoz, hogy megakad\u00e1lyozz\u00e1k szaporod\u00e1sukat nat\u00edv k\u00f6rnyezetben, olyan auxotr\u00f3f B. subtilis <\/em>\u00e9s S. cerevisiae<\/em> t\u00f6rzseket haszn\u00e1ltak, amelyeknek a n\u00f6veked\u00e9s\u00fckh\u00f6z kulcsfontoss\u00e1g\u00fa aminosavakra van sz\u00fcks\u00e9g\u00fck. A kutat\u00f3k tov\u00e1bbi l\u00e9p\u00e9seket tettek annak megakad\u00e1lyoz\u00e1s\u00e1ra, hogy a mikrobasp\u00f3r\u00e1k visszat\u00e9rjenek az akt\u00edv sejt\u00e1llapotba, ak\u00e1r az ehhez a folyamathoz elengedhetetlen g\u00e9nek elt\u00e1vol\u00edt\u00e1s\u00e1val (B. subtilis<\/em> eset\u00e9ben), ak\u00e1r a sp\u00f3r\u00e1k h\u0151kezel\u00e9s\u00e9vel, hogy tart\u00f3san h\u0151-inaktiv\u00e1lj\u00e1k \u0151ket (S. cerevisiae<\/em>).<\/p>

A technol\u00f3gia gyakorlati alkalmaz\u00e1sa el\u0151tt alaposan meg kell vizsg\u00e1lni, hogy a g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1k bevet\u00e9se sor\u00e1n felmer\u00fclhetnek-e tov\u00e1bbi, aggodalomra okot ad\u00f3 eshet\u0151s\u00e9gek, kock\u00e1zatok.<\/p>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

  Az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9nek \u00faj m\u00f3dj\u00e1t fejlesztett\u00e9k ki tud\u00f3sok: g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba egyedi DNS-szekvencia kombin\u00e1ci\u00f3ikat fecskendeznek be, amelyeket ut\u00e1na az \u00e9lelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis bakt\u00e9riumot \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae \u00e9leszt\u0151gomb\u00e1t haszn\u00e1lj\u00e1k fel. A technol\u00f3gia elnevez\u00e9se: barcoded microbial spores (BMS) system. Forr\u00e1s: Qian et al, 2020. K\u00f6rnyezet\u00fcnkben mindenhol tal\u00e1lkozhatunk mikrob\u00e1kkal, b\u00e1r a k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 f\u00f6ldrajzi<\/p>\n","protected":false},"author":3268,"featured_media":0,"parent":58752,"menu_order":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","template":"","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[],"tags":[],"class_list":["post-61016","page","type-page","status-publish","hentry"],"acf":[],"yoast_head":"\n\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"hu_HU\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"  Az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9nek \u00faj m\u00f3dj\u00e1t fejlesztett\u00e9k ki tud\u00f3sok: g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba egyedi DNS-szekvencia kombin\u00e1ci\u00f3ikat fecskendeznek be, amelyeket ut\u00e1na az \u00e9lelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis bakt\u00e9riumot \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae \u00e9leszt\u0151gomb\u00e1t haszn\u00e1lj\u00e1k fel. A technol\u00f3gia elnevez\u00e9se: barcoded microbial spores (BMS) system. Forr\u00e1s: Qian et al, 2020. K\u00f6rnyezet\u00fcnkben mindenhol tal\u00e1lkozhatunk mikrob\u00e1kkal, b\u00e1r a k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 f\u00f6ldrajzi\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"\u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/UnivetHU\/\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2021-04-06T17:13:58+00:00\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:site\" content=\"@UNIVET_Budapest\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Becs\u00fclt olvas\u00e1si id\u0151\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"4 perc\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/\",\"url\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/\",\"name\":\"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#website\"},\"datePublished\":\"2020-12-17T13:46:53+00:00\",\"dateModified\":\"2021-04-06T17:13:58+00:00\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"hu\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/\"]}]},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Kezd\u0151lap\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Kutat\u00e1s\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"D\u00c9OKFII\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":4,\"name\":\"Tev\u00e9kenys\u00e9g\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":5,\"name\":\"\u00dajonnan felmer\u00fcl\u0151 kock\u00e1zatok azonos\u00edt\u00e1sa\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":6,\"name\":\"A k\u00f6zelm\u00faltban detekt\u00e1lt kock\u00e1zatok \u00e9s jelz\u00e9sek\",\"item\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":7,\"name\":\"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#website\",\"url\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/\",\"name\":\"University of Veterinary Medicine Budapest\",\"description\":\"Alap\u00edtva: 1787\",\"publisher\":{\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#organization\"},\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":{\"@type\":\"PropertyValueSpecification\",\"valueRequired\":true,\"valueName\":\"search_term_string\"}}],\"inLanguage\":\"hu\"},{\"@type\":\"Organization\",\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#organization\",\"name\":\"University of Veterinary Medicine Budapest\",\"url\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/\",\"logo\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"hu\",\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#\/schema\/logo\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/univet.hu\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/UNIVET-logo-2017-P2350C.jpeg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/univet.hu\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/UNIVET-logo-2017-P2350C.jpeg\",\"width\":1375,\"height\":1375,\"caption\":\"University of Veterinary Medicine Budapest\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/univet.hu\/hu\/#\/schema\/logo\/image\/\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/www.facebook.com\/UnivetHU\/\",\"https:\/\/x.com\/UNIVET_Budapest\"]}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/","og_locale":"hu_HU","og_type":"article","og_title":"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest","og_description":"  Az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9nek \u00faj m\u00f3dj\u00e1t fejlesztett\u00e9k ki tud\u00f3sok: g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba egyedi DNS-szekvencia kombin\u00e1ci\u00f3ikat fecskendeznek be, amelyeket ut\u00e1na az \u00e9lelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis bakt\u00e9riumot \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae \u00e9leszt\u0151gomb\u00e1t haszn\u00e1lj\u00e1k fel. A technol\u00f3gia elnevez\u00e9se: barcoded microbial spores (BMS) system. Forr\u00e1s: Qian et al, 2020. K\u00f6rnyezet\u00fcnkben mindenhol tal\u00e1lkozhatunk mikrob\u00e1kkal, b\u00e1r a k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 f\u00f6ldrajzi","og_url":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/","og_site_name":"\u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/UnivetHU\/","article_modified_time":"2021-04-06T17:13:58+00:00","twitter_card":"summary_large_image","twitter_site":"@UNIVET_Budapest","twitter_misc":{"Becs\u00fclt olvas\u00e1si id\u0151":"4 perc"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/","url":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/","name":"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest","isPartOf":{"@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#website"},"datePublished":"2020-12-17T13:46:53+00:00","dateModified":"2021-04-06T17:13:58+00:00","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/#breadcrumb"},"inLanguage":"hu","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/"]}]},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/elelmiszerek-nyomon-kovetese-genmodositott-mikrobakba-ultetett-egyedi-dns-szekvenciak-segitsegevel\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Kezd\u0151lap","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Kutat\u00e1s","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"D\u00c9OKFII","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/"},{"@type":"ListItem","position":4,"name":"Tev\u00e9kenys\u00e9g","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/"},{"@type":"ListItem","position":5,"name":"\u00dajonnan felmer\u00fcl\u0151 kock\u00e1zatok azonos\u00edt\u00e1sa","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/"},{"@type":"ListItem","position":6,"name":"A k\u00f6zelm\u00faltban detekt\u00e1lt kock\u00e1zatok \u00e9s jelz\u00e9sek","item":"https:\/\/univet.hu\/hu\/kutatas\/deokfii\/tevekenyseg\/ujonnan-felmerulo-kockazatok-azonositasa\/a-kozelmultban-detektalt-kockazatok-es-jelzesek\/"},{"@type":"ListItem","position":7,"name":"\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#website","url":"https:\/\/univet.hu\/hu\/","name":"University of Veterinary Medicine Budapest","description":"Alap\u00edtva: 1787","publisher":{"@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#organization"},"potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/univet.hu\/hu\/?s={search_term_string}"},"query-input":{"@type":"PropertyValueSpecification","valueRequired":true,"valueName":"search_term_string"}}],"inLanguage":"hu"},{"@type":"Organization","@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#organization","name":"University of Veterinary Medicine Budapest","url":"https:\/\/univet.hu\/hu\/","logo":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"hu","@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#\/schema\/logo\/image\/","url":"https:\/\/univet.hu\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/UNIVET-logo-2017-P2350C.jpeg","contentUrl":"https:\/\/univet.hu\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/UNIVET-logo-2017-P2350C.jpeg","width":1375,"height":1375,"caption":"University of Veterinary Medicine Budapest"},"image":{"@id":"https:\/\/univet.hu\/hu\/#\/schema\/logo\/image\/"},"sameAs":["https:\/\/www.facebook.com\/UnivetHU\/","https:\/\/x.com\/UNIVET_Budapest"]}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/61016","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3268"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=61016"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/61016\/revisions"}],"up":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/58752"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=61016"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=61016"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/univet.hu\/hu\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=61016"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}