Magyar
fakultatív B
vizsga (kollokvium)
1. év
1. szemeszter
2
15
Digitális Élelmiszertudományi Tanszék (DÉT)
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
A tantárgy célja:
Az állatorvos egyik fontos feladata, hogy egészséges, jólétben felnevelt haszonállatokkal járuljon hozzá egészséges, teljes értékű élelmiszerek előállításához. De mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Van-e egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék, és mélyebb ismereteket szerezzenek az élelmiszerágazat működéséről, az élelmiszerbiztonság alapjairól, a gasztronómiáról, táplálkozástudományról. A szakterület kérdéseinek tudományos ismertetése mellett bemutatásra kerülnek a divatos gasztronómiai és táplálkozási trendek, valamint a jövő kutatási és fejlesztési irányai is.
Szükséges előtanulmány
–
Felelős tanár
Dr. Süth Miklós
A tantárgy oktatói
Dr. Süth Miklós, Dr. Jóźwiak Ákos, Dr. Engelhardt Tekla, Dr. Farkas Zsuzsa, Országh Erika, változó vendégelőadók
Előadások tematikája
A tantárgy a 2024/2025 tanév 1. félévben nem kerül megtartásra.
A tantárgy tematikája: (heti tagolás)
Oktatási hét | Téma |
1 | Bevezetés a táplálkozástudományba. |
2 | Mikro- és makrotápanyagok. |
3 | Élelmiszer áruismeret. |
4 | Élelmiszer-szennyezőanyagok I. – kémiai szennyezők. |
5 | Élelmiszer-szennyezőanyagok II. – mikrobiológiai szennyezők. |
6 | Élelmiszerbiztonsági alapok. |
7 | Gasztronómia-történet. |
8 | Kortárs gasztronómia. |
9 | Íz-tervezés. |
10 | Funkcionális élelmiszerek. |
11 | Táplálkozás egészségtan. |
12 | Dietoterápia. |
13 | Táplálkozás epidemiológia. |
14 | Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben. |
15 | Élelmezés-biztonság, hogyan etessünk 9 milliárd embert? |
Értékelés leírása
Szóbeli vizsga.