Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Munkatársak Vörös Károly

Vörös Károly

Név

Dr. Vörös Károly

Végzettség
kandidátus, az MTA doktora
Szervezeti egység
Belgyógyászati Tanszék és Klinika
Beosztás: egyetemi tanár, doktori iskolavezető
Szervezeti egység
Doktori és Habilitációs Tanács
Beosztás: tag
Szervezeti egység
Állatorvostudományi Doktori Iskola
Beosztás: MJ-DI vezető
Szervezeti egység
Szenátus
Beosztás: -
Telefon
(1) 478 4100
Mellék
(1) 478 4100 / 8209
Fax
(1) 478 4137
Helyszín
A épület I. emelet I. emelet

 

Bemutatkozás

1976: Állatorvos-doktori diploma
1986: állatorvos-tudomány kandidátusa(CSc)
1991-: tanszékvezető
2002: MTA doktora (DSc)

Tevékenység

Graduális oktatás: Előadások, jegyzetek, könyvek:
1988-: Előadások az állatorvosi belgyógyászat és a belgyógyászati diagnosztika c. tárgyak keretében. Összesen 13 egyetemi és egy szakállatorvosi jegyzet készítése társszerzőként, illetve szerkesztőként.
Az Állatorvosi belgyógyászat c. könyv első kiadásának elkészítése 1993-ban, társszerkesztői és szerzői minőségben. A második kiadás első kötetének megjelentetése 1999-ben ?Állatorvosi Belgyógyászat. I. A kutyák és a macskák betegségei? címmel, társszerkesztőként, illetve szerzőként; a második kiadás második kötetének megjelentetése 2002-ben ?Állatorvosi Belgyógyászat. II. A lovak, a kérődzők és a sertések betegségei? címmel, társszerkesztőként, illetve szerzőként; Ultraszonográfia. Általános és vaszkuláris ultrahang-diagnosztika orvosok és szonográfusok részére c. könyv CD-változatán az állatorvosi fejezet elkészítése társszerzőként 2001-ben. E könyv ?Ultraszonográfia? címen 2006 őszén megjelent, bővített 2. kiadásában az Állatorvosi ultrahang-diagnosztika? c. fejezet és a CD-változat azonos című fejezetének társzerzője. 2008: egy cseh nyelven kiadott kisállat-belgyógyászati könyv vérkeringési fejezetének társszerzője.2012: A kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikáját magában foglaló szakkönyv társzerkesztője és három fejezetének szerzője.
Posztgraduális oktatás: Posztgraduális oktatás:
Előadások és gyakorlatok a klinikus és a szarvasmarha-egészségügyi szakállatorvos-képzés, a kisállat-gyógyászati, a lógyógyászati és a sertés-egészségügyi szakállatorvos-képzés keretében. Rendszeres továbbképző előadások, valamint továbbképző tanfolyamok szervezése állatorvosok részére, Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Romániában.
Kutatás:
Érdeklődési területek:
1976-1978: A szarvasmarhák enzoociás leukózisának citokémiai és immunológiai vizsgálata
1978: A lovak idült ólommérgezésének hazai előfordulása és diagnosztikája
1980: A kutyák parvovírus okozta bélgyulladásának hazai előfordulása és klinikuma
1980-1986: A tehenek oltógyomor-helyzetváltozásának vizsgálata
1984-: Közlemények a következő témákban: a bél leiomyosarcomájának klinikuma lóban, a szarvasmarhák vakbél-helyzetváltozásának klinikuma és gyógykezelése, lymphoid leukosis előfordulása sertésben, a borjak veleszületett belső agyvelővízkórjának elektro- és pneumoencephalográfiás vizsgálata, módszer kidolgozása a versenylovak rádió-telemetrikus EKG-vizsgálatára, a flexibilis endoszkópia alkalmazási lehetőségei a lovak felső légúti betegségeinek megállapításában.
1987-1988: A lovak kvantitatív kétdimenziós echokardiográfiás vizsgálatával kapcsolatos kutatások végzése.
1988-: Az állatorvosi belgyógyászati ultrahang-diagnosztika hazai bevezetése és fejlesztése. Kutatócsoportok irányítása a májbetegségek, valamint a légzőszervi és a vérkeringési betegségek témakörében.
1989-: Kutatócsoport irányítása az állatorvosi kisállat-kardiológia és a belgyógyászati ultrahang-diagnosztika területén; a kutyák májbetegségeinek kutatása
2006-2010: Részvétel két, multicenter study nemzetközi vizsgálatban, a kutyák szívbetegségeinek gyógyítására vonatkozóan.
2008-: Kutatási együttműködés a hannoveri és a giesseni társintézménnyel a digitalizált fonokardiográfia módszerének kidolgozására és alkalmazására a kutyák szívbetegségeinek megállapításához.
Jelenlegi szakterületek a klinikai betegellásásban: a kutya és a macska belgyógyászata, speciális szakterülettek: a kisállatok ultrahang-diagnosszitkája, a kutyák és a macskák kardiológiája.