Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Kutatás

A kérődzők fertőző eredetű légzőszervi betegségeinek vizsgálata

A szarvasmarha, a juh és a kecske légzőszervi megbetegedéseiben kórtani szerepet játszó baktériumok és vírusok azonosítása, a baktériumok (Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Bibersteinia trehalosi, Histophilus somni) tenyésztési, biokémiai, szerológiai és genetikai vizsgálata, a kórfejlődés tanulmányozása, a kórjelzés, a gyógykezelés, a védekezés és a megelőzés lehetőségeinek fejlesztése.

Kapcsolattartó: Fodor László

 

A Pasteurellaceae családba tartozó egyes baktériumok és az általuk okozott betegségek vizsgálata

A Pasteurellaceae család különféle háziállatok megbetegedéseit okozó egyes baktériumok (Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Bibersteinia trehalosi, Histophilus somni, Actinobacillus pleuropneumoniae, Actinobacillus seminis, Actinobacillus rossii, Pasteurella mairii, Pasteurella aerogenes, Avibacterium paragallinarum) tenyésztési, biokémiai, szerológiai és genetikai tulajdonságainak vizsgálata.

Kapcsolattartó: Fodor László

 

Hazai sertésállományokból izolált Actinobacillus pleuropneumoniae törzsek jellemzése

A hazai sertésállományokból származó Actinobacillus pleuropneumoniae törzsek tenyésztési, biokémiai, antigénszerkezeti, genomszerkezeti, antibiotikum-érzékenységi és kórtani sajátságainak vizsgálata.

Kapcsolattartó: Fodor László

 

Háziállatokból izolált Histophilus somni törzsek összehasonlító vizsgálata

A Histophilus somni törzsek borjakban légzőszervi betegséget és thromboembolias meningoencephalitist, juhban mellékhere-és heregyulladást okozhatnak, de szórványosan vetélések hátterében is kimutathatók. A vizsgálatok célja, hogy a különböző állatfajokból és kórképekből származó H. somni törzseket az anyagcsere-ujjlenyomatuk, valamint a törzsek genetikai különbségei alapján összehasonlítsuk.

 

A sertés circovírusok társfertőzéseinek tanulmányozása

A circovírus fertőzések jelentős immunszuppressziót indukálnak az állat szervezetében, teret adva olyan kórokozók számára, amelyek circovírus mentes állatokban nem vagy csak enyhébb formában okoznának megbetegedéseket.

Kapcsolattartó: dr. Lőrincz Márta

Kutya és macska parvovírusok genetikai változékonysága

A rendszeres vakcinázások szelektáló hatása révén az oltott egyedekben a parvovírusok újabb genetikai és antigén szerkezeti variánsai jelennek meg. A kutatás célja ezeknek a variánsoknak a feltérképezése és a potenciális vakcina jelöltek meghatározása.

Kapcsolattartó: dr. Lőrincz Márta

Sertés circovírusok evolúciója

A circovírusok evolúciója továbbra is számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A kutatás célja a sertés circovírus evolúciójának a tanulmányozása a természetes gazdafajok megismerésével és a lehetséges közös ős meghatározásával.

Kapcsolattartó: dr. Lőrincz Márta

 

Hepatitis E vírus előfordulása állatokban

A Hepatitis E vírus heveny májgyulladást okozhat emberekben . A vírus fő rezervoár faja a sertés, de a szerológiai áthangolódás a kedvtelésből tartott állatfajokban (főként kutya és macska) is megfigyelhető. A kutatás célja, hogy ezen állatfajoknak a szerepét tisztázzuk az emberi megbetegedésekben.

Kapcsolattartó: dr. Lőrincz Márta

Sertésekben előforduló coronavírusok

A sertésállományokban előforduló coronavírusok genetikai állományának feltérképezése fontos a vírusokra jellemző nagy arányú rekombinációs készség miatt. A kutatás célja az új változatok jellemzése és lehetséges kórokozó szerepük tisztázása.

Kapcsolattartó: dr. Lőrincz Márta

A celluláris immunválasz módosítása a hatékonyabb reakció kialakítása érdekében

A celluláris immunitásnak elengedhetetlen szerepe van a vírusokkal fertőzött-, illetve daganatosan transzformált sejtek eliminálásában.Kutatásunk középpontjában olyan kis molekulasúlyú, növényi eredetű anyagok állnak, amelyek képesek lehetnek a celluláris immunválasz fokozására.

Kapcsolattartó: Gulyás Dominik

A cink-oxid immunrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata

A szubtoxikus mennyiségű cink-oxid tartalmú por tartós belélegzése láz és influenza-szerű tünetek kialakulásához vezethet, melynek hátterében feltételezhetően összetett immunológiai folyamatok állnak. Kutatásaink célja a tünetegyüttes reprodukciója és a közben fellépő immunológiai események feltérképezése egér modellben.

Kapcsolattartó: dr. Szücs-Somlyó Éva

 

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ugrás az oldal tetejére