Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Intézetlátogatás – beszámoló

Intézetlátogatás – beszámoló

A tavasszal meghirdetett Kutatóintézeti látogatások technikai okokból a vizsgaidőszakra csúsztak. Így a Székesfehérvári Kisállatklinika Kft kórházba május 29-én, a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetét június 12-ba érkeztünk egy-egy kisebb csoporttal (kilenc illetve 16 hallgatóval).

Székesfehérváron Dr. Lorászkó Gábor címzetes egyetemi docens vezetett körbe minket, elmagyarázta az alapvető különbséget a részben állami támogatásból fenntartott, oktatási célú egyetemi klinika és a piacorientált működésű intézmények között. A protokollok, műtétek, kezelések során a magas szakmai színvonal megtartása mellett a költséghatékonyság is alapvető szempont, így kisebb létszámú személyzet és a technikai felszerelés megóvására is nagyobb figyelmet fordítanak. Lényeges különbség még a gazdihoz való hozzáállás, a külső praxisokban a gazdi minden kérdését igyekeznek helyben megoldani, illetve beszerezni az igényelt/szükséges felszereléseket akkor is, ha az nem közvetlenül gyógyító jellegű (pl.: pórázok, hámok, biléták).

A látogatás során több beteg kezelését és egy kisebb műtétet (ovariohysterectomia) is végigkísértünk. Diákjainknak lehetősége nyílt beszélgetni a klinika dolgozóival, bepillantani a klinikus állatorvos mindennapjaiba.

Kaposváron a Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetébe sajnos csak munkanap tudtunk érkezni, amikor a CT, MRI és PET gépeket és személyzetüket elsősorban a humán betegellátás veszi igénybe. Egy CT gép így is, ilyenkor is a kísérleti kutatás szolgálatában áll, illetve az intézetben dolgozó állatorvosok ekkor is kutató jellegű munkát végeznek, míg az állatorvosi klinikai feladatokat hétvégén látják el. Az Intézetben elsősorban magukat a gépeket illetve az elkészített képsorozatokat tekintettük meg, úgy klinikai, mind kutatói szemmel. A klinikai bemutatóban elsősorban kutyák szerepeltek, hamar kiderült, hogy a felvételek értékelése nem csak nagy elméleti háttértudást, hanem nagy gyakorlatot is igényel, hiszen még a legjobb diákjaink is nehezen igazodtak el elsőre a képsorozatokon.

A diákok számára meglepő volt, hogy a kutatások milyen nagy része zajlik sertésen és pulykán. Mint az Prof. Dr. Repa Imre, az intézet igazgatója elmondta, a jövőben pulyka lehet az elsődleges fehérjeforrás, megfelelő tenyésztése így különösen fontos. A gyors ütemű húsnövekedés erősen megterheli a keringést, ami nem mindig tud adaptálódni ehhez, így az Intézetben a pulykák szívének és légzésének CT-s és MRI-s tanulmányozása az egyik fő feladat. A másik fő faj a sertés, ahol a tenyésztésnek a zsírmegoszlásra való hatását vizsgálják.

A mi hallgatóink számára a kutyákra vonatkozó részek voltak leginkább érdekesek, itt dr. Reinitz László Zoltán is bemutatta munkásságát, amit a SzIE-ÁOTK munkatársaként, de a Kaposvári Egyetemmel kooperációban végez. Fontos példa ez, nem maga a kutatási téma szempontjából, hanem mert a KE kutató állatorvosai is mind a mi Karunkon végeztek, nagy tapasztalatú, nemzetközileg elismert kutatók, akik nyitottak az együttműködésre. Hallgatóink érdeklődő kérdéseire is szívesen válaszoltak és több, már folyamatban lévő TDK munka MRI-s kibővítése is felmerült. Prof. Dr. Repa Imre biztosított minket, hogy az intézmények közötti együttműködés keretében erre is lehetőség van.

Mindkét intézménynek nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért, hasznos és érdekes élményekkel gazdagodtunk!

A látogatások az NTP-TDK-13-062-es pályázati keretből valósultak meg.

 

Dr. Rácz Bence

TDK alelnök

Emet Logo SzinesEmmi LogoNtp 72 RgbOfi Logo Alap Fekvo