Név
Dr. Kasza Gyula
Végzettség
PhD
Telefon
(1) 478 4100, 06 20 4548 418
Mellék
8534
Helyszín
L épület II. emelet
Bemutatkozás
Kasza Gyula az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerhigiéniai Tanszékének egyetemi docense, az Élelmiszergazdaságtudományi Kutatócsoport vezetője.
Főbb kutatási területek:
- Élelmiszerbiztonság
- Élelmiszerpazarlás-csökkentés
- Kockázatkommunikáció
- Fogyasztói kutatások
Előrehaladás
Munkahelyek | Intézmény neve | beosztás |
2007- | Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék | egyetemi docens, címzetes egyetemi tanár (korábban: vendégelőadó, projektvezető) |
2015-2022 | Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszerbiztonsági Kockázatkezelési Igazgatóság | osztályvezető, igazgatóhelyettes |
2008-2013 | Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium | osztályvezető, miniszteri megbízott |
2005- | Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelődei, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet | egyetemi docens (részmunkaidős), címzetes egyetemi tanár |
2006-2009 | Európai Szociális Alap | monitoring szakértő |
2004-2005 | Institute for Advanced Studies on Science, Technology and Society, Graz, Ausztria | Kutatási munkatárs, Ernst Mach Grant osztrák állami ösztöndíjas kutató |
2003 | Science and Technology Studies Unit, Department of Sociology, University of York, Egyesült Királyság | Marie Curie ösztöndíjas kutatási munkatárs |
2001-2004 | Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Élelmiszergazdasági és Élelmiszerminőségi Osztály | tudományos segédmunkatárs |
Tanulmányok | Intézmény neve | Tanulmányok, tudományos fokozat, cím |
2018 | Állatorvostudományi Doktori Iskola – Állatorvostudományi Egyetem | Habilitáció |
2010-2012 | Eötvös Loránd Tudományegyetem – Állam- és Jogtudományi Kar | Jogi szakokleveles posztgraduális képzés |
2001-2010 | Budapesti Corvinus Egyetem | PhD |
1996-2001 | Kaposvári Egyetem – Állattudományi Kar | Gazdasági agrármérnök élelmiszergazdasági szakon |
Szakmai szervezeti tagság
Bizottság neve | Idő | Tisztség |
Citizens Panel on Food Waste (Európai Bizottság), Knowledge Committee | 2022- | tag |
European Consumer Food Waste Forum (European Joint Research Centre) | 2021- | core expert |
Magyar Táplálkozástudományi Társaság | 2021- | tag |
European Platform on Food Losses and Food Waste (DG SANTÉ) | 2019- | tag |
Élelmiszer Érték Fórum, Irányító Bizottság | 2018 | tag |
Magyar Eredetvédelmi Tanács | 2015-2017 | tag |
Magyar Élelmiszerkönyv Szeszesitalok Szakbizottság | 2015-2017 | tag |
Magyar Tudományos Akadémia, Környezettudományi Elnöki Bizottság, Élelmiszerbiztonsági Albizottság | 2013- | tag |
Hungarikum Bizottság, Agrár- és élelmiszergazdaság Ágazati Szakbizottság | 2013-2018 | tag |
Magyar Tudományos Akadémia | 2011- | köztestületi tag |
Magyar Hadtudományi Társaság | 2010-2018 | tag |
Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület | 2005- | tag |
Magyar Zoonózis Társaság | 2004- | elnökségi tag |
Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma
121 szakdolgozat/32 TDK dolgozat
PhD-hallgatók
Fokozatot szerzett:
| |||||||||||||||||
Abszolutóriumot szerzett: Szabó Erika 2022 | |||||||||||||||||
Jelenlegi doktorandusz hallgatói az abszolutórium várható évével: Nugraha Widya Satya 2026/08 Lámfalusy Tamás 2026/01 László Veronika 2025/08 |
Publikációs lista (Top10)
MTMT: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10020603
- Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Lakner, Z., & Izsó, T. (2019). Balancing the desire to decrease food waste with requirements of food safety. Trends in Food Science & Technology, 84, 74-76.
- Kasza, G., Csenki, E., Szakos, D., & Izsó, T. (2022). The evolution of food safety risk communication: Models and trends in the past and the future. Food Control, 138, 109025.
- Szakos, D., Szabó-Bódi, B., & Kasza, G. (2021). Consumer awareness campaign to reduce household food waste based on structural equation behavior modeling in Hungary. Environmental Science and Pollution Research, 28(19), 24580-24589.
- Szabó-Bódi, B., Kasza, G., & Szakos, D. (2018). Assessment of household food waste in Hungary. British Food Journal, 120(3), 625-638
- Plasek, B., Lakner, Z., Kasza, G., & Temesi, Á. (2019). Consumer evaluation of the role of functional food products in disease prevention and the characteristics of target groups. Nutrients, 12(1), 69.
- Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2020). Perception of older adults about health-related functionality of foods compared with other age groups. Sustainability, 12(7), 2748.
- Kasza, G., Dorkó, A., Kunszabó, A., & Szakos, D. (2020). Quantification of household food waste in hungary: A replication study using the FUSIONS methodology. Sustainability, 12(8), 3069.
- Kasza, G., Csenki, E. Z., Izsó, T., & Scholderer, J. (2022). Paradoxical risk mitigation behavior in private households. Food Control, 138, 109032.
- Møretrø, T., Nguyen-The, C., Didier, P., Maître, I., Izsó, T., Kasza, G., Langsrud, S. (2021). Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries. International Journal of Food Microbiology, 347, 109172.
- Kunszabó, A., Szakos, D., Dorkó, A., Farkas, C., & Kasza, G. (2022). Household food waste composting habits and behaviours in Hungary: A segmentation study. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 30, 100839.