Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Innovációmenedzsment 1.

Innovációmenedzsment 1.

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
3
Szemeszter a tantervben
5
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
15
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?
 • Állatorvos magyar
 • Biológia BSc

A kurzus leírása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) által, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával életre hívott Hungarian Startup University Program (a továbbiakban: HSUP vagy Program) Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A program célja, hogy felkeltse az egyetemisták érdeklődését az innováció és a vállalkozói lét iránt és növelje az általuk indított innovatív vállalkozások számát. A Program fókuszában az innovációs szemléletmód elsajátíttatása és az innováció iránti érdeklődés felkeltése áll.

A Program megismerteti a fiatal generációval az innovációs ökoszisztéma felépítését és működését, továbbá lehetőséget kínál számukra a bekapcsolódásra. A HSUP-hoz kapcsolódó egyetemi kurzus keretében a hallgatók számos startup szektorban tevékenykedő szakértő bevonásával ismerhetik meg a megoldásközpontú gondolkodásmódot, így az Y és Z generáció innovációs környezetbe való bevonása a generációk összekötésével valósul meg, aminek eredményeként létrejön egy „innovációs generáció”.

Elkészült a HSUP imázs film:

2023/2024. tanév

A HSUP platform megnyitásának, és az első félév kezdetének várható időpontja 2023. október 02. A programról részletesen a https://hsup.nkfih.gov.hu/ oldalon olvashattok.

 

2022/2023. tanév

A HSUP platform megnyitásának, és az első félév kezdetének várható időpontja: 2022. október 3.

2021/2022. tanév

A tavalyi HSUP Virtuális Campus facebook csoport idén HSUP Alumni csoport lett. Azonban sok hasznos információt olvashattok ott is a tavalyi évből:

Régi facebook felület: https://www.facebook.com/groups/355396512549181

Az idei új hallgatóknak külön facebook csoport lett létrehozva, HSUP 2021-2022 néven:

Új facebook felület: https://www.facebook.com/groups/586077359105107

A csoport nagy segítség volt tavaly is, például csapatok keresésében és az aktuális programok hirdetésében.

Továbbá elkészült egy mobil applikáció is HSUP névvel, amit érdemes letölteni. Az applikáció letöltésénél fontos, hogy az értesítéseket engedélyezzétek, így a legfontosabb információkról és határidőkről mindig értesültök.

 

 

Előadások tematikája

I. félév

 1. Mi az innováció? Mi az, hogy startup?
 2. Ötletvalidáció – honnan tudom, hogy elég jó az ötletem?
 3. Üzleti és pénzügyi tervezés
 4. Piacralépés
 5. A szellemi tulajdon védelme
 6. Felkészülés a befektetésre
 7. Pitch – az ötlet bemutatása

Értékelés leírása

Szeretnélek tájékoztatni titeket, hogy a tantárgy zárásáig két dolgot kell teljesíteni:

 1. Eddig kell megcsinálni az összes modulzáró tesztet.
 2. Eddig kell leadni a One-pager ötletet.

Az első félévben 7 modul tesztjét kell sikeresen teljesíteni, legalább elégséges eredménnyel (61%), illetve ezen felül kritérium egy One-pager elkészítése is, melyben bemutatjátok saját ötleteteket vagy valamely nagyvállalati kihívásra kidolgozott megoldást.

Az érdemjegyet a tesztek eredménye alapján kapjátok, azonban az aláírás feltétele, hogy legyen leadott One-pager ötletetek.

Tehát kétféle One-pager lehetőségetek van:

 1. Vagy teljesen saját ötletből indultok ki és azt dolgozzátok ki.
 2. Vagy egy-egy vállalat által felvetett ötlet közül választhattok.

A vállalati kihívások témái a tantárgy HSUP elearning felületén lesznek elérhetőek.

A One-pager formai követelményeiről a felületen szintén elérhető lesz egy sablon.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy dönteni kell: vagy saját ötletet, vagy a nagyvállalat által meghirdetett problémára kidolgozott megoldást nyújtotok be. Abban az esetben, ha a nagyvállalat nem választja ki az adott kihívásre elkészített ötletet, a vállalati One-pageren bemutatott megoldást az egyetem saját projektjeként is elindíthatja, elkerülve így a nagyarányú lemorzsolódást.

A modulzáró tesztek esetében, ha az egyik tesztre elégtelen érdemjegyet kaptok, akkor is folytathatjátok a programot. A végső jegy az összesített pontszám alapján kerül meghatározásra, a 7 teszt összesített eredményével. Egy tesztet kétszer lehet kitölteni, de minden esetben az utolsó teszt eredménye számít (tehát javítási szándék esetén rontani is lehet).

A tananyag az első félévben összesen 7 modulból áll. A hallgató minden modul végén egy modulzáró tesztet talál. Egy teszt 10 kérdésből áll, sikeres válasz 1 pontot, sikertelen válasz 0 pontot ér. A végső ajánlott érdemjegyet a hallgató összes elért pontszáma határozza meg:

1: 0-60%

2: 61-70%

3: 71-80%

4: 81-90%

5: 91-100%

Ösztöndíj – második félév

Ha sikeresen teljesítetted az első félévet, és a második félévben is folytatod a tárgyat – azaz csapatban dolgozol tovább egy üzleti ötleten – HSUP-ösztöndíjban részesülsz. Havi 50 ezer forint támogatással segítünk abban, hogy ötleteddel felkészülj a valós piaci környezetre, és csak az álmaidra fókuszálhass!

A projektek vezetői az ötletgazdák (akiknek nyert a One-pager ötlete), akiknek feladata a csapattagok toborzása, melyre a HSUP platformon lesz lehetőség. A csapatok minimum 3 és maximum 5 fősek lehetnek. A második félévben a hallgatók csapatokba rendeződve projektötletük gyakorlati megvalósításán dolgoznak.

Követelményként 5 modul tesztjét kell sikeresen teljesíteniük, legalább elégséges eredménnyel (61%), valamint az ötletük validálásáról progress report-ot készíteniük. A csapatok munkáját a második félévben mentorok segítik (szakterületi mentor, üzleti mentor vagy startupper), a velük való „matchmaking” 2022. márciusától indul a HSUP platformon. A Program végén a hallgatói csapatok lehetőséget kapnak a kidolgozott projektötletük szakértők előtt történő bemutatására az online Introduction Day keretein belül.

Természetesen, a hallgató dönthet úgy is, hogy nem kívánja folytatni az első félév után a kurzust. Abban az esetben, ha folytatja, de a második félévben nem lesz projektcsapat tagja, lehetősége van a program elvégzésére, a sikeres modulzáró tesztek után megkapja a kreditet és az érdemjegyet, de nem jogosult ösztöndíjra.

Vizsgainformáció

Az Innovációmenedzsment nem egy hagyományos egyetemi kurzus, így a tesztektől sem kell megijedni, számunkra a fejlődés a legfontosabb. Ahhoz, hogy a hallgatók előrehaladásukról visszajelzést kaphassanak, minden modul végén egy modulzáró teszt található. Ezek teljesítésén túl az első félévben a hallgatóknak egy one-pager formájában kell bemutatniuk innovatív ötletüket.