magyar
fakultatív B
gyakorlati jegy
2. év
I. szemeszter
2
10
5
állatorvos (magyar)
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
A tantárgy célja
Az állatorvos egyik fontos feladata, hogy az állati eredetű élelmiszerek biztonságosságát megalapozó húsbírálati döntést hozzon. A vágóhídi húsvizsgálat az elsőnapi kompetenciák között az emelt szintű (hatósági) elvárások között szerepel. Egyre inkább szükség lesz a vágóhídi húsvizsgálatot végző szakemberekre Európa-szerte, így ezzel a fakultációval szeretnénk olyan ismereteket átadni, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára, állatorvos felügyelete mellett, húsvizsgálati döntés előkészítésében való közreműködésre. A húsvizsgálat manuális készségének gyakorlatban történő elsajátítása egyúttal kiegészíti az anatómiai és kórbonctani képzést, megalapozza az élelmiszer-higiénia tantárgyat, felkészíti a hallgatókat, hogy már a 9. és 10. félév előtt aktív szakmai gyakorlatot szerezzenek a vágóhídon.
A tantárgy oktatói
- Dr. Süth Miklós
- Dr. Búza László
- Dr. Kocsner Tibor
- Dr. Pleva Dániel
A tantárgy tematikája
Oktatási hét | Téma |
1 | Állathigiéniai és állatjólléti kérdések (konzultáció) |
2 | A vágóállatok anatómiája (konzultáció) |
3 | Kóros elváltozások a vágóállatokon (konzultáció) |
4 | Élelmiszerhigiénia, élemiszer-biztonság a vágóhídon. Dokumentációs elvárások, jogszabályi környezet (konzultáció |
5 | Vágástechnológia, a vágóhídi környezet |
6 | A sertés húsvizsgálata |
7 | A kérődzők húsvizsgálata |
8 | A baromfi és a nyúl húsvizsgálata |
9 | A vad húsvizsgálata |
10 | Húsvizsgálati döntés |
11 | Gyakorlat |
12 | Gyakorlat |
13 | Gyakorlat |
14 | Gyakorlat |
15 | Gyakorlat |
Számonkérés módja: Szóbeli / gyakorlati jegy