Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Gyakorlati húsvizsgálat

Gyakorlati húsvizsgálat

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív B
Értékelés
gyakorlati jegy
Év a tantervben
2. év
Szemeszter a tantervben
I. szemeszter
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
10
Gyakorlat óraszám / félév
5
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

A tantárgy célja

Az állatorvos egyik fontos feladata, hogy az állati eredetű élelmiszerek biztonságosságát megalapozó húsbírálati döntést hozzon. A vágóhídi húsvizsgálat az elsőnapi kompetenciák között az emelt szintű (hatósági) elvárások között szerepel. Egyre inkább szükség lesz a vágóhídi húsvizsgálatot végző szakemberekre Európa-szerte, így ezzel a fakultációval szeretnénk olyan ismereteket átadni, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára, állatorvos felügyelete mellett, húsvizsgálati döntés előkészítésében való közreműködésre. A húsvizsgálat manuális készségének gyakorlatban történő elsajátítása egyúttal kiegészíti az anatómiai és kórbonctani képzést, megalapozza az élelmiszer-higiénia tantárgyat, felkészíti a hallgatókat, hogy már a 9. és 10. félév előtt aktív szakmai gyakorlatot szerezzenek a vágóhídon.

 

A tantárgy oktatói

  • Dr. Süth Miklós
  • Dr. Búza László
  • Dr. Kocsner Tibor
  • Dr. Pleva Dániel

 

A tantárgy tematikája

Oktatási hét Téma
1 Állathigiéniai és állatjólléti kérdések (konzultáció)
2 A vágóállatok anatómiája (konzultáció)
3 Kóros elváltozások a vágóállatokon (konzultáció)
4 Élelmiszerhigiénia, élemiszer-biztonság a vágóhídon. Dokumentációs elvárások, jogszabályi környezet (konzultáció
5 Vágástechnológia, a vágóhídi környezet
6 A sertés húsvizsgálata
7 A kérődzők húsvizsgálata
8 A baromfi és a nyúl húsvizsgálata
9 A vad húsvizsgálata
10 Húsvizsgálati döntés
11 Gyakorlat
12 Gyakorlat
13 Gyakorlat
14 Gyakorlat
15 Gyakorlat

 

Számonkérés módja: Szóbeli / gyakorlati jegy