Default view

Dr. Izsó Tekla

PhD
Szervezeti egység
Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék (AÉTT)
Beosztás
tudományos munkatárs
Helyszín
L épület, II. emelet
Telefon
(1) 478 4100 / 8533

Bemutatkozás

A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán 2014-ben végzett élelmiszermérnökként, majd 2016-ban szerzett ugyanitt MSc diplomát élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakon. 2016-ban stratégiai tervező-elemzőként kezdte meg munkáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban, ahol a Szent István Egyetemmel közösen végzett kutatómunkája kapcsán 2017-ben jelentkezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskolájába. Kutatási témájával 2020-ban nyerte el a Nemzeti Agrártehetség Program Kitüntető Pályázat ösztöndíját. „Tejtermék-analógok minőségének fogyasztói percepciója a termékek táplálkozástudományi és élelmiszertudományi értékelésének összehasonlításában” című doktori értekezését 2021-ben védte meg summa cum laude minősítéssel. 2023 januárjától az Egyetem tudományos munkatársaként dolgozik.

Főbb kutatási területek:

  • Fogyasztói és háztartási kutatások az élelmiszerhigiénia és élelmiszerlánc-biztonság területén
  • Élelmiszerminőség és fenntartható élelmiszerfogyasztás
  • Élelmiszerhulladék-csökkentés, élelmiszerpazarlás
  • Kockázatkommunikáció az élelmiszerbiztonság területén
  • Imitátum élelmiszerek fogyasztói megítélése, ismertsége

Előrehaladás

Időtartam Intézmény neve Beosztás
2023- Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék tudományos munkatárs
2017-2021 Szent István Egyetem, Gabona és Iparinövény Technológiai Tanszék PhD hallgató
2016-2022 Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kockázatkezelési Igazgatóság stratégiai tervező-elemző
2014-2016 Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar oktatási és tudományos segédmunkatárs

 

Publikációs lista (Top10)

MTMT:

  1. Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Lakner, Z., & Izsó, T. (2019). Balancing the desire to decrease food waste with requirements of food safety. Trends in Food Science & Technology84, 74-76.
  2. Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P., Maître, I., Izsó, T., Kasza, G., Skuland, S.E., Cardoso, M.J., Ferreira, V.B., Teixeira, P., Borda, D., Dumitrascu, L., Neagu, C., Nicolau, A.I., Anfruns-Estrada, E., Foden, M., Voysey, P. & Langsrud, S. (2021). Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology347, 109172.
  3. Mihalache, O. A., Møretrø, T., Borda, D., Dumitraşcu, L., Neagu, C., Nguyen-The, C., Maître, I., Didier, P., Teixeira, P., Junqueira, L.O.L., Truninger., M., Izsó, T., Kasza, G., Skuland, S.E., Langsrud, S. & Nicolau, A. I. (2022). Kitchen layouts and consumers’ food hygiene practices: Ergonomics versus safety. Food control131, 108433.
  4. Eley, C., Lundgren, P. T., Kasza, G., Truninger, M., Brown, C., Hugues, V. L., Izsó, T., Teixeira, P., Syeda, R., Ferré, N., Kunszabó, A., Nunes, C., Hayes, C., Merakou, K. & McNulty, C. A. M. (2022). Teaching young consumers in Europe: a multicentre qualitative needs assessment with educators on food hygiene and food safety. Perspectives in public health142(3), 175-183.
  5. Syeda, R., Touboul Lundgren, P., Kasza, G., Truninger, M., Brown, C., Lacroix-Hugues, V., Izsó, T., Teixeira, P., Eley, C., Ferré, N., Kunszabo, A., Nunes, C., Hayes, C., Gennimata, D., Szakos, D., & McNulty, C. A. M. (2021). Young People’s Views on Food Hygiene and Food Safety: A Multicentre Qualitative Study. Education Sciences11(6), 261.
  6. Izsó, T., Szabó-Bódi, B., Somogyi, L., & Kasza, G. (2019). Consumers’ willingness to buy dairy product imitations (analogues) based on structural equation modelling. British Food Journal.
  7. Kasza, G., Izsó, T., Csenki, E. Z., Micsinai, A., Nyirő-Fekete, B., Urbányi, B., & Alpár, B. (2020). Assessment of dietary exposure and risk of DDT concerning freshwater fish aquaculture. Applied Sciences10(24), 9083.
  8. Santos-Ferreira, N., Alves, Â., Cardoso, M. J., Langsrud, S., Malheiro, A. R., Fernandes, R., Maia, R., Truninger, M., Junqueira, L., Nicolau, A.I., Dumitrașcu, L., Skuland, S.E., Kasza, G., Izsó, T., Ferreira, V. & Teixeira, P. (2021). Cross-contamination of lettuce with Campylobacter spp. via cooking salt during handling raw poultry. Plos one16(5), e0250980.
  9. Süth, M., Mikulka, P., Izsó, T., & Kasza, G. (2018). Possibilities of targeting in food chain safety risk communication. Acta Alimentaria47(3), 307-314.
  10. Bognár, L., Helik, F., Izsó, T., & Kasza, G. (2018). Studies on adulteration of goose foie gras assessed in the years 2015 and 2016 in Hungary-case reports. European Poultry Science82.