Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Az egyetem Szervezeti egységek Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék

Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék

Telefon
(1) 478 4185
Mellék
(1) 478 4100 / 8590, 8591
Fax
(1) 478 4186
Cím
1078 Budapest István u. 2.
Postázási cím
1400 Budapest Pf. 2
Helyszín
L épület III. emelet

Az egység története

A tanszék jelen összetételében 1995 óta működik, a korábbi Állat-egészségügyi Igazgatástani és Igazságügyi Állatorvostani tanszéket a Társadalom- és Gazdaságtudományi tanszékkel akkor vonták össze.
Állat-egészségügyi igazgatástan tárgykört 1793-tól kezdődően oktatnak. A tárgy azokat az igazgatási (akkori nevén: rendőri) intézkedéseket foglalta magában, amelyeket a fertőző állatbetegségek megelőzése és leküzdése terén alkalmaztak. Mivel számos állatbetegség megelőzése és leküzdése ma is csak igazgatási (nem specifikus állatorvosi) eszközökkel lehetséges, a tárgynak a múltban is és a jövőben is nagy a jelentősége. A tárgyat a kezdetektől 1946-ig meghívott előadók (legtöbbször a földművelésügyi tárca vezető tisztviselői) oktatták. 1946-ban alapították az Állat-egészségügyi igazgatástani tanszéket, amely a nevében jelzett tárgyat és az igazságügyi állatorvostan c. tárgyat oktatta.
Közgazdaságtan és agrárgazdaságtan tárgykörök oktatása az intézményben 1905 óta folyik eltérő cím alatt (nemzetgazdaságtan, közgazdaságtan, agrárpolitika, mezőgazdasági termelés és üzemtan stb.), többnyire meghívott előadók segítségével. 1984-ben alapították az önálló Agrár-gazdaságtani tanszéket, amelynek neve 1990-ben Társadalom- és gazdaság-tudományi tanszékre változott. A tanszék ebben az időszakban agrárgazdaságtant, állatorvosi ökonómiát és etikát oktatott.

2016. július 1-ével a Tanszék neve Törvényszéki Állatorvostani, Jogi és Gazdaságtudományi Tanszékre változott, a tanszék jelenlegi neve Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék.