Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák A vizelet endothelin tartalmának vizsgálata vesebeteg kutyákban

A vizelet endothelin tartalmának vizsgálata vesebeteg kutyákban

PhD-kutatás 2011-2014 (Kubik Noémi PhD témája) és ennek folytatása, témavezető Manczur Ferenc)

 

Az endothelin szerepe kutyák vesebetegségeinek és magas vérnyomásának kialakulásában

A vesebetegségek patomechanizmusának megértéséhez fontos azoknak a folyamatoknak a megismerése, amelyek befolyásolhatják a vese ereinek tágasságát és ezáltal a vese vérellátását, valamint az intrarenalis nyomást.  Az endothelinek 21 aminosavból álló vazoaktív peptidek, amelyek endokrin, parakrin és autokrin hatással is rendelkeznek. Az endothelin (ET) család három tagból áll (ET-1, ET-2, ET-3), melyből az ET-1 – amely a jelenleg ismert legerősebb és leghosszabb hatású érszűkítő molekula – szerepe a legfontosabb. A vesében az ET részt vesz a só- és vízháztartás, a sav-bázis egyensúly, a normális sejtproliferáció és az értónus szabályozásában. A megnövekedett ET-termelés a vesében szinte valamennyi ér és a mesangium contractióját váltja ki, károsítja a glomerulusokat, fokozza a sejtproliferációval és extracellularis mátrix lerakódásával járó gyulladásos, fibrosisos folyamatokat. Az ET emellett a fokozott só és vízvisszaszívás és perifériás ellenállás növelésén keresztül hypertensiót okozhat vesebetegekben. Számos állatkísérlet és embereken végzett klinikai vizsgálat igazolta az endothelineknek a különféle vesebetegségek és a hypertensio létrejöttében betöltött kórtani szerepét.

Mivel az ET szekréciója elsősorban albuminalisan történik és az ET felezési ideje mindössze néhány perc, a vérplazmában keringő ET koncentráció nem tükrözi megfelelően a vesében zajló változásokat. A vizeletből kimutatható ET azonban szinte 100%-ban a vese a velőállományából származik. A vizelettel történő endothelin meghatározás a vesében termelődő ET kimutatásának technikailag legkönnyebben kivitelezhető módja. A vizelet endothelin szintje a vesebetegségek kimutatásának, prognózisának egy humánorvoslásban újabban javasolt biomarkere.

A kutyák mindhárom endothelin molekulája ismert és 100%-ban megegyezik az emberi endothelinekkel, így a humán ELISA és RIA módszerek elméletileg jól alkalmazhatóak kutyában. Néhány tanulmány az endothelinek (vagy elő-alakjainak) vérszintjének növekedéséről számolt be szív- vagy veseelégtelenségben, illetve dirofilarosisban szenvedő kutyákon végzett megfigyelések alapján. Eddig azonban nem publikáltak olyan tanulmányt, amely kutyák spontán (nem kísérletesen előidézett) vesebetegségeinek és az endothelinek kórtani szerepének tisztázását tűzte volna ki célul. Az endothelinek vizeletbeli koncentrációjáról sem találtunk adatot ebben a fajban.

Kutatásunk célja az endothelinek (elsősorban az ET-1) szerepének tanulmányozása kutyák spontán előforduló heveny és idült vesebetegségeiben.

A kutatás alapján eldönthetővé válik, hogy a kutyák vizeletének endothelin koncentrációjának meghatározása felhasználható-e biológiai markerként a vesebetegségek korai előrejelzésére, a prognózis becslésére vagy a terápia hatékonyságának ellenőrzésére. Amennyiben kutatásunkkal igazolni tudjuk az endothelinek kórtani szerepét ebben a fajban is, úgy ez új lendületet adhat az endothelin rendszer blokkolását célzó terápiás lehetőségek kutatásának is.

 

2015-ben is érvényes, kapcsolódó pályázat: nem volt

2011 és 2015 között megjelent publikációk

Noémi Kubik, Ferenc Manczur, Margit Kulcsár

Determination of urinary endothelin in dogs by RIA-method

Poszter. 23rd ECVIM-CA Congress. Liverpool, Anglia: 2013.

 

Manczur F, Kubik N, Kulcsár M

Urinary endothelin concentration in various canine kidney disorders.: (2013), Oral Research Communications of the 23rd ECVIM-CA Congress. Liverpool, Anglia: 2013 -2013.09.14. JOURNAL OF VETERINARY INTERNAL MEDICINE 28:(2) Paper doi: 10.1111/jvim.12278. (2014)

 

Kubik Noémi, Falus Fruzsina Anna, Kulcsár Margit, Manczur Ferenc

A sóbevitel hatása kutyák vizeletének endothelin koncentrációjára

Az MTA Állatorvos-tudományi Bizottság Akadémiai Beszámoló Szakülésén elhangzott előadás (2014.) Megjelent: SZIE-ÁODI, Akadémiai Beszámolók, 2014.