Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Munkatársak Dénes Lilla

Dénes Lilla

Név

Dénes Lilla

Szervezeti egység
Patológiai Tanszék
Beosztás: tudományos segédmunkatárs
Telefon
(1) 478 4178
Mellék
(1) 478 4100 / 8381, 8385
Fax
(1) 478 4284
Helyszín
E/2 épület II. emelet

 

Bemutatkozás

Egyetemi tanulmányaimat 2010-ben kezdtem a BME Biomérnök szakán, a tudományos munkát 2013 nyarán kezdtem az ELTE Növényélettani Tanszékén. Szakdolgozatomat amarant albumin fehérjék rizs modellrendszerben való in vitro vizsgálatáról írtam, diplomamunkámban pedig további in vitro és in vivo kísérletek is hozzájöttek.  Fő célunk egy olyan transzgénikus rizs létrehozása volt, amely tápértéke magas, jók a belőle készült tészta dagasztási tulajdonságai, így jó minőségű gluténmentes kenyér elkészítéséhez is alkalmas. Ehhez egyrészt mikrovalorigráfos (mini dagasztógép) kísérletekkel bebizonyítottuk, hogy egy magas esszenciális aminosav tartalmú fehérje (amarant albumin) tésztába való inkorporációja pozitív hatással van a tészta reológiai tulajdonságaira. További sütési kísérletekkel megállapítottuk, hogy az amarant albuminokat tartalmazó tésztából jobb minőségű kenyér süthető, tehát valamennyire sikerült pótolnunk a rizsből hiányzó sikér fehérjéket. Liofilizált lisztmintáinkat SE-HPLC-vel vizsgálva kiderült, hogy az oldhatatlan polimerek aránya is nőtt az amarant albuminok hozzáadásával, amely pozitív korrelációban van a tészta minőségével.  Ezzel párhuzamosan létrehoztunk egy olyan plazmid konstrukciót, amely tartalmazta az AMA1 fehérjét kódoló ama1 gént, előtte egy endospermium specifikus promóterrel, továbbá két antibiotikum rezisztenciát kódoló gént (szelekciós marker) és az Agrobaktérium-mediálta transzformációhoz szükséges határoló szekvenciákat. Ezt a konstrukciót kémiai kompetens Agrobacterium tumafaciens sejtekbe transzformáltuk, majd érett rizs kalluszokat fertőztünk. A konstrukciónkra való szelekció után a kalluszokból növényeket neveltünk, majd PCR módszerrel igazoltuk az ama1 gén rizs genomba való beépülését.

2016 nyarán végeztem a BME Biomérnök MSc képzésén és kalandos úton az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszékén Balka Gyulához kerültem a PCR laborba. Többnyire általános vírus diagnosztikával és PRRSV tipizálásával foglalkoztunk, év végén azonban komolyabban elkezdtünk érdeklődni egy újonnan azonosított sertés vírus, az atipikus sertés-pestivírus (APPV) iránt. Ez a vírus felelős részben a sertések esetében megfigyelhető reszketőkórért, amely a fertőzött kocák utódainak fejének és végtagjainak remegését okozza. Habár ez közvetlenül nem okoz elhullást, a reszketőkór megakadályozhatja a malacokat a táplálkozásban, ami miatt növekedési visszamaradottság és eléhezés is felléphet. Májusra sikerült több mintában is azonosítani a vírust és részleges szekvenciákat is kisajtolni belőlük, majd egy filogenetikai analízis alapján már több törzset is el tudtunk különíteni. Eredményeink birtokában jelentkeztem az egyetem PhD képésére, így 2017 szeptembere óta a Patológiai Tanszéken megduplázódott a PhD hallgatók száma. Kutatásom célja az APPV hazai prevalenciájának felmérése, a meghatározott szekvenciák filogenetikai elemzése során a vírus evolúciójának feltárása, továbbá a vírus szöveti lokalizációjának vizsgálata egy újabb RNS in situ hibridizációs módszerrel (RNAscope).

Az elmúlt pár évben végzett kutatómunka során rengeteget tanultam, megtapasztaltam milyen a kutatás valójában, amikor sok minden nem működik papírforma szerint, de a kitűzött célt mégiscsak el kéne érni. Az ennek érdekében való ötletelés, keresgélés, kísérletezés, gondolkodás, a labortársakkal való együttműködés az, ami szerintem a leginkább előreviszi az embert ezen a pályán. Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan helyen dolgozhatok, ahol ezek mind megvalósulhatnak.

Kimondottan érdekel a tudományfilozófia, egyetem alatt az egyik kedvenc tárgyam Láng Benedek Tudományellenesség, áltudomány c. kurzusa volt, ennek fényében fontosnak tartom a megfelelő tudománykommunikációt, a hiedelmek, tévhitek eloszlatását, konteók felszámolását (GMO, chemtrail, oltásellenesség stb.). Szabadidőmben jógázok, teniszezek vagy esetleg futok, szeretek főzni, festegetni és Witcherezni.