Science<\/em><\/p> A kutat\u00f3k szimul\u00e1ci\u00f3k sor\u00e1n sz\u00e1mos term\u00e9szetes k\u00f6rnyezetben \u00e9s fel\u00fcleten (pl. homok, f\u00f6ld, fa, sz\u0151nyeg, f\u0171) vizsg\u00e1lt\u00e1k, hogy mennyi ideig maradnak a m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1k nyomon k\u00f6vethet\u0151k. Meg\u00e1llap\u00edtott\u00e1k, hogy m\u00e9g dinamikus k\u00f6rnyezetben is (val\u00f3s vagy szimul\u00e1lt id\u0151j\u00e1r\u00e1si viszonyok, illetve fizikai zavarok, p\u00e9ld\u00e1ul porsz\u00edv\u00f3z\u00e1s, sepreget\u00e9s, forral\u00e1s \u00e9s mikrohull\u00e1m\u00fa s\u00fct\u0151ben val\u00f3 hev\u00edt\u00e9s) azonos\u00edthat\u00f3k maradtak a mikrob\u00e1k, \u00e9s egy \u00f3r\u00e1n bel\u00fcl dek\u00f3dolhat\u00f3k voltak, m\u00e9g \u00f6t h\u00f3nap eltelt\u00e9vel is.<\/p>
A technol\u00f3gia el\u0151seg\u00edtheti az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9t a term\u0151f\u00f6ldt\u0151l az asztalig, illetve az \u00e9lelmiszer eredet\u0171 megbeteged\u00e9sek felt\u00e9rk\u00e9pez\u00e9s\u00e9ben is hasznos lehet.\u00a0 Emellett a b\u0171n\u00fcld\u00f6z\u00e9s ter\u00fclet\u00e9n is bevethet\u0151 (egy\u00e9nek mozg\u00e1s\u00e1nak nyomon k\u00f6vet\u00e9se, pl. hat\u00e1r\u00e1tkel\u00e9sn\u00e9l, a vizsg\u00e1latok alapj\u00e1n ugyanis cip\u0151talpon 4 \u00f3ra eltelt\u00e9vel is azonos\u00edthat\u00f3), ugyanakkor a technol\u00f3gia enged\u00e9ly n\u00e9lk\u00fcli vagy kontroll\u00e1latlan felhaszn\u00e1l\u00e1sa vissza\u00e9l\u00e9sekhez vezethet \u00e9s aggodalomra ad okot.<\/p>
A g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott organizmusok kontroll\u00e1latlan k\u00f6rnyezetbe t\u00f6rt\u00e9n\u0151 kibocs\u00e1t\u00e1sa kock\u00e1zatokkal j\u00e1rhat. A kutat\u00f3k \u00e1ltal kiv\u00e1lasztott Bacillus subtilis<\/em> bakt\u00e9rium \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae<\/em> \u00e9leszt\u0151gomba egyar\u00e1nt megtal\u00e1lhat\u00f3 a k\u00f6rnyezetben, illetve gyakran \u00e9lelmiszerekben is. A bel\u0151l\u00fck k\u00e9sz\u00fclt term\u00e9kek az USA \u00c9lelmiszer- \u00e9s Gy\u00f3gyszer\u00fcgyi Hivatal\u00e1t\u00f3l (FDA) \u201e\u00e1ltal\u00e1ban biztons\u00e1gosnak min\u0151s\u00edtett\u201d (generally recognized as safe – GRAS) besorol\u00e1st kaptak. Ahhoz, hogy megakad\u00e1lyozz\u00e1k szaporod\u00e1sukat nat\u00edv k\u00f6rnyezetben, olyan auxotr\u00f3f B. subtilis <\/em>\u00e9s S. cerevisiae<\/em> t\u00f6rzseket haszn\u00e1ltak, amelyeknek a n\u00f6veked\u00e9s\u00fckh\u00f6z kulcsfontoss\u00e1g\u00fa aminosavakra van sz\u00fcks\u00e9g\u00fck. A kutat\u00f3k tov\u00e1bbi l\u00e9p\u00e9seket tettek annak megakad\u00e1lyoz\u00e1s\u00e1ra, hogy a mikrobasp\u00f3r\u00e1k visszat\u00e9rjenek az akt\u00edv sejt\u00e1llapotba, ak\u00e1r az ehhez a folyamathoz elengedhetetlen g\u00e9nek elt\u00e1vol\u00edt\u00e1s\u00e1val (B. subtilis<\/em> eset\u00e9ben), ak\u00e1r a sp\u00f3r\u00e1k h\u0151kezel\u00e9s\u00e9vel, hogy tart\u00f3san h\u0151-inaktiv\u00e1lj\u00e1k \u0151ket (S. cerevisiae<\/em>).<\/p> A technol\u00f3gia gyakorlati alkalmaz\u00e1sa el\u0151tt alaposan meg kell vizsg\u00e1lni, hogy a g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1k bevet\u00e9se sor\u00e1n felmer\u00fclhetnek-e tov\u00e1bbi, aggodalomra okot ad\u00f3 eshet\u0151s\u00e9gek, kock\u00e1zatok.<\/p>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Az \u00e9lelmiszerek nyomonk\u00f6vet\u00e9s\u00e9nek \u00faj m\u00f3dj\u00e1t fejlesztett\u00e9k ki tud\u00f3sok: g\u00e9ntechnol\u00f3gi\u00e1val m\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba egyedi DNS-szekvencia kombin\u00e1ci\u00f3ikat fecskendeznek be, amelyeket ut\u00e1na az \u00e9lelmiszerekre permeteznek. Ehhez a Bacillus subtilis bakt\u00e9riumot \u00e9s a Saccharomyces cerevisiae \u00e9leszt\u0151gomb\u00e1t haszn\u00e1lj\u00e1k fel. A technol\u00f3gia elnevez\u00e9se: barcoded microbial spores (BMS) system. Forr\u00e1s: Qian et al, 2020. K\u00f6rnyezet\u00fcnkben mindenhol tal\u00e1lkozhatunk mikrob\u00e1kkal, b\u00e1r a k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 f\u00f6ldrajzi<\/p>\n","protected":false},"author":3268,"featured_media":0,"parent":58752,"menu_order":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","template":"","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[],"tags":[],"class_list":["post-61016","page","type-page","status-publish","hentry"],"acf":[],"yoast_head":"\n
\u00c9lelmiszerek nyomon k\u00f6vet\u00e9se g\u00e9nm\u00f3dos\u00edtott mikrob\u00e1kba \u00fcltetett egyedi DNS szekvenci\u00e1k seg\u00edts\u00e9g\u00e9vel - \u00c1llatorvostudom\u00e1nyi Egyetem Budapest<\/title>\n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n\t \n