Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Munkatársak Dénes Lilla

Dénes Lilla

Név

Dénes Lilla

Végzettség
Okleveles biomérnök
Szervezeti egység
Patológiai Tanszék
Beosztás: tudományos segédmunkatárs
Telefon
+361 478 4178
Mellék
061 478 4100 / 8381, 8385
Helyszín
E/2 épület II. emelet

Bemutatkozás 

Egyetemi tanulmányaimat 2010-ben kezdtem a BME Biomérnök szakán, a tudományos munkát 2013 nyarán kezdtem az ELTE Növényélettani Tanszékén. Szakdolgozatomat amarant albumin fehérjék rizs modellrendszerben való in vitro vizsgálatáról írtam, diplomamunkámban pedig további in vitro és in vivo kísérletek is hozzájöttek.  Fő célunk egy olyan transzgénikus rizs létrehozása volt, amely tápértéke magas, jók a belőle készült tészta dagasztási tulajdonságai, így jó minőségű gluténmentes kenyér elkészítéséhez is alkalmas. Ehhez egyrészt mikrovalorigráfos (mini dagasztógép) kísérletekkel bebizonyítottuk, hogy egy magas esszenciális aminosav tartalmú fehérje (amarant albumin) tésztába való inkorporációja pozitív hatással van a tészta reológiai tulajdonságaira. További sütési kísérletekkel megállapítottuk, hogy az amarant albuminokat tartalmazó tésztából jobb minőségű kenyér süthető, tehát valamennyire sikerült pótolnunk a rizsből hiányzó sikér fehérjéket. Liofilizált lisztmintáinkat SE-HPLC-vel vizsgálva kiderült, hogy az oldhatatlan polimerek aránya is nőtt az amarant albuminok hozzáadásával, amely pozitív korrelációban van a tészta minőségével.  Ezzel párhuzamosan létrehoztunk egy olyan plazmid konstrukciót, amely tartalmazta az AMA1 fehérjét kódoló ama1 gént, előtte egy endospermium specifikus promóterrel, továbbá két antibiotikum rezisztenciát kódoló gént (szelekciós marker) és az Agrobaktérium-mediálta transzformációhoz szükséges határoló szekvenciákat. Ezt a konstrukciót kémiai kompetens Agrobacterium tumafaciens sejtekbe transzformáltuk, majd érett rizs kalluszokat fertőztünk. A konstrukciónkra való szelekció után a kalluszokból növényeket neveltünk, majd PCR módszerrel igazoltuk az ama1 gén rizs genomba való beépülését. 

2016 nyarán végeztem a BME Biomérnök MSc képzésén és kalandos úton az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszékén Balka Gyulához kerültem a PCR laborba, majd egy évre rá megkezdtem PhD tanulmányaimat. 

Főbb kutatási területek: 

Többnyire általános vírus diagnosztikával és PRRSV tipizálásával foglalkozunk, PhD témám pedig egy újonnan azonosított sertés vírus, az atipikus sertés-pestivírussal (APPV) kapcsolatos kutatásaimat foglalja össze. Ez a vírus felelős részben a sertések esetében megfigyelhető reszketőkórért, amely a fertőzött kocák utódainak fejének és végtagjainak remegését okozza. Habár ez közvetlenül nem okoz elhullást, a reszketőkór megakadályozhatja a malacokat a táplálkozásban, ami miatt növekedési visszamaradottság és eléhezés is felléphet. Májusra sikerült több mintában is azonosítani a vírust és részleges szekvenciákat is kisajtolni belőlük, majd egy filogenetikai analízis alapján már több törzset is el tudtunk különíteni. Kutatásom célja az APPV hazai prevalenciájának felmérése, a meghatározott szekvenciák filogenetikai elemzése során a vírus evolúciójának feltárása, továbbá a vírus szöveti lokalizációjának vizsgálata egy újabb RNS in situ hibridizációs módszerrel (RNAscope).

Ezeken felül kutatócsoportunk tagja egy nemzetközi konzorciumnak, amely Horizon 2020 támogatással egy új, antigén-antitest és felületi plazmon rezonancia elvén működő diagnosztikai eszköz létrehozásán dolgozott, amelynek célja a főbb kockázati forrást jelentő sertés vírusok gyors és on-site kimutatása. 

Kutatócsoportunk tagja egy Gent bázisú konzorciumnak, amely célja nanopore újgenerációs szekvenáló módszer használatával feltérképezni a sertésekben megtalálható összes vírus és baktérium teljes genomját.  

Előrehaladás: 

 Eredményeimet 2 külföldi és 3 magyarországi konferencián ismertettem, eddig 4 elsőszerzős cikkem jelent meg, ebből 2 az APPV-vel kapcsolatos kutatásaimból, ezeken felül további 8 cikkben vagyok társszerző.  

Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma: 4 

Publikációs lista (Top10) 

MTMT:   

1.

Denes, L ; Horvath, DG* ; Duran, O ; Ratkhjen, PH ; Kraft, C ; Acs, B ; Szasz, AM ; Rumenapf, T ; Papp, M ; Ladinig, A et al. 

In Situ Hybridization of PRRSV-1 Combined with Digital Image Analysis in Lung Tissues of Pigs Challenged with PRRSV-1 

VETERINARY SCIENCES 8 : 10 Paper: 235 , 11 p. (2021) 

2.

Denes, L ; Ruedas-Torres, I ; Szilasi, A ; Balka, G  

Detection and localization of atypical porcine pestivirus in the testicles of naturally infected, congenital tremor affected piglets 

TRANSBOUNDARY AND EMERGING DISEASES Paper: DOI10.1111/tbed.14355 (2021) 

3.

Dénes, Lilla ; Biksi, Imre ; Albert, Mihály ; Szeredi, Levente ; G Knapp, Dániel ; Szilasi, Anna ; Bálint, Ádám ; Balka, Gyula 

Detection and phylogenetic characterization of atypical porcine pestivirus strains in Hungary 

TRANSBOUNDARY AND EMERGING DISEASES 65 : 6 pp. 2039-2042. , 4 p. (2018) 

4.

Dénes, Lilla ; Cságola, Attila ; Schönhardt, Kitti ; Halas, Máté ; Solymosi, Norbert ; Balka, Gyula 

First report of porcine parainfluenza virus 1 (species Porcine respirovirus 1) in Europe 

TRANSBOUNDARY AND EMERGING DISEASES 00 Paper: tbed.13869 (2020) 

5.

Balka, G ; Podgorska, K ; Brar, MS ; Balint, A ; Cadar, D ; Celer, V ; Denes, L ; Dirbakova, Z ; Jedryczko, A ; Marton, L et al. 

Genetic diversity of PRRSV 1 in Central Eastern Europe in 1994-2014: origin and evolution of the virus in the region 

SCIENTIFIC REPORTS 8 Paper: 7811 (2018) 

6.

Horváth, Dávid Géza ; Sós, Endre ; Dénes, Lilla ; Dán, Ádám ; Biksi, Imre ; Balka, Gyula 

Az elefántok endotheliotropikus herpeszvírusa : Irodalmi összefoglaló 

MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 142 : 5 pp. 303-312. , 10 p. (2020)

7.

Szilasi, Anna ; Dénes, Lilla ; Krikó, Eszter ; Murray, Caoimhe ; Mándoki, Míra ; Balka, Gyula 

Prevalence of feline leukaemia virus and feline immunodeficiency virus in domestic cats in Ireland 

ACTA VETERINARIA HUNGARICA 68 : 4 pp. 413-420. , 8 p. (2020) 

8.

Szilasi, Anna  ; Denes, Lilla ; Jakab, Csaba ; Erdelyi, Ildiko ; Resende, Talita ; Vannucci, Fabio ; Csomor, Judit ; Mandoki, Mira ; Balka, Gyula 

In situ hybridization of feline leukemia virus in a primary neural B-cell lymphoma 

JOURNAL OF VETERINARY DIAGNOSTIC INVESTIGATION 32 : 3 pp. 454-457. , 4 p. (2020) 

9.

Montagnese, Concetta ; Barattini, Paolo ; Giusti, Alessandro ; Balka, Gyula ; Bruno, Ugo ; Bossis, Ioannis ; Gelasakis, Athanasios ; Bonasso, Matteo ; Philmis, Panayiotis ; Dénes, Lilla et al. 

A Diagnostic Device for In-Situ Detection of Swine Viral Diseases: The SWINOSTICS Project 

SENSORS 19 : 2 Paper: 407 (2019) 

10

Szilasi, Anna ; Dénes, Lilla ; Balka, Gyula 

A macskák leukaemiavírusa (Feline Leukemia Virus, FeLV) Irodalmi összefoglaló 

MAGYAR ÁLLATORVOSOK LAPJA 140 : 8 pp. 457-472. , 16 p. (2018)