Alapértelmezett nézet
Kapcsolat Bejelentkezés
Események Sajtótájékoztató az Állatorvos-tudományi Kar önálló egyetemmé válásáról

Sajtótájékoztató az Állatorvos-tudományi Kar önálló egyetemmé válásáról

Kontakt

Részletek

Dr. Tőzsér János rektor elmondta, hogy az Egyetem teljes mértékben elfogadja és támogatja a minisztérium javaslatát.

A rektor elmondta, hogy a közel 230 éves hagyományokkal rendelkező Állatorvos-tudományi Kar (ÁOTK) önálló egyetemmé alakulása szakmailag indokolt, hiszen egy népszerű, világviszonylatban elismert, jól körülhatárolt, megfogható képzési területről van szó, amely önállóan is fenntartható felsőoktatási intézményként működhet a jövőben.

Dr. Tőzsér János hangsúlyozta, hogy a kar önálló egyetemként alapító tagja volt a 2000-ben megalakult SZIE-nek. Az azóta eltelt 15 évben – a sikeres integráció eredményeként – az ÁOTK élni tudott a SZIE méretű és tudományos elismertségű egyetem részeként való működés nyújtotta előnyökkel.

Szoros képzési és kutatási együttműködést alakított ki a SZIE többi karával, így ennek is köszönhetően 2013-ban a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karral együtt „Kutató Kar” minősítést nyert. Az elismeréssel járó célzott költségvetési támogatást az ÁOTK sikeresen hasznosítja oktatási és kutatási tevékenységének fejlesztésére. A rektor kifejezte meggyőződését, hogy a SZIE és az önálló Állatorvos-tudományi Egyetem közötti szoros kapcsolat kölcsönös előnyökkel jár majd mindkét intézmény számára, amire az ÁOTK dékánjával eddig folytatott egyeztetések alapján minden remény megvan.

Dr. Sótonyi Péter dékán megerősítette, hogy a Kar hagyományos szakmai értékeinek megtartása mellett fejlődni tudott a Szent István Egyetem karaként eltöltött 15 év során. Az állatorvos-képzés újra önálló egyetemi keretekben történő folytatása melletti érvek között említette a kar kiváló tudományos teljesítményét (az oktatók 98 százaléka minősített, az egy főre eső impakt faktorszám 3.).

Hallgatóikat tekintve is kiemelkedők, hiszen a felvételi ponthatár magasabb az orvosi egyetemek átlagánál. A képzés három szakon (állatorvos, biológia BSc, biológia MSc,) és három nyelven ( magyar, német és angol)  folyik. Európában 97 állatorvos-képző intézmény van, ebből a Kar hetedikként nyerte el az európai akkreditációt. Jelenleg a Kontinensen Utrechtben és Lyonban, holland és francia nyelven képeznek az USA-ban is elfogadott állatorvosokat. Terveik között szerepel az amerikai akkreditáció elnyerése.

Dr. Sótonyi Péter megerősítette, hogy a SZIE és az önálló Állatorvostudományi Egyetem között várhatóan tovább erősödik az együttműködés.

Szerző: Balázs Gusztáv

 

Indexkep    

 Fotó: Dr. Bartha Tibor

 Tovább az eseményen készült fotók megtekintéséhez.