Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Ehető vadnövények

Ehető vadnövények

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
1
Szemeszter a tantervben
2
Kredit
1
Előadás óraszám / félév
14
Szak
állatorvos (magyar)
Szervezeti egység
Növénytani Tanszék
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar
  • Biológia BSc

A kurzus leírása

A tantárgy célja ráirányítani a figyelmet vadon élő növényfajainkra, amelyek az ember számára táplálékul szolgálhatnak. A tárgyalt fajok a Kárpát-medence területén előforduló növényfajok, de egyes esetekben távolabbi vidékekre is ellátogatunk. Megkülönböztetünk vadon élő és kultúrnövényeket, azok felhasználási módja, gyűjtési ideje és rendszertani besorolása szerint. Természetesen fontosnak tartjuk az ehető és a mérgező növények pontos megkülönböztetését is.

A tantárgy felelőse/oktatója: Dr. Házi Judit (Hazi.Judit @univet.hu)

Előtanulmányi követelmények: nincsenek

Ajánlott szakirodalom: Dénes Andrea (szerk.): Ehető vadnövények a Kárpát-medencében, 2013.

Előadások tematikája

Oktatási hét

Téma

1. Bevezetés, kultúrnövények és vadon élő fajok. Mit gyűjtünk és hogyan?
2. Növényi részek felhasználása I: tea, főzet, fűszer, szörp, lekvár, aszalvány
3. Növényi részek felhasználása II: saláta, leves, főzelék, ecet, pótkávé, édesség
4. Ősszel és télen gyűjthető növényi részek, termések, bogyók és ezek felhasználása.
5. Tavasszal gyűjthető növényi részek, rügyek, hajtások és ezek felhasználása.
6. Nyáron gyűjthető növényi részek, levelek, virágok és ezek felhasználása.
7. Rendszertani összefoglalás

Értékelés leírása

Írásbeli vizsga.

Vizsgainformáció

Írásbeli vizsga. Minden esetben fel kell jelentkezni a Neptun rendszerben a vizsganap előtti nap 12h.-ig.