Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák MDR-1 génmutáció elterjedtségének vizsgálata az érintett kutyafajták magyarországi állományában

MDR-1 génmutáció elterjedtségének vizsgálata az érintett kutyafajták magyarországi állományában

Az MDR1-gén (Multi-Drug Resistance) a P-glikoproteint kódoló gén. A P-glikoprotein segítségével a vér-agy gáton átjutó toxikus anyagok, ki tudnak választódni, és így nem halmozódnak föl az agyszövetben. Az MDR1-gén mutációja esetén a P-glikoprotein nem képes termelődni. Ennek következtében a toxikus szerek az agyszövetben felhalmozódva mérgezést idéznek elő.

Az örökletes MDR-1 génmutációt számos állatfajban és az emberekben is kimutatták. Azonban egyes kutyafajták esetében nagyon gyakran előfordul. Ilyen fajták például a collie, bobtail, német-, angol- és ausztrál juhászkutya. Irodalmi adatok alapján egyes populációk érintettsége akár 30%-ot is elérheti. Az érzékeny fajták egyedei továbbá azok keverékei is az állatgyógyászatban egyébként biztonságosan alkalmazott gyógyszerek beadását követően gyorsan kialakuló, súlyos mérgezési tüneteket mutatnak (ataxia, bágyadtság, idegrendszeri görcsök). Ilyen, az állatorvoslásban viszonylag széles körben használt gyógyszerek például az ivermectin, a loperamid, a doxorubicin, a cyclosporin, a digoxin, az acepromazin, a butorphanol, és számos további vegyület. Az érintett egyedek a tüneti kezelés ellenére is gyakran elpusztulnak.

Vizsgálataink során mintát gyűjtünk a veszélyeztetett kutyafajták minél nagyobb állományából. A genetikai szűrés során a kutya véréből DNS izolálása, majd az MDR-1 mutáció jelenlétének allél specifikusan történő kimutatása PCR módszerrel.