Magyar
fakultatív B
gyakorlati jegy
2. év
I. szemeszter
2
10
5
állatorvos (magyar)
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
Állatorvos (magyar)
A kurzus leírása
A tantárgy célja
Az állatorvos egyik fontos feladata, hogy az állati eredetű élelmiszerek biztonságosságát megalapozó húsbírálati döntést hozzon. A vágóhídi húsvizsgálat az elsőnapi kompetenciák között az emelt szintű (hatósági) elvárások között szerepel. Egyre inkább szükség lesz a vágóhídi húsvizsgálatot végző szakemberekre Európa-szerte, így ezzel a fakultációval szeretnénk olyan ismereteket átadni, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára, állatorvos felügyelete mellett, húsvizsgálati döntés előkészítésében való közreműködésre. A húsvizsgálat manuális készségének gyakorlatban történő elsajátítása egyúttal kiegészíti az anatómiai és kórbonctani képzést, megalapozza az élelmiszer-higiénia tantárgyat, felkészíti a hallgatókat, hogy már a 9. és 10. félév előtt aktív szakmai gyakorlatot szerezzenek a vágóhídon.
A tantárgy oktatói
- Dr. Süth Miklós
- Dr. Búza László
- Dr. Kocsner Tibor
- Dr. Pleva Dániel
A tantárgy tematikája
| Oktatási hét | Téma |
| 1 | Állathigiéniai és állatjólléti kérdések (konzultáció) |
| 2 | A vágóállatok anatómiája (konzultáció) |
| 3 | Kóros elváltozások a vágóállatokon (konzultáció) |
| 4 | Élelmiszerhigiénia, élemiszer-biztonság a vágóhídon. Dokumentációs elvárások, jogszabályi környezet (konzultáció |
| 5 | Vágástechnológia, a vágóhídi környezet |
| 6 | A sertés húsvizsgálata |
| 7 | A kérődzők húsvizsgálata |
| 8 | A baromfi és a nyúl húsvizsgálata |
| 9 | A vad húsvizsgálata |
| 10 | Húsvizsgálati döntés |
| 11 | Gyakorlat |
| 12 | Gyakorlat |
| 13 | Gyakorlat |
| 14 | Gyakorlat |
| 15 | Gyakorlat |
Számonkérés módja: Szóbeli / gyakorlati jegy