Default view
Kutatás Témák Friss zöldségek, gyümölcsök, növényi csírák és tengeri eredetű élelmiszerek közegészségügyileg jelentős baktériumok és vírusok által okozott szennyezettségének vizsgálata.

Friss zöldségek, gyümölcsök, növényi csírák és tengeri eredetű élelmiszerek közegészségügyileg jelentős baktériumok és vírusok által okozott szennyezettségének vizsgálata.

Az élelmiszerek szerepe kiemelkedő a betegségek terjesztésében. A kutatás célja az élelmiszer-eredetű fertőzések hátterében álló E. coli, Salmonella spp., Campylobacter spp. és L. monocytogenes, valamint Norovírusok, hepatitis A és E vírus, illetve a fekálkontamináció jelzésére emésztőszervi eredetű vírusok – humán Adenovírus, szarvasmarha Polyomavírus és sertés Adenovírus – jelenlétének vizsgálata zöldségekben, csírákban, bogyós gyümölcsökben és tengeri eredetű termékekben. 

A kutatást az Élelmiszer-higiénia Tanszék és a Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék Virológia munkacsoportjának együttműködésében végezzük.