Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák Antibiotikum helyettesítés lehetőségei haszonállatokban, új perspektívák a takarmány-kiegészítők alkalmazásában

Antibiotikum helyettesítés lehetőségei haszonállatokban, új perspektívák a takarmány-kiegészítők alkalmazásában

Csikó György, Palócz Orsolya

Kutatásunk az antibiotikum használat csökkentésére, illetve lehetőség szerint annak minimalizására törekszik, olyan hatóanyagok haszonállatokon történő tesztelésével, amelyek fertőzés megelőző hatásúak.

Az antibiotikumok hozamfokozásra való használatának betiltása, és a fertőzések gyógyszeres perevenciójának korlátozása fokozott igényt teremtett olyan antibiotikum helyettesítő szerek bevezetésére, melyek hatékonyak a hozamfokozás és az egészségmegőrzés terén egyaránt.

Vizsgálataink során immunerősítő, illetve egészségmegőrző hatású anyagokat tesztelünk. Ilyenek; a béta-glükán, amely mind a természetes, mind az adaptív immunrendszer elemeit stimulálja, probiotikus anyagok, amelyek jótékony emésztést segítő és immunrendszer stimuláló hatásúak, valamint a bélbióta egyensúlyát segítik elő, a huminsavak, amelyek emésztést javító és antibakteriális hatásúak, valamint növényi kivonatok, melyek antibakteriális hatásúak.

A különböző tesztanyagok adagolása több koncentrációban nyulaknak illetve csirkéknek fertőzésmentes és fertőzött állományban egyaránt. A kezelt állatokat folyamatosan monitorozzuk: testtömeg mérés, klinikai vizsgálat, felvett táp mennyiségének mérése, vérkép, bélsárból coliform, tejsavbaktérium arány meghatározása. A fertőzéses kísérleti modellben az állatokat patológiai és szövettani vizsgálatnak is alávetjük.