Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Munkatársak Vörös Károly

Vörös Károly

Név

Dr. Vörös Károly

Végzettség
kandidátus (CSc), az MTA doktora (DSc)
Szervezeti egység
Belgyógyászati Tanszék és Klinika
Beosztás: egyetemi tanár
Telefon
(1) 478 4100
Mellék
8209, továbbá betegellátási ügyben a betegirányítón keresztül: (1) 478 4147) vagy pedig e-mailben a voros.karoly@univet.hu címre. Egyéb ügyben a tanszéki titkárságon: (1) 478 4132.
Fax
(1) 478 4137
Helyszín
A épület I. emelet

 

Bemutatkozás

1976: Állatorvos-doktori diploma
1986: állatorvos-tudomány kandidátusa(CSc)
1991-2017: tanszékvezető
2002: MTA doktora (DSc)

Szakmai tevékenység

Jelenlegi szakterületek a klinikai betegellátásban: a kutyák és a macskák belgyógyászata, speciális szakterületek: a kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikája, a kutyák és a macskák kardiológiája, a kutyák szívférgességének megállapítása és gyógykezelése.

Graduális oktatás: Előadások, jegyzetek, könyvek:
1988-: Előadások az állatorvosi belgyógyászat és a belgyógyászati diagnosztika c. tárgyak keretében. Összesen 13 egyetemi és egy szakállatorvosi jegyzet készítése társszerzőként, illetve szerkesztőként.
Az Állatorvosi belgyógyászat c. könyv első kiadásának elkészítése 1993-ban, társszerkesztői és szerzői minőségben. A második kiadás első kötetének megjelentetése 1999-ben ?Állatorvosi Belgyógyászat. I. A kutyák és a macskák betegségei? címmel, társszerkesztőként, illetve szerzőként; a második kiadás második kötetének megjelentetése 2002-ben ?Állatorvosi Belgyógyászat. II. A lovak, a kérődzők és a sertések betegségei? címmel, társszerkesztőként, illetve szerzőként; Ultraszonográfia. Általános és vaszkuláris ultrahang-diagnosztika orvosok és szonográfusok részére c. könyv CD-változatán az állatorvosi fejezet elkészítése társszerzőként 2001-ben. Ennek a könyvnek az Ultraszonográfia címen 2006 őszén megjelent, bővített 2. kiadásában az Állatorvosi ultrahang-diagnosztika? c. fejezet és a CD-változat azonos című fejezetének társzerzője. 2008: egy cseh nyelven kiadott kisállat-belgyógyászati könyv vérkeringési fejezetének társszerzője.2012: A kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikáját magában foglaló szakkönyv társzerkesztője és három fejezetének szerzője. 2019: Az Állatorvosi belgyógyászat. A kutyák és a macskák betegségei c.  könyv szerkesztője, valamint számos fejezetének szerzője, illetve társszerzője.
Posztgraduális oktatás:
2001-ig: Előadások és gyakorlatok a klinikus és a szarvasmarha-egészségügyi szakállatorvos-képzés, a kisállat-gyógyászati, a lógyógyászati és a sertés-egészségügyi szakállatorvos-képzés keretében.
2001-től: Továbbképző előadások, valamint továbbképző tanfolyamok szervezése állatorvosok részére, a kutyák és a macskák belgyógyászata, valamint ultrahang-diagnosztikája tárgykörében, Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Romániában.

Kutatás:
Érdeklődési területek:
1976-1978: A szarvasmarhák enzoociás leukózisának citokémiai és immunológiai vizsgálata
1978: A lovak idült ólommérgezésének hazai előfordulása és diagnosztikája
1980: A kutyák parvovírus okozta bélgyulladásának hazai előfordulása és klinikuma
1980-1986: A tehenek oltógyomor-helyzetváltozásának vizsgálata
1984-: Közlemények a következő témákban: a bél leiomyosarcomájának klinikuma lóban, a szarvasmarhák vakbél-helyzetváltozásának klinikuma és gyógykezelése, lymphoid leukosis előfordulása sertésben, a borjak veleszületett belső agyvelővízkórjának elektro- és pneumoencephalográfiás vizsgálata, módszer kidolgozása a versenylovak rádió-telemetrikus EKG-vizsgálatára, a flexibilis endoszkópia alkalmazási lehetőségei a lovak felső légúti betegségeinek megállapításában.
1987-1988: A lovak kvantitatív kétdimenziós echokardiográfiás vizsgálatával kapcsolatos kutatások végzése.
1988-: Az állatorvosi belgyógyászati ultrahang-diagnosztika hazai bevezetése és fejlesztése. Kutatócsoportok irányítása a májbetegségek, valamint a légzőszervi és a vérkeringési betegségek témakörében.
1989-: Kutatócsoport irányítása az állatorvosi kisállat-kardiológia és a belgyógyászati ultrahang-diagnosztika területén; a kutyák májbetegségeinek kutatása
2006-2010: Részvétel két, multicenter study nemzetközi vizsgálatban, a kutyák szívbetegségeinek gyógyítására vonatkozóan.
2008-: Kutatási együttműködés a hannoveri és a giesseni társintézménnyel a digitalizált fonokardiográfia módszerének kidolgozására és alkalmazására a kutyák szívbetegségeinek megállapításához.
Jelenlegi szakterületek: a kutyák és a macskák belgyógyászata, speciális szakterületek: a kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikája, a kutyák és a macskák kardiológiája, a kutyák szívférgessége.