Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés

Ivartalanítás

A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása nehéz döntést jelent a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állat, mind a gazdája számára.

Az ivartalanítás fő célja a rendszeresen jelentkező ivarzások és nem kívánatos párzások megelőzése. A véletlen párzások eredményeképpen a kidobott, kóbor állatok száma oly mértékben nő, amivel az állatvédő egyesületek és menhelyek képtelenek lépést tartani. Noha a gyógyszeres fogamzásgátlás, illetve vetéltetés is megoldható, ezek a beavatkozások a kutyák – macskák (és részben a tulajdonosok) számára sok kellemetlen mellékhatással járhatnak.

Tüzelő szukák esetében a kan kutyák távoltartása kitartást és állóképességet igényel. Nőstény macskáknál nem elhanyagolandó szempont, hogy ivarzás során az állatok viselkedése jellegzetesen megváltozik, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen tolerálható. Mindezektől a problémáktól ivartalanítással mentesülhetünk, de több betegség rizikója is csökken, erre néhány példa az alábbiakban.

Az emlődaganatok az öt évesnél idősebb, nem ivartalanított nőstény kutyák leggyakoribb rendellenességei közé tartoznak, ritkábban macskákon is előfordulhatnak. Az ivartalanítás ténye mellett annak időpontja és életkor az is jelentősen befolyásolja az emlődaganatok gyakoriságát. Az első tüzelés jelentkezése körüli életkorban elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát.

Ivartalanitas

Idősebb állatokban nem ritka a lappangva kifejlődő gennyes méhgyulladás, amely gyógykezelés nélkül halálos kimenetelű. Bár 3 évesnél fiatalabb tenyészállatoknál gyógyszeres terápia is szóba jöhet, többnyire a petefészkek és a méh műtéti eltávolítása a legbiztonságosabb megoldás. Sajnos az idős, beteg állatok altatása és műtétje jóval nagyobb kockázattal jár, mint a fiatal korban megelőző céllal elvégzett ivartalanítás. Bár a csekély kockázat és a kedvező sebgyógyulási erély a mielőbbi (kölyökkori) műtét mellett szól, nem hallgatható el a túl korai ivartalanítás egyik lehetséges késői következménye, a vizeletmegtartási zavar (incontinentia).

A petefészek és méh daganatos elváltozásai viszonylag ritkábban előforduló betegségek, melyek ivartalanítással ugyancsak megelőzhetők. A hüvelyelőesés bizonyos fajták laza konstitúciójú egyedeiben a tüzeléshez kapcsolódó állapot, mely legtöbb esetben műtéti beavatkozást igényel.

Miután a műtétre elszánta magát, humanitárius szempontból sok tulajdonos az állat nemi életének megtartása érdekében a petefészek eltávolítása helyett a petevezető lekötését kéri. Jó lelkiismerettel az állatorvos ilyen beavatkozást nem vállal, mivel a lekötött petevezető mellett bent hagyott petefészek könnyen elcisztásodik, aminek folyamatos ivarzás, rosszabb esetben végzetes kimenetelű gennyes méhgyulladás lehet a következménye. Az is gyakori tévhit, hogy a kutyának és macskáknak ivartalanítás előtt legalább egyszer szülnie kell. Valójában az ivarérés körül, a teljes testi fejlettség után, de még a tenyésztésbe vételi kor elérése előtt ivartalanított állatnál számos gond elkerülhető, amelyek a vemhesség, az ellés vagy a kölykök felnevelése során adódhatnak. Kutyánk vagy macskánk nem lesz boldogtalanabb, ha soha nem születnek utódai és nem élheti át az anyaság érzését.

Néhány szót a hím ivarú állatokról is. A kan kutyák és macskák ivartalanítása (kasztráció) szintén jó megoldás számos probléma megelőzésére. Közismert a kandúrok elcsavargása és verekedése, amelyből sokszor súlyos sérülésekkel kerülnek ki, de a penetráns ivari szagú vizelet ürítése is nehezen viselhető el. Kutyánál az agresszív viselkedés, a kellemetlen szexuális magatartásformák jelentenek gondot, melyekről kedvencünk megfelelő tréninggel és kedvességgel sem szoktatható le, viszont ezek a problémák ivartalanítással az esetek túlnyomó többségében megszűnnek vagy csökkenthetők. Az sem elhanyagolható érv, hogy az intakt kanokban gyakori rosszindulatú heredaganat kialakulása kasztrációval megelőzhető, illetve kezelhető. Végül pedig a kasztráció különböző prosztata betegségekre (pl. cysta, hyperplasia és daganatok) szintén jótékony hatást fejt ki.

Összegezve tehát, a fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly szülészeti jellegű betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.