Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Kasza Gyula

Név

Dr. Kasza Gyula

Végzettség
PhD
Szervezeti egység
Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék (AÉTT)
Beosztás: egyetemi docens
Telefon
(1) 478 4100, 06 20 4548 418
Mellék
8534
Helyszín
L épület II. emelet

Bemutatkozás 

Kasza Gyula az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerhigiéniai Tanszékének egyetemi docense, az Élelmiszergazdaságtudományi Kutatócsoport vezetője.

Főbb kutatási területek:

  • Élelmiszerbiztonság
  • Élelmiszerpazarlás-csökkentés
  • Kockázatkommunikáció
  • Fogyasztói kutatások

Előrehaladás

Munkahelyek Intézmény neve beosztás
2007- Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék egyetemi docens, címzetes egyetemi tanár (korábban: vendégelőadó, projektvezető)
2015-2022 Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszerbiztonsági Kockázatkezelési Igazgatóság osztályvezető, igazgatóhelyettes
2008-2013 Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezető, miniszteri megbízott
2005- Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelődei, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet egyetemi docens (részmunkaidős), címzetes egyetemi tanár
2006-2009 Európai Szociális Alap monitoring szakértő
2004-2005 Institute for Advanced Studies on Science, Technology and Society, Graz, Ausztria Kutatási munkatárs, Ernst Mach Grant osztrák állami ösztöndíjas kutató
2003 Science and Technology Studies Unit, Department of Sociology, University of York, Egyesült Királyság Marie Curie ösztöndíjas kutatási munkatárs
2001-2004 Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Élelmiszergazdasági és Élelmiszerminőségi Osztály tudományos segédmunkatárs
Tanulmányok Intézmény neve Tanulmányok, tudományos fokozat, cím
2018 Állatorvostudományi Doktori Iskola – Állatorvostudományi Egyetem Habilitáció
2010-2012 Eötvös Loránd Tudományegyetem – Állam- és Jogtudományi Kar Jogi szakokleveles posztgraduális képzés
2001-2010 Budapesti Corvinus Egyetem PhD
1996-2001 Kaposvári Egyetem – Állattudományi Kar Gazdasági agrármérnök élelmiszergazdasági szakon

Szakmai szervezeti tagság

Bizottság neve Idő Tisztség
Citizens Panel on Food Waste (Európai Bizottság), Knowledge Committee 2022- tag
European Consumer Food Waste Forum (European Joint Research Centre) 2021- core expert
Magyar Táplálkozástudományi Társaság 2021- tag
European Platform on Food Losses and Food Waste (DG SANTÉ) 2019- tag
Élelmiszer Érték Fórum, Irányító Bizottság 2018 tag
Magyar Eredetvédelmi Tanács 2015-2017 tag
Magyar Élelmiszerkönyv Szeszesitalok Szakbizottság 2015-2017 tag
Magyar Tudományos Akadémia, Környezettudományi Elnöki Bizottság, Élelmiszerbiztonsági Albizottság 2013- tag
Hungarikum Bizottság, Agrár- és élelmiszergazdaság Ágazati Szakbizottság 2013-2018 tag
Magyar Tudományos Akadémia 2011- köztestületi tag
Magyar Hadtudományi Társaság 2010-2018 tag
Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület 2005- tag
Magyar Zoonózis Társaság 2004- elnökségi tag

Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma

121 szakdolgozat/32 TDK dolgozat

PhD-hallgatók

Fokozatot szerzett:

Szakos Dávid 2022
Gortva-Vajda Ágnes Gizella 2021
Izsó Tekla 2021
Kiss Anna 2021
Bognár Lajos 2020
Szegedyné Fricz Ágnes 2020
Süth Miklós 2019
Szabó-Bódi Barbara 2018

Abszolutóriumot szerzett:

Szabó Erika                                                                  2022

Jelenlegi doktorandusz hallgatói az abszolutórium várható évével:

Nugraha Widya Satya       2026/08

Lámfalusy Tamás  2026/01

László Veronika     2025/08

 

Publikációs lista (Top10)

MTMT:  https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10020603

  1. Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Lakner, Z., & Izsó, T. (2019). Balancing the desire to decrease food waste with requirements of food safety. Trends in Food Science & Technology, 84, 74-76.
  2. Kasza, G., Csenki, E., Szakos, D., & Izsó, T. (2022). The evolution of food safety risk communication: Models and trends in the past and the future. Food Control, 138, 109025.
  3. Szakos, D., Szabó-Bódi, B., & Kasza, G. (2021). Consumer awareness campaign to reduce household food waste based on structural equation behavior modeling in Hungary. Environmental Science and Pollution Research, 28(19), 24580-24589.
  4. Szabó-Bódi, B., Kasza, G., & Szakos, D. (2018). Assessment of household food waste in Hungary. British Food Journal, 120(3), 625-638
  5. Plasek, B., Lakner, Z., Kasza, G., & Temesi, Á. (2019). Consumer evaluation of the role of functional food products in disease prevention and the characteristics of target groups. Nutrients, 12(1), 69.
  6. Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2020). Perception of older adults about health-related functionality of foods compared with other age groups. Sustainability, 12(7), 2748.
  7. Kasza, G., Dorkó, A., Kunszabó, A., & Szakos, D. (2020). Quantification of household food waste in hungary: A replication study using the FUSIONS methodology. Sustainability, 12(8), 3069.
  8. Kasza, G., Csenki, E. Z., Izsó, T., & Scholderer, J. (2022). Paradoxical risk mitigation behavior in private households. Food Control, 138, 109032.
  9. Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P., Maître, I., Izsó, T., Kasza, G., Langsrud, S. (2021). Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology, 347, 109172.
  10. Kunszabó, A., Szakos, D., Dorkó, A., Farkas, C., & Kasza, G. (2022). Household food waste composting habits and behaviours in Hungary: A segmentation study. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 30, 100839.