Default view
Oktatás Kurzusok Rovarok a humán táplálkozásban és takarmányozásban

Rovarok a humán táplálkozásban és takarmányozásban

Nyelv
Magyar
Jelleg
fakultatív C
Értékelés
vizsga (kollokvium)
Év a tantervben
2
Szemeszter a tantervben
4
Kredit
1
Előadások
15
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat
  • Állatorvos magyar
  • Állatorvos angol
  • Biológia BSc

A kurzus leírása

A tantárgy általános célja:

A tantárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a rovarok takarmányozási és humán táplálkozási célú felhasználásával. A Föld egyre növekvő fehérjeigénye és a fenntartható fejlődésre való törekvés egyaránt abba az irányba mutat, hogy a jövőben jelentősen megnő az ilyen jellegű takarmányok- illetve élelmiszerek előállítása és felhasználása.

A tantárgy felelőse: Dr. Hetényi Nikoletta

Előtanulmányi követelmények: nincs


Előadások tematikája

1. hét. A rovarok előállításának gazdasági és környezeti vonatkozásai. A rovarok fogyasztásának kulturális és történelmi áttekintése. A rovarok szerepe a humán táplálkozásban és a rovartartalmú élelmiszerek fejlesztése. A fogyasztói hozzáállás megváltoztatásának kérései.
2. hét: A rovarok fogyasztásának élettani hatásai. A kitin prebiotikus hatása. Antibakteriális fehérjék és zsírsavak. A rovarok termelése az Európai Unióban. A rovarok táplálóanyag-tartalma.
3. hét. A rovarok és azokat tartalmazó takarmányok és élelmiszerek előállításának jogi szabályozása. Élelmiszer- és takarmánybiztonsági kérdések.
4. hét. Rovarok felhasználása a baromfi és a hal takarmányozásában.
5. hét. Rovarok felhasználása a sertés, társállatok, kedvtelésből tartott állatok és a kérődzők takarmányozásában

Értékelés leírása

Az elérhető maximális pontszám: 30.

0 – 15 pont = 1 (elégtelen)
16 – 19 pont = 2 (elégséges)
20 – 23 pont = 3 (közepes)
24 – 26 pont = 4 (jó)
27 – 30 pont = 5 (jeles)

Vizsga információk

Írásbeli teszt.