Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Oktatás Kurzusok Vendéglátás és közétkeztetés élelmiszer-higiéniája

Vendéglátás és közétkeztetés élelmiszer-higiéniája

Nyelv
magyar
Jelleg
fakultatív B
Év a tantervben
1. év
Szemeszter a tantervben
II. szemeszter
Kredit
2
Előadás óraszám / félév
8
Gyakorlat óraszám / félév
7
Szak
állatorvos (magyar)
Kik vehetik fel a tárgyat?
  • Állatorvos magyar

A kurzus leírása

 

A tantárgy általános célja:

A vendéglátó és közétkeztető szektor naponta több millió fogyasztó ellátását biztosítja. A közétkeztetés legnagyobb területe a gyermekétkeztetés melyben naponta több, mint 1 millió gyermek érintett. A vendéglátóipart és a közetkeztetést szigorú jogszabályok és állami hatóságok felügyelik, a problémák ennek ellenére is rendszeresek. Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részéért az élelmiszert kezelő dolgozók felelősek, akiknek a tudása és tudatos munkavégzése a kulcs az élelmiszerbiztonsági színvonal növelésében. A tantárgy részletesen kitér a szektor tevékenységének felügyeletére, a hatósági ellenőrzés múltjára, jelenére és jövőjére, a szektorban alkalmazott technológiákra és innovációkra. A gyakorlat során a hallgatók megismerkednek különböző konyhaüzemekkel, főző és tálalókonyhákkal, elsajátítják a hatósági ellenőrzés alapjait.

 

A tantárgy oktatói:

  • Dr. Bittsánszky András
  • Dr. Tóth András József

 

A tantárgy tematikája:

Oktatási hét Téma
1 Élelmiszerbiztonság – alapfogalmak
2 Élelmiszerbiztonság-menedzsment rendszerek
3 Vendéglátás és közétkeztetés jó higiéniai gyakorlata
4 Önellenőrzési rendszerek
5 A hatósági ellenőrzés célja
6 A hatósági ellenőrzés gyakorlata
7 Nemzetközi jó gyakorlatok
8 ÉOKFI Intézetben folyamatban lévő kutatási projektek áttekintése
9 Gyakorlat
10 Gyakorlat
11 Gyakorlat
12 Gyakorlat
13 Gyakorlat
14 Gyakorlat
15 Gyakorlat

 

A tantárgy számonkérési módja: szóbeli