Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) a hazai élelmiszerláncban: nagyállatok és gazdasági haszonállatok MRSA hordozásának felmérése és a törzsek részletes vizsgálata – EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005

Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) a hazai élelmiszerláncban: nagyállatok és gazdasági haszonállatok MRSA hordozásának felmérése és a törzsek részletes vizsgálata – EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005

Az élelemiszerláncon keresztül a fogyasztókhoz kerülő LA-MRSA törzsek számos rezisztenciagént hordozhatnak és képesek az emberben fertőzést okozni. Ezért ‑ nemzetközi tapasztalatok alapján ‑ az LA-MRSA törzsek folyamatos nyomon követése nélkülözhetetlen azok élelmiszerlánc-biztonsági kockázatbecslése szempontjából. A vonatkozó szakirodalomban egyelőre nincs naprakész adat a hazai élelmiszertermelő és más nagyállatok MRSA‑hordozását, illetve a törzsek rezisztenciaprofilját iletően.

Szarvasmarha-, sertés- és nyúlállományokból izolált S. aureus törzsek jellemzését és a talált MRSA törzsek részletes vizsgálatát végezzük el. Hasonló módszerrel szűrjük az LTK klinikai eseteit is. A részletes vizsgálat kiterjed a rezisztenciaprofil, továbbá az esetleges járványtani kapcsolatok, illetve a fontosabb virulenciagének feltérképezésére. A szarvasmarha eredetű S. aureus törzseket részben a hazai tejlaborok biztosítják, a sertés és ló eredetű, illetve nyúlállományokból származó S. aureus izolátumok esetében pedig nagy elemszámú törzsgyűjteménnyel rendelkezünk.

A felmérések során számszerűsíthető adatokat nyerünk a hazai gazdasági haszonállatok és a lópopuláció MRSA-terheltségéről. A részletes rezisztencia-, illetve genetikai vizsgálatok révén képet kaphatunk az élelmiszerláncot, illetve a humán egészségügyet potenciálisan veszélyeztető MRSA-vonalak jelenlétéről.