Default view
Oktatás Kurzusok Helyes táplálkozás és gasztronómia

Helyes táplálkozás és gasztronómia

Nyelv
Magyar
Jelleg
fakultatív B
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
1. év
Szemeszter a tantervben
1. szemeszter
Kredit
2
Előadások
15
Kik vehetik fel a tárgyat
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

A tantárgy célja:

Az állatorvos egyik fontos feladata, hogy egészséges, jólétben felnevelt haszonállatokkal járuljon hozzá egészséges, teljes értékű élelmiszerek előállításához. De mitől lesz egy élelmiszer egészséges? Van-e egyáltalán egészséges élelmiszer? Sok hit és tévhit kering az egészséges táplálkozás körül. A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék, és mélyebb ismereteket szerezzenek az élelmiszerágazat működéséről, az élelmiszerbiztonság alapjairól, a gasztronómiáról, táplálkozástudományról. A szakterület kérdéseinek tudományos ismertetése mellett bemutatásra kerülnek a divatos gasztronómiai és táplálkozási trendek, valamint a jövő kutatási és fejlesztési irányai is.

 

Szükséges előtanulmány

 

Felelős tanár

Dr. Süth Miklós

 

A tantárgy oktatói

Dr. Süth Miklós, Dr. Jóźwiak Ákos, Dr. Engelhardt Tekla, Dr. Farkas Zsuzsa, Országh Erika, változó vendégelőadók

 


Előadások tematikája

A tantárgy a 2024/2025 tanév 1. félévben nem kerül megtartásra.

A tantárgy tematikája: (heti tagolás)

Oktatási hét Téma
1 Bevezetés a táplálkozástudományba.
2 Mikro- és makrotápanyagok.
3 Élelmiszer áruismeret.
4 Élelmiszer-szennyezőanyagok I. – kémiai szennyezők.
5 Élelmiszer-szennyezőanyagok II. – mikrobiológiai szennyezők.
6 Élelmiszerbiztonsági alapok.
7 Gasztronómia-történet.
8 Kortárs gasztronómia.
9 Íz-tervezés.
10 Funkcionális élelmiszerek.
11 Táplálkozás egészségtan.
12 Dietoterápia.
13 Táplálkozás epidemiológia.
14 Táplálkozáskutatók kérdései a jövőben.
15 Élelmezés-biztonság, hogyan etessünk 9 milliárd embert?

 

Értékelés leírása

Szóbeli vizsga.