Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Kutatás Témák Metoxiflavonok jótékony hatásának in vitro vizsgálata sertés bél bakteriális és oxidatív stressz okozta gyulladása esetén

Metoxiflavonok jótékony hatásának in vitro vizsgálata sertés bél bakteriális és oxidatív stressz okozta gyulladása esetén

A flavonoidok jótékony hatása az állati és emberi szervezetre régóta ismert – bizonyított, hogy rákellenes, gyulladáscsökkentő, és baktériumellenes hatással rendelkeznek. Korábban elfogadott volt, hogy ez antioxidáns kapacitásukkal áll szoros összefüggésben. Az utóbbi években körvonalazódik egy olyan irányvonal, miszerint mégsem a flavonoidok – elsősorban a nagyszámú OH-csoport jelenlétéhez köthető- antioxidáns aktivitása áll ezeknek a jótékony hatások mechanizmusának hátterében, hanem különféle jelátviteli utakon hatnak a flavonoidok és metabolitjaik.
Azt is megfigyelték, hogy a sejtkultúrán ígéretes eredményeket mutató flavonoidok nagy része már nem képes az elvárt hatást in vivo kifejteni. Ennek oka az, hogy nagy részük a bélrendszerben és a májban lebomlik. Az OCH3 csoportokkal rendelkező metoxiflavonok jobban felszívódnak és gyulladáscsökkentő hatásuk bizonyos esetekben jóval jelentősebb, mint a kizárólag OH csoportokkal rendelkező flavonoidoké.
Célunk egy olyan in vitro modell létrehozása, ami az in vivo viszonyokhoz a leginkább hasonlítva modellezi a kémiai anyagok és a patogén baktériumok által kiváltott stresszt a bélhámon. Ezt hidrogén-peroxid, illetve bakteriális eredetű LPS kezeléssel valósítjuk meg, nem tumor eredetű sertés bélhámsejtvonalat (IPEC-J2) választva, és ezen a modellen ígéretesnek tűnő metoxiflavonok gyulladáscsökkentő hatásának tesztelése és a védőmechanizmus hátterének feltérképezése.
A kísérletek során különféle gyulladással összefüggésben álló vegyületek (pl. gyulladásos citokinek, hősokkfehérjék stb.) mennyiségét a transzkripció és a transzláció szintjén vizsgáljuk, qRT-PCR és ELISA módszerrel.