Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák A proteinuria és a fibrózis kapcsolata kutyák idült vesebetegségében

A proteinuria és a fibrózis kapcsolata kutyák idült vesebetegségében

PhD-kutatás 2014-2017 (Falus Fruzsina Anna PhD témája), témavezető Manczur Ferenc)

 

A proteinuria és a fibrózis kapcsolata kutyák idült vesebetegségében

 

Proteinuriának nevezzük általánosságban azt az állapotot, amikor a vizeletben lévő fehérjék mennyisége meghaladja a fiziológiás határt. A tartós nagyfokú proteinuriát általában glomerularis betegségek okozzák. Az elmúlt évtizedben több kutatás is összefüggést talált a fehérjevizelés mértéke a betegség progressziója és a túlélés között emberekben, kutyákban és macskákban. A fehérjevizelés nemcsak következménye lehet a vesebetegségeknek, hanem azok további károsodását is okozhatja. Az ultrafiltrátum nagy fehérjeterhelésekor sérülnek a mesangialis sejtek, ami szabadgyökök felszabadulásával jár, valamint a proximalis tubulus sejtjei fokozzák a citokin és endothelin termelést. Ezek a vazoaktív és pro-inflammatorikus molekulák gyulladásos sejteket vonzanak a vese interstitiumába, mely végső soron szöveti átrendeződéshez, vagyis fibrózishoz vezet.

Kutyák idült, fibrózissal járó vesebetegségeinek hátterében többnyire glomerulonephropathiák állnak. A proteinuria így egyszerre lehet fontos, korai diagnosztikai marker, és a fibrózishoz vezető gyulladásos mechanizmusok kiváltó oka is.

A PhD kutatás három fő részre tagozódik:

Az első vizsgálatban proteinuriás kutyák vizeletének fehérje összetevőinek, továbbá a vesebioptátumainak szövettani és génexpressziós vizsgálatával szeretnénk képet kapni a vizelettel ürülő fehérjék és a vesében zajló gyulladásos, fibrózist okozó mechanizmusok, továbbá a betegség progressziója közötti összefüggésekre. A kutatás egyik fő kérdése, hogy a proteinuria mértéke mellett, egyes fehérjeféleségeknek nincs e kiemelt szerepük a szöveti fibrózishoz vezető folyamatokban. A kutatás egyik kiemelt területe az endothelin szerepének vizsgálata e folyamatokban.

A második részben néhány proteinuriához vezető lehetséges okra szeretnénk fényt deríteni: így vizsgálnánk a Dirofilaria repens fertőzöttség esetleges vesekárosító hatásárát, illetve a magyar agarak között előforduló vesebetegségek elterjedtségét és jellemzőit.

A kutatás harmadik részében a már ismert kórélettani folyamatok gátlásának gyógyszeres lehetőségét próbálnánk ki. Munkánkban elsősorban a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer blokkolásának (ACE-gátlók, spironolakton) a túlélést, fehérjevizelést és az endothelin termelést befolyásoló hatását kutatnánk.

 

2015-ben is érvényes, kapcsolódó pályázat:

 

NKB 15987 (2015, témavezető: Dr. Manczur Ferenc, összesen 650 eFt): A bőrférgesség esetleges vesekárosító hatásának vizsgálata kutyákban

 

2011 és 2015 között megjelent publikációk

Falus Fruzsina Anna, Manczur Ferenc

A Dirofilaria repens potenciális vesekárosító hatásának vizsgálata kutyában

Az MTA Állatorvos-tudományi Bizottság Akadémiai Beszámoló Szakülésén elhangzott előadás (2015.) Megjelent: SZIE-ÁODI, Akadémiai Beszámolók, 2015.