Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Húshelyettesítők és alternatív fehérjék az élelmiszerláncban

Húshelyettesítők és alternatív fehérjék az élelmiszerláncban

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív B
Értékelés
beszámoló
Év a tantervben
1. év
Szemeszter a tantervben
I. szemeszter
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
8
Gyakorlat óraszám / félév
7
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?

A kurzus leírása

 

A tantárgy célja

Az alternatív fehérjék egyre jelentősebb szerepe az élelmiszerláncban új típusú kockázatokat hordoz magában, melyek kihívásokat jelentenek mind az élelmiszer-higiénikusoknak, mind pedig a területet kutató tudományos szférának. Az élelmiszerek és a feldolgozás technológiák folyamatos és egyre inkább gyorsuló innovációja megköveteli az élelmiszerhigiéniával foglalkozó szakemberektől a hagyományos állati fehérjéken túl, az alternatív fehérjékkel kapcsolatos széleskörű felkészültséget. A tantárgy kitér a termelés, feldolgozás, gyártás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira, valamint a gyakorlati órák keretében a hallgatók megismerkedhetnek az alternatív fehérjékből készült húshelyettesítő termékek gyártásával.

 

A tantárgy oktatói

  • Dr. Bittsánszky András
  • Dr. Tóth András József

 

A tantárgy tematikája

Oktatási hét

Téma

1 Fenntartható élelmiszeripar
2 Alternatív fehérjék mint potenciális húshelyettesítők 1.
3 Alternatív fehérjék mint potenciális húshelyettesítők 2.
4 Alternatív fehérjék élelmiszeripari feldolgozása 1.
5 Alternatív fehérjék élelmiszeripari feldolgozása 2.
6 Alternatív fehérjék szerepe az élelmezésbiztonságban
7 Alternatív fehérjék szerepe az élelmiszerláncban
8 Alternatív fehérjék élelmiszerbiztonsági kockázatai
9 Gyakorlat
10 Gyakorlat
11 Gyakorlat
12 Gyakorlat
13 Gyakorlat
14 Gyakorlat
15 Gyakorlat

 

Számonkérés módja: Szóbeli vizsga