Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Hírek Dr. Perényi János képei a Hallgatói Centrumban

Dr. Perényi János képei a Hallgatói Centrumban

A Hallgatói Centrum falait 2014. október 10-től dr. Perényi János fotó­kiállításának képei díszítik. A camargue lovakról készült képeiből idén nyáron készített önálló kiállítást, amely egy belvárosi galériában volt látható. Ezt a képanyagot most a Magyar Állatorvosi Kamara támogatásának is köszönhetően karunk kapta meg.

Camargue Lovak _kiallitas A camargue lovak Dél-Franciaországban, a Rhône-folyó deltavidékének mocsaras, ingoványos te­rü­le­tén, félvadon élnek évszázadok óta. Ezt a kietlen, tengermelléki lápvidéket a forró nyarat követően el­borítja a víz, és csak az ezeket a szélsőséges vi­szonyokat is elviselni képes, rendkívül szívós, ellen­álló, nagy lépésbiztonságú lófajta lehetett képes a túlélésre.

A camargue-i lovat a kislovakhoz sorolják, átlagos marmagassága 140-150 centiméter. A lápvidéken felnőve ösztönösen érzi, hova kell lépnie, hogy ne nyelje el az ingovány. Ennek és széles patájának köszönhetően nagy a lépésbiztonsága. Jól boldogul az egy méter mély tengervízben is, ezért is hívják a helybeliek a „tenger fehér lovának”. Az állomány létszáma rendkívül alacsony, kb. 300 ló él a környéken.

 

Drperenyi JanosDr. Perényi János állatorvosi diplomáját 1980-ban vette át. Ma már nem praktizál, a Magyar Állatorvosi Kamara lapjának főszerkesztője. 12 éve fotózik aktívan. Kezdetben főleg a természetfotózás érdekelte, az utóbbi években emellett a riport, portré- és szociofotózás felé fordult.

Képei, audiovizuális munkái számos hazai és nemzetközi pályázaton kerültek díjazásra, eddig kilenc egyéni fotókiállítást rendezett.

2012-ben, a magyar állatorvosképzés 225. éves évfordulóján jelent meg a hazai állatorvosi oktatást bemutató 304 oldalas, közel 300 képpel illusztrált könyve.

2002-ben az állat-egészségügyi oktatás, gyakorlati tevékenység elismerésére alapított Tolnay Sándor-díjjal tüntették ki, 2013-ban a SzIE Állatorvos-tudományi Karának díszpolgárává választották.

A Nimród Természetfotó Klub elnöke, a magyarországi Canon PRO Club alapító tagja.