Dr. Izsó Tekla
PhD
L épület, II. emelet
[Kattintson az emailcímhez]
(1) 478 4100 / 8533
Bemutatkozás
A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán 2014-ben végzett élelmiszermérnökként, majd 2016-ban szerzett ugyanitt MSc diplomát élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakon. 2016-ban stratégiai tervező-elemzőként kezdte meg munkáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban, ahol a Szent István Egyetemmel közösen végzett kutatómunkája kapcsán 2017-ben jelentkezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájába. Kutatási témájával 2020-ban nyerte el a Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázat ösztöndíját. „Tejtermék-analógok minőségének fogyasztói percepciója a termékek táplálkozástudományi és élelmiszertudományi értékelésének összehasonlításában” című doktori értekezését 2021-ben védte meg summa cum laude minősítéssel. 2023 januárjától az Egyetem tudományos munkatársaként dolgozik.
Főbb kutatási területek:
- Fogyasztói és háztartási kutatások az élelmiszerhigiénia és élelmiszerlánc-biztonság területén
- Élelmiszerminőség és fenntartható élelmiszerfogyasztás
- Élelmiszerhulladék-csökkentés, élelmiszerpazarlás
- Kockázatkommunikáció az élelmiszerbiztonság területén
- Imitátum élelmiszerek fogyasztói megítélése, ismertsége
Előrehaladás
Időtartam | Intézmény neve | Beosztás |
2023- | Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék | tudományos munkatárs |
2017-2021 | Szent István Egyetem, Gabona és Iparinövény Technológiai Tanszék | PhD hallgató |
2016-2022 | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kockázatkezelési Igazgatóság | stratégiai tervező-elemző |
2014-2016 | Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar | oktatási és tudományos segédmunkatárs |
Publikációs lista (Top10)
MTMT:
- Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Lakner, Z., & Izsó, T. (2019). Balancing the desire to decrease food waste with requirements of food safety. Trends in Food Science & Technology, 84, 74-76.
- Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P., Maître, I., Izsó, T., Kasza, G., Skuland, S.E., Cardoso, M.J., Ferreira, V.B., Teixeira, P., Borda, D., Dumitrascu, L., Neagu, C., Nicolau, A.I., Anfruns-Estrada, E., Foden, M., Voysey, P. & Langsrud, S. (2021). Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology, 347, 109172.
- Mihalache, O. A., Møretrø, T., Borda, D., Dumitraşcu, L., Neagu, C., Nguyen-The, C., Maître, I., Didier, P., Teixeira, P., Junqueira, L.O.L., Truninger., M., Izsó, T., Kasza, G., Skuland, S.E., Langsrud, S. & Nicolau, A. I. (2022). Kitchen layouts and consumers’ food hygiene practices: Ergonomics versus safety. Food control, 131, 108433.
- Eley, C., Lundgren, P. T., Kasza, G., Truninger, M., Brown, C., Hugues, V. L., Izsó, T., Teixeira, P., Syeda, R., Ferré, N., Kunszabó, A., Nunes, C., Hayes, C., Merakou, K. & McNulty, C. A. M. (2022). Teaching young consumers in Europe: a multicentre qualitative needs assessment with educators on food hygiene and food safety. Perspectives in public health, 142(3), 175-183.
- Syeda, R., Touboul Lundgren, P., Kasza, G., Truninger, M., Brown, C., Lacroix-Hugues, V., Izsó, T., Teixeira, P., Eley, C., Ferré, N., Kunszabo, A., Nunes, C., Hayes, C., Gennimata, D., Szakos, D., & McNulty, C. A. M. (2021). Young People’s Views on Food Hygiene and Food Safety: A Multicentre Qualitative Study. Education Sciences, 11(6), 261.
- Izsó, T., Szabó-Bódi, B., Somogyi, L., & Kasza, G. (2019). Consumers’ willingness to buy dairy product imitations (analogues) based on structural equation modelling. British Food Journal.
- Kasza, G., Izsó, T., Csenki, E. Z., Micsinai, A., Nyirő-Fekete, B., Urbányi, B., & Alpár, B. (2020). Assessment of dietary exposure and risk of DDT concerning freshwater fish aquaculture. Applied Sciences, 10(24), 9083.
- Santos-Ferreira, N., Alves, Â., Cardoso, M. J., Langsrud, S., Malheiro, A. R., Fernandes, R., Maia, R., Truninger, M., Junqueira, L., Nicolau, A.I., Dumitrașcu, L., Skuland, S.E., Kasza, G., Izsó, T., Ferreira, V. & Teixeira, P. (2021). Cross-contamination of lettuce with Campylobacter spp. via cooking salt during handling raw poultry. Plos one, 16(5), e0250980.
- Süth, M., Mikulka, P., Izsó, T., & Kasza, G. (2018). Possibilities of targeting in food chain safety risk communication. Acta Alimentaria, 47(3), 307-314.
- Bognár, L., Helik, F., Izsó, T., & Kasza, G. (2018). Studies on adulteration of goose foie gras assessed in the years 2015 and 2016 in Hungary-case reports. European Poultry Science, 82.