Magyar
fakultatív B
beszámoló
1. év
I. szemeszter
2
8
7
állatorvos (magyar)
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
A kurzus leírása
A tantárgy célja
Az alternatív fehérjék egyre jelentősebb szerepe az élelmiszerláncban új típusú kockázatokat hordoz magában, melyek kihívásokat jelentenek mind az élelmiszer-higiénikusoknak, mind pedig a területet kutató tudományos szférának. Az élelmiszerek és a feldolgozás technológiák folyamatos és egyre inkább gyorsuló innovációja megköveteli az élelmiszerhigiéniával foglalkozó szakemberektől a hagyományos állati fehérjéken túl, az alternatív fehérjékkel kapcsolatos széleskörű felkészültséget. A tantárgy kitér a termelés, feldolgozás, gyártás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira, valamint a gyakorlati órák keretében a hallgatók megismerkedhetnek az alternatív fehérjékből készült húshelyettesítő termékek gyártásával.
A tantárgy oktatói
- Dr. Bittsánszky András
- Dr. Tóth András József
A tantárgy tematikája
| Oktatási hét | Téma |
| 1 | Fenntartható élelmiszeripar |
| 2 | Alternatív fehérjék mint potenciális húshelyettesítők 1. |
| 3 | Alternatív fehérjék mint potenciális húshelyettesítők 2. |
| 4 | Alternatív fehérjék élelmiszeripari feldolgozása 1. |
| 5 | Alternatív fehérjék élelmiszeripari feldolgozása 2. |
| 6 | Alternatív fehérjék szerepe az élelmezésbiztonságban |
| 7 | Alternatív fehérjék szerepe az élelmiszerláncban |
| 8 | Alternatív fehérjék élelmiszerbiztonsági kockázatai |
| 9 | Gyakorlat |
| 10 | Gyakorlat |
| 11 | Gyakorlat |
| 12 | Gyakorlat |
| 13 | Gyakorlat |
| 14 | Gyakorlat |
| 15 | Gyakorlat |
Számonkérés módja: Szóbeli vizsga