Dávid Szakos
PhD
Gebäude L 2. Stock
Bemutatkozás
Élelmiszermérnöki BSc diplomáját 2014-ben szerezte meg jeles minősítéssel a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán, majd 2017-ben kitüntetéses vegyészmérnöki MSc diplomát szerzett Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész és Biomérnöki Karán. Mesterszakos tanulmányaival párhuzamosan 2016-ban kezdett el dolgozni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kockázatkezelési Igazgatóságán stratégiai elemzőként. PhD tanulmányait 2018-ban kezdte meg az Állatorvostudományi Egyetemen, 2022-ben summa cum laude minősítéssel védte meg „Funkcionális élelmiszerek egészségtámogató szerepének fogyasztói vizsgálata az idősebb korú vásárlók szempontjából“ című értekezését, amelyet követően 2022 őszétől az Egyetem tudományos munkatársaként dolgozik.
Főbb kutatási területek:
- Élelmiszerbiztonság
- Élelmiszerpazarlás-csökkentés
- Funkcionális élelmiszerek
- Kockázatkommunikáció
- Fogyasztói kutatások
Előrehaladás
Időtartam | Intézmény neve | Beosztás |
2022- | Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék | tudományos munkatárs |
2018-2022 | Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék | PhD hallgató |
2016-2022 | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kockázatkezelési Igazgatóság | stratégiai elemző |
2013-2015 | Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar | oktatási és kutatási segédmunkatárs |
Szakmai szervezeti tagság
Bizottság neve | Idő | Tisztség |
Magyar Táplálkozástudományi Társaság | 2021- | tag |
Magyar Zoonózis Társaság | 2014- | tag |
ÁTE Doktorandusz Hallgatói Önkormányzat | 2018-2022 | küldött, elnök |
Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma: 1
PhD-hallgatók
Publikációs lista (Top10)
MTMT: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10052942
- Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2022). Health-related nutritional preferences of older adults: A segmentation study for functional food development. Journal of Functional Foods, 92, 105065.
- Kasza, G., Csenki, E., Szakos, D., & Izsó, T. (2022). The evolution of food safety risk communication: Models and trends in the past and the future. Food Control, 138, 109025.
- Kunszabó, A., Szakos, D., Dorkó, A., Farkas, C., & Kasza, G. (2022). Household food waste composting habits and behaviours in Hungary: a segmentation study. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 30, 100839.
- Madarász, T., Kontor, E., Antal, E., Kasza, G., Szakos, D., & Szakály, Z. (2022). Food Purchase Behavior during The First Wave of COVID-19: The Case of Hungary. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(2), 872.
- Oláh, J., Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Szakos, D., Popp, J., & Lakner, Z. (2022). Household food waste research: the current state of the art and a guided tour for further development. Frontiers in Environmental Science, 10, 1-18.
- Visy, A., Jónás, G., Szakos, D., Horváth-Mezőfi, Z., Hidas, K. I., Barkó, A., & Friedrich, L. (2021). Evaluation of ultrasound and microbubbles effect on pork meat during brining process. Ultrasonics Sonochemistry, 75, 105589.
- Szakos, D., Szabó-Bódi, B., & Kasza, G. (2021). Consumer awareness campaign to reduce household food waste based on structural equation behavior modeling in Hungary. Environmental Science and Pollution Research, 28(19), 24580-24589.
- Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2020). Perception of older adults about health-related functionality of foods compared with other age groups. Sustainability, 12(7), 2748.
- Fricz, A. S., Ittzés, A., Ózsvári, L., Szakos, D., & Kasza, G. (2020). Consumer perception of local food products in Hungary. British Food Journal, 122(9), 2965-2979.
- Szabó-Bódi, B., Kasza, G., & Szakos, D. (2018). Assessment of household food waste in Hungary. British Food Journal, 120(3), 625-638.