Default view
Oktatás Kurzusok 11. félév Élelmiszer-higiénia gyakorlat

11. félév Élelmiszer-higiénia gyakorlat

Nyelv
Magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
gyakorlati jegy + vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
6
Szemeszter a tantervben
1
Kredit
2
Gyakorlat óraszám / félév
80
Kik vehetik fel a tárgyat
  • Állatorvos (magyar)

A kurzus leírása

Tantervi jellemzők

Jelleg: kötelező tárgy

Hely a tantervben: 11. félév

Előadás/gyakorlat: 0/80

Kredit: 3

 

KÖVETELMÉNYRENDSZER – 11. féléves Élelmiszer-higiéniai gyakorlat

A gyakorlat keretében teljesítendő feladatok a következők:

 

  Feladat
1 Húsvizsgálat
  1.1. Sertés és/vagy szarvasmarha
  1.2. Egyéb vágóállat
2 Elsődleges termelés élelmiszer-biztonsági ellenőrzése
3 Élelmiszer-előállító üzem nyilvántartásba vétele, engedélyezése, a létesítmény ellenőrzése
4 Élelmiszerek szállításának és nagykereskedelmi raktározásának ellenőrzése
5 Élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmazásának ellenőrzése
6 Vendéglátóhelyek, közétkeztető létesítmények ellenőrzése
7 Kistermelői élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -forgalmazás ellenőrzése

Az 1. pontban megjelölt feladat teljesítése kötelező; időtartama egy hét, amelyből legalább 3 napot sertés és/vagy szarvasmarha vágóhídon kell tölteni. Az integrált húsvizsgálat részét képezi az Antemortem I. vizsgálat, amelyet az állat elsődleges termelési helyén kell elvégezni (származási gazdaság).

A 2-7. pontban jelölt feladatok közül legalább 70% (összesen 4 feladat) teljesítése kötelező.

A 11. féléves gyakorlat során a hallgatónak el kell végeznie a LogBook-ban szerepelő feladatokat és alá kell íratnia a gyakorlatvezetővel/gyakorlatvezetőkkel.

 

Gyakorlati napló

A gyakorlatról naplót kell készíteni a fentiekben megjelölt feladatonkénti bontásban, tartalomjegyzékkel ellátva. A napló terjedelme 20-25 oldal, lehetőség szerint kiegészítve képekkel.

A naplónak tartalmaznia kell egy borító lapot, amelyen szerepel a hallgató neve és Neptun-kódja, a készítés éve; a következő oldalon a napló tartalomjegyzéke, a napló végén pedig mellékletként a gyakorlatvezető által kitöltött és aláírt részletes ADATLAP és IGAZOLÁS.

A tematikus leírás során minden egyes feladatnál (1-7. feladat) az alábbi szempontokat kell szerepeltetni:

  • a gyakorlat helye, ideje (időtartama)
  • a gyakorlatvezető neve és beosztása
  • az intézmény/létesítmény/terület rövid leírása, termelési adatai (pl. milyen terméket gyárt)
  • az intézményen/létesítményen belül ellenőrzött területek/munkafolyamatok leírása
  • a tapasztalt higiéniai hiányosságok leírása és véleményezése

Fontos, hogy az adott területre/feladatra vonatkozó érvényben lévő rendeletek/előírások tényszerű bemutatása, ismertetése szükségtelen, illetve nem elegendő és nem pótolja a fent megadott szempontokat.

A naplót minden esetben a teljesített blokk vége előtti csütörtökön délig (12.00 óráig), pdf formátumban, az alábbi linkre kell feltölteni: http://www.vetphysiol.hu/zarovizsga, attól függetlenül, hogy a blokk végén tesz-e vizsgát a hallgató vagy nem.

Azok a hallgatók, akik a 4 hetes blokk első 2 hetében teljesítik az Élelmiszer-higiéniai gyakorlatot, kötelesek feltölteni a naplójukat a megfelelő honlapra a fent megadott linken, a gyakorlat teljesítését követően, 48 órán belül.

Kinyomtatott formában a naplót nem kell benyújtani a tanszék részére. A vizsgához a feltöltött naplót az Élelmiszerlánc-tudományi Intézet munkatársai fogják elbírálni. Amennyiben a hallgató nem tölti fel a gyakorlati naplót az előírt formátumban a fent jelzett időpontig, nem tehet vizsgát.

A napló formai követelményei

Oldalméret: A4; Betűméret: 12; Betűtípus (font): Times New Roman; Sorköz: 1,5; Tördelés: sorkizárt; Margó (alsó, felső, jobb, bal): 2,5 cm. A fejezetek (az egyes feladatok), alfejezetek stb. számozása szükséges.

 

Vizsga

Az élelmiszer-higiéniai szakmai gyakorlatot követő vizsgára minden blokk végén (a végét megelőző pénteki napon), illetve a vizsgaidőszakban kerül sor. A vizsganapokon a vizsgázók számát a tanszék határozza meg.

A hallgató akkor tehet vizsgát, ha feltöltötte a naplóját a megadott linkre, illetve ha a LogBook-ban szereplő feladatokat az előírás szerint teljesítette és a gyakorlatvezetővel/gyakorlatvezetőkkel aláíratta. A LogBook-ot be kell mutatni a vizsgán. Teljesítés esetén a LogBook megfelelő oldala aláírásra kerül a tanszékvezető vagy a megbízott személy által.

A vizsga szóbeli és két részből áll.

  1. A vizsga alapját a gyakorlati napló képezi, melyet a tematikus leírásra vonatkozóan a fentiekben megadott szempontok teljesülése alapján értékelünk, különös tekintettel az intézményen/létesítményen belül ellenőrzött területek/munkafolyamatok leírására és a tapasztalt higiéniai hiányosságok bemutatására és véleményezésére.
  2. A hallgatónak a gyakorlat keretében teljesített feladatok közül, gyakorlati tapasztalata alapján, egy kiválasztott területet szóban be kell mutatnia néhány dia (powerpoint bemutató) segítségével max. 5 percben
  3. A bemutatót maximum 10 perces megvitatás követi.

A vizsga mindegyik részét (napló, szóbeli bemutató, megvitatás) 1-5 közötti érdemjeggyel értékeljük. A vizsga végső érdemjegyét a 3 részjegy érdemjegyeinek átlaga adja.

 

Az élelmiszer-higiéniai szakmai gyakorlatot követő vizsgára minden blokk végén kerül sor (a blokk végét megelőző pénteki napon), illetve a vizsgaidőszakban (2026. 01.19-30.)

A 2025/2026-os tanévben a blokk végi vizsganapok a következők:

  1. 09. 26.
  2. 11. 07.
  3. 12. 05.
  4. 01. 16.

Ezeken a vizsganapokon maximum 19 hallgató tud vizsgázni. Ugyanakkor lehetőség van a vizsga letételére a vizsgaidőszakban is (2026. 01.19-30.).

Amennyiben a vizsga érdemjegye elégtelen, és a hallgató javító vizsgát kíván tenni, vagy az adott blokk végén (ahová tartozik) rajta kívül álló ok miatt nem tud vizsgát tenni, vizsgát tehet (2026. 01.19-30.) között a tanszék által kiírt vizsganapokon.