Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Élelmiszer-biztonsági kockázatelemzés

Élelmiszer-biztonsági kockázatelemzés

Nyelv
magyar
Jelleg
optional B
Értékelés
semi-final examination
Év a tantervben
5
Szemeszter a tantervben
10
Kredit
3
Előadás óraszám / félév
26
Szervezeti egység
Élelmiszerhigiéniai Tanszék
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

 

 

Előadások tematikája

  • Szennyező források: elsődleges termelés, feldolgozás, természetes szennyezők, környezeti hatások, adalékanyagok, csomagolás, allergének, hamisítás
  • Kockázat fogalma, szabályzók, dózis-hatás, kockázat elemzési elvek, számítási metodikák, döntési mechanizmusok
  • Mintavételi metodikák, elvek, kockázat alapú mintavétel, kockázat alapú mintavétel tervezés
  • Toxikológiai bizonytalansági források, akkumuláció, kémiai formák, szinergista és angtagonista hatások, hiányok
  • Mérési bizonytalanságok, szelektivitás, kvalitatív és kvantitatív bizonytalanságok, adatértékelési bizonytalanságok
  • Kockázatelemzési példák: klóramfenikolos rák, halak higanyszennyezése, élelmiszerek toxinszennyezései: aflatoxin, mikotoxin, ochratoxin, fumonizin, fuzárium, carry over hatás
  • Kockázatelemzési példák: akrilamid élelmiszerekből, alkoholfogyasztás, DDT, klorid a mosási felületeken
  • Mikrobiológiai kockázatelemzés, ComBase prediktiv adatbázis
  • A radioaktív sugárzás kockázata az élelmiszerfogyasztásnál, Ólom szennyezés kockázata, radioaktív jód kockázata, polónium mérgezés kockázata
  • Környezeti kockázatok: globális felmelegedés hatása, GMO, nano részecskék
  • Hallgatók által kidolgozott kockázatbecslések bemutatása
  • Hallgatók által kidolgozott kockázatbecslések bemutatása
  • Hallgatók által kidolgozott kockázatbecslések bemutatása

Vizsgainformáció

Írásbeli vizsga.