Default view
Az egyetem Munkatársak Szakos Dávid

Dr. Szakos Dávid

PhD
Szervezeti egység
Alkalmazott Élelmiszertudományi Tanszék (AÉTT)
Beosztás
tudományos munkatárs
Helyszín
L épület II. emelet
Telefon
(1) 478 4100 / 8534
Mellék
8534

Bemutatkozás

Élelmiszermérnöki BSc diplomáját 2014-ben szerezte meg jeles minősítéssel a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán, majd 2017-ben kitüntetéses vegyészmérnöki MSc diplomát szerzett Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész és Biomérnöki Karán. Mesterszakos tanulmányaival párhuzamosan 2016-ban kezdett el dolgozni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kockázatkezelési Igazgatóságán stratégiai elemzőként. PhD tanulmányait 2018-ban kezdte meg az Állatorvostudományi Egyetemen, 2022-ben summa cum laude minősítéssel védte meg „Funkcionális élelmiszerek egészségtámogató szerepének fogyasztói vizsgálata az idősebb korú vásárlók szempontjából” című értekezését, amelyet követően 2022 őszétől az Egyetem tudományos munkatársaként dolgozik.

Főbb kutatási területek:

  • Élelmiszerbiztonság
  • Élelmiszerpazarlás-csökkentés
  • Funkcionális élelmiszerek
  • Kockázatkommunikáció
  • Fogyasztói kutatások

 

Előrehaladás

 

Időtartam Intézmény neve Beosztás
2022- Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerhigiéniai Tanszék tudományos munkatárs
2018-2022 Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék PhD hallgató
2016-2022 Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kockázatkezelési Igazgatóság stratégiai elemző
2013-2015 Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar oktatási és kutatási segédmunkatárs

 

Szakmai szervezeti tagság

Bizottság neve Idő Tisztség
Magyar Táplálkozástudományi Társaság 2021- tag
Magyar Zoonózis Társaság 2014- tag
ÁTE Doktorandusz Hallgatói Önkormányzat 2018-2022 küldött, elnök

 

 

Eddigi szakdolgozat/TDK hallgatók száma: 1

PhD-hallgatók

 

Publikációs lista (Top10)

MTMT: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10052942

  1. Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2022). Health-related nutritional preferences of older adults: A segmentation study for functional food development. Journal of Functional Foods, 92, 105065.
  2. Kasza, G., Csenki, E., Szakos, D., & Izsó, T. (2022). The evolution of food safety risk communication: Models and trends in the past and the future. Food Control, 138, 109025.
  3. Kunszabó, A., Szakos, D., Dorkó, A., Farkas, C., & Kasza, G. (2022). Household food waste composting habits and behaviours in Hungary: a segmentation study. Sustainable Chemistry and Pharmacy, 30, 100839.
  4. Madarász, T., Kontor, E., Antal, E., Kasza, G., Szakos, D., & Szakály, Z. (2022). Food Purchase Behavior during The First Wave of COVID-19: The Case of Hungary. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(2), 872.
  5. Oláh, J., Kasza, G., Szabó-Bódi, B., Szakos, D., Popp, J., & Lakner, Z. (2022). Household food waste research: the current state of the art and a guided tour for further development. Frontiers in Environmental Science, 10, 1-18.
  6. Visy, A., Jónás, G., Szakos, D., Horváth-Mezőfi, Z., Hidas, K. I., Barkó, A., & Friedrich, L. (2021). Evaluation of ultrasound and microbubbles effect on pork meat during brining process. Ultrasonics Sonochemistry, 75, 105589.
  7. Szakos, D., Szabó-Bódi, B., & Kasza, G. (2021). Consumer awareness campaign to reduce household food waste based on structural equation behavior modeling in Hungary. Environmental Science and Pollution Research, 28(19), 24580-24589.
  8. Szakos, D., Ózsvári, L., & Kasza, G. (2020). Perception of older adults about health-related functionality of foods compared with other age groups. Sustainability, 12(7), 2748.
  9. Fricz, A. S., Ittzés, A., Ózsvári, L., Szakos, D., & Kasza, G. (2020). Consumer perception of local food products in Hungary. British Food Journal, 122(9), 2965-2979.
  10. Szabó-Bódi, B., Kasza, G., & Szakos, D. (2018). Assessment of household food waste in Hungary. British Food Journal, 120(3), 625-638.