magyar
fakultatív B
1. év
II. szemeszter
2
8
7
állatorvos (magyar)
Élelmiszer-higiéniai Tanszék (EHT)
- Állatorvos magyar
A kurzus leírása
A tantárgy általános célja:
A vendéglátó és közétkeztető szektor naponta több millió fogyasztó ellátását biztosítja. A közétkeztetés legnagyobb területe a gyermekétkeztetés melyben naponta több, mint 1 millió gyermek érintett. A vendéglátóipart és a közetkeztetést szigorú jogszabályok és állami hatóságok felügyelik, a problémák ennek ellenére is rendszeresek. Az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy részéért az élelmiszert kezelő dolgozók felelősek, akiknek a tudása és tudatos munkavégzése a kulcs az élelmiszerbiztonsági színvonal növelésében. A tantárgy részletesen kitér a szektor tevékenységének felügyeletére, a hatósági ellenőrzés múltjára, jelenére és jövőjére, a szektorban alkalmazott technológiákra és innovációkra. A gyakorlat során a hallgatók megismerkednek különböző konyhaüzemekkel, főző és tálalókonyhákkal, elsajátítják a hatósági ellenőrzés alapjait.
A tantárgy oktatói:
- Dr. Bittsánszky András
- Dr. Tóth András József
A tantárgy tematikája:
Oktatási hét | Téma |
1 | Élelmiszerbiztonság – alapfogalmak |
2 | Élelmiszerbiztonság-menedzsment rendszerek |
3 | Vendéglátás és közétkeztetés jó higiéniai gyakorlata |
4 | Önellenőrzési rendszerek |
5 | A hatósági ellenőrzés célja |
6 | A hatósági ellenőrzés gyakorlata |
7 | Nemzetközi jó gyakorlatok |
8 | ÉOKFI Intézetben folyamatban lévő kutatási projektek áttekintése |
9 | Gyakorlat |
10 | Gyakorlat |
11 | Gyakorlat |
12 | Gyakorlat |
13 | Gyakorlat |
14 | Gyakorlat |
15 | Gyakorlat |
A tantárgy számonkérési módja: szóbeli