Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Mobilklinikai gyakorlat

Mobilklinikai gyakorlat

Nyelv
magyar
Jelleg
kötelező
Értékelés
aláírás
Év a tantervben
4,5
Szemeszter a tantervben
1,2
Gyakorlat óraszám / félév
60
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?
 • Állatorvos magyar
 • Állatorvos angol

A kurzus leírása

Az oktatási célú mobilklinikai gyakorlatok célkitűzése, hogy a hallgatók egyetemi gyakorlatvezetőik irányításával gyakorlati készségeket sajátítsanak el a gazdasági használlat-tartó üzemek állatállományainak (kérődzők, sertés és baromfifajok vagy házinyúl) állategészségügyi ellátásában. Gyakorolhassák a napi betegellátással és a betegségek megelőzésével kapcsolatban felmerülő aktuális állatorvosi feladatokat. Elsajátíthassák többek között a klinikai betegvizsgálat, az egyedi és állománydiagnosztikai vizsgálatok, a terápiás beavatkozások, az állománykezelések, vakcinázások, diagnosztikai célú boncolások, a biológiai, környezeti és egyéb mintavételek, valamint egyes műszeres (pl. ultrahang, diagnosztikai kéziműszerek stb.) vizsgálatok végrehajtását. Betekintést nyernek az állategészségüggyel kapcsolatos adatrögzítés az adatelemzés és az adminisztratív feladatok folyamataiba.

 

Gyakorlatok tematikája

Mobilklinika

 

 

A mobilklinikai gyakorlat egy ötnapos gyakorlat, melynek első négy napját (hétfőtől csütörtökig) az Állathigiénia Tanszék, utolsó, pénteki napját pedig a Haszonállat-gyógyászati Klinika szervezi.

 

Főbb tudnivalók az Állathigiénia Tanszék által szervezett négy napról (hétfő-csütörtök):

 • Mindenki hozza magával a tüdőszűrő igazolását és/vagy az egészségügyi kiskönyvét
 • A program szerinti indulási időkre kérjük, hogy mindenki érkezzen meg az Egyetemre, találkozás a J épület 1. emeletén a folyosón
 • Egész napra elegendő ételt, itat hozzanak magukkal
 • szarvasmarhás programokra saját tiszta(!) gumicsizmát kell hozni (ne ebben érkezzenek reggel a gyakorlatra, hanem hozzák magukkal), valamint fonendoszkópra és hőmérőre is szükség lesz. Mivel a szarvasmarha telepeken sokszor kint kell dolgozni, a Tanszékünk által biztosított munkaruha alá mindenki az időjárásnak megfelelően öltözzön fel (sapka, sál, kesztyű is kellhet), és hozzanak tartalék ruhát is, ha a munkaruha alatt viselt ruhák bepiszkolódnának, nedvesek lennének.
 • sertéstelepen járványvédelmi okokból a telepre érkezéskor fürdéssel, hajmosással kell indítanunk a napot. Egy darab törülközőt mindenki legyen szíves hozzon magával nap végén a telepről kifelé történő zuhanyzáshoz. Gumicsizmát nem kell hozni, és viselt utcain kívül semmilyen más ruhával nem kell készülni. A telepre ételt nem, csak egy palack vizet lehet bevinni, ezért mindenki készüljön út közben elfogyasztható, elegendő élelmiszerről (ha kell, munka előttre és utánra is). A hallgatóknak a telepre látogatást megelőző 4 napban nem lehet kontaktusuk sem élő, sem elpusztult sertéssel, vaddisznóval.
 • Járványvédelmi okokból Kovács László (a táblázatban KovL) által vezetett baromfis program előtti este vagy aznap reggel kérjük, hogy minden hallgató mosson hajat. A gyakorlatra mindenki hozzon alaposan letakarított, megtisztított gumicsizmát (hozzák, és ne pedig abban érkezzenek!). Munkaruhát kapnak. A hallgatóknak a telepre látogatást megelőző 3 napban nem lehet kontaktusuk sem élő, sem elpusztult baromfival.
 • Szintén járványvédelmi okokból Bóna Márta (a táblázatban BM) által vezetett baromfis program során a telepen, a belépés előtt a zuhanyzás, hajmosás kötelező. Se gumicsizmát, se munkaruhát ne hozzanak, mindezeket a telep fogja biztosítani. A hallgatóknak a telepre látogatást megelőző 3 napban nem lehet kontaktusuk sem élő, sem elpusztult baromfival, sem pedig sertéssel és szarvasmarhával, mivel Salmonella ellen nem vakcinázott nagyszülő állományokat fognak látogatni.
 • A szemeszter elején kihirdetett képest cserélni

Főbb tudnivalók a Haszonállat-gyógyászati Klinika által szervezett ötödik (pénteki) napról:

 • Találkozó a Szülészeti Tanszék és Haszonállat-gyógyászati Klinikánál (L épület, 1. emelet)
 • Eldobható kezeslábast fognak kapni, tehát az időjárásnak megfelelő ruházattal kell készülni, amit a vékony overál alatt viselnek majd a nap során
 • Tiszta gumicsizmát kell hoznia mindenkinek

Hiányzásra és pótlásra vonatkozó szabályok

 • Ha a meghirdetett időpont nem felel meg valakinek, akkor bármikor lehetősége van ezt megváltoztatni, amennyiben talál olyan negyed- vagy ötödéves hallgatót, akivel el tudja cserélni a gyakorlatát. A cseréről engem emailben tájékoztatni kell (losonczi.eszter@univet.hu), cc-zve a cserepartnert.
 • Ha váratlan esemény (pl. betegség) miatt előre láthatóan nem tudja valaki megkezdeni a gyakorlatát, tegyen meg mindent, hogy az időpontját valakivel gyorsan el tudja cserélni, és ebben az esetben is kérem, hogy ezt jelezzék nekem emailben.
 • Nincsenek sajnos szabad időpontok, így a cserén kívül nincs lehetőség az időpont megváltoztatására. Aki nem jelenik meg a gyakorlaton, sajnos nem fog tudni új időpontot kapni.

Budapest. 2023 02.06.

 

Dr. Könyves László

tanszékvezető, egyetemi docens

Vizsgainformáció

Az aláírás megszerzésének feltétele a mobilklinikai gyakorlatokon való megjelenés és aktív részvétel a meghatározott feladatok elvégzésében a mobilklinikai gyakorlatok teljes, 60 órás időtartamában. Az aktív részvételt a gyakorlatvezető igazolja. A hallgatói hiányzást igazolni kell. Az igazolt hiányzást pótolni kell. A gyakorlat teljesítését a gyakorlatvezető javaslata alapján a tárgyfelelős igazolja. Alátámasztó dokumentum: “Jelenléti ív és balesetvédelmi oktatási jegyzőkönyv”