Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Állatorvosi összehasonlító farmakokinetika és gyógyszer-metabolizmus

Állatorvosi összehasonlító farmakokinetika és gyógyszer-metabolizmus

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
ZH
Év a tantervben
4
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
1
Előadás óraszám / félév
10
Dokumentumtár
Dokumentumtár
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

A gyógyszerek hatását (hasznos és káros) alapvetően a szervezetben történő diszpozíciójuk határozza meg, azaz milyen mértékben oszlanak meg a biológiai közegben, és abból milyen ütemben eliminálódnak.

Farmakokinetikai szempontból nagy különbségek tapasztalhatóak az egyes fajok esetében. Ez lényeges lehet a hatóanyagok hatékonyságának, ártalmasságának kialakulásában az adott állatfajokban. Élelmiszertermelő fajok esetében további fontos szempont, hogy a farmakokinetikai hatások megváltoztathatják a hatóanyagok kiürülését az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékekből. A tárgy célja, hogy az érdeklődő hallgatókat korszerű és részletes ismerettel lássa el a témakörben, ezáltal elősegítve, hogy a jövőben, a praxisban még hatékonyabban és mellékhatás mentesen alkalmazzák a gyógyszereket, továbbá elősegítsék a szermaradvány mentes állati eredetű élelmiszerek előállítását.  

Előadások tematikája

Előadások helye: Gyógyszertan előadó vagy gyakorló

Dátum

és időpont

Témakör

2017. 11. 07.

18 – 20.15 ó. 

Bevezetés, általános farmakokinetikai és szermaradvány ismeretek. A genetika, az életkor, egészségi állapot hatásai a gyógyszerek mozgására a szervezetben. Gyógyszeres interakciók.

2017. 11. 14.

18 – 20.15 ó. 

Farmakokinetikai és gyógyszermetabolizmus vizsgáló módszerek (in vivo, in vitro). Farmakokinetikai és gyógyszer eliminációs számítások.

2017. 11. 21.

18 – 21 ó. 

A farmakokinetika és gyógyszermetabolizmus sajátosságai élelmiszertermelő és társállat fajokban.

A farmakokinetika és gyógyszermetabolizmus sajátosságai egzotikus fajokban és madarakban.

Konzultáció, vizsga.

 

Értékelés leírása

Követelmény:

- Az előadásokon való részvétel kötelező. Indokolt esetben (pl. betegség, egyéb egyetemi elfoglaltság) a hallgatók maximum az órák 30%-áról hiányozhatnak.

- A kurzus végén írásbeli vizsgát kell tenni. Pótvizsga esetén a tanulmányi és vizsgaszabályzatban leírtak szerint kell eljárni.

Vizsgainformáció

A vizsga időpontja előre láthatólag november utolsó keddje.